返回列表 發新帖

淘寶買紅楓,ok嗎

作者: siubox 發表于 2016-11-8 21:58:45
9485 55
bkm 發表於 2017-12-29 18:22:23 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2017-12-29 14:42
你室外種, 種得很好. 你隻似係日本紅楓, 葉片較硬, 對嗎? 我室內種, 生得好慢. ...

對的, 室內種俾少少陽光佢!
回復

bkm 發表於 2017-12-29 18:24:59 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-12-29 09:12
淚目) 我的9號插到今天還未長芽, 生死還未定吧?
不過櫻花在上週就開始長芽, 有2枝今天已經見到葉片快要展 ...

我試過一個月都未出芽!

之後呢?  發表於 2017-12-29 21:05
回復

bkm 發表於 2017-12-29 18:41:00 來自手機 |顯示全部樓層
10月27號 最後一次 剝葉,新红葉 剛好趕得上再休眠期前長出來!
回復

月鏡十夜 發表於 2017-12-29 21:07:32 |顯示全部樓層
bkm 發表於 2017-12-29 19:22
對的, 室內種俾少少陽光佢!

我也是打算室内作盆景, 妳室内那株能拍個照看看嗎?
回復

gita 發表於 2017-12-30 16:10:08 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-12-29 21:07
我也是打算室内作盆景, 妳室内那株能拍個照看看嗎?

半年前 post 過照片: http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=201111&page=1&mobile=2   近照 這幾天再影。
回復

月鏡十夜 發表於 2017-12-30 17:59:05 |顯示全部樓層
gita 發表於 2017-12-30 17:10
半年前 post 過照片: http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=201111&page=1&mobile=2   近 ...

相片已經失存了....
等近照
回復

gita 發表於 2018-1-2 14:42:05 來自手機 |顯示全部樓層
咦 我可以睇到先前post的相片呀…

近照…

20180101_160512.jpg 20171230_150605.jpg

之前落葉,但最近兩個月又出了新葉。
回復

馬交仔 發表於 2018-1-18 16:39:15 |顯示全部樓層
今日先睇到這個貼,我上星期都在宿千買了一棵日本櫻花...剛種好.唔知會唔會又好快死.........
回復

swan1981 發表於 2019-2-16 19:05:02 來自手機 |顯示全部樓層
我淘了,才見到呢版。希望種得長。照顧了 3 星期,天氣漸暖才開始爆芽,約幾十個。

這棵收到時的確剪過根和去頂,帶泥。也是宿遷的。
回復

gita 發表於 2019-2-16 22:50:33 |顯示全部樓層
嘩, 咁大棵, 應該未去頂前, 都吾細. 估計你會有露台之類養它.

注意紅楓怕多水. 寧乾勿濕. 太濕一段日子, 會突然黑幹之後瓜.
回復

swan1981 發表於 2019-2-17 08:17:38 來自手機 |顯示全部樓層

我這個是 5cm 粗。我放在平台上種的。

我見文章話要見干見濕。但初重,賣家說要保持濕等生根。
回復

馬交仔 發表於 2019-2-18 14:31:24 |顯示全部樓層
swan1981 發表於 2019-2-17 08:17
我這個是 5cm 粗。我放在平台上種的。

我見文章話要見干見濕。但初重,賣家說要保持濕等生根。 ...

你咁大棵..在淘寶買幾錢,......同你種的地方位置好像不太好..
回復

swan1981 發表於 2019-2-18 18:47:39 來自手機 |顯示全部樓層
馬交仔 發表於 2019-2-18 14:31
你咁大棵..在淘寶買幾錢,......同你種的地方位置好像不太好..

約 300 元,未計運。我暫放這裏,新年光禿禿不好放當眼位。
回復

ic3b34r 發表於 2019-2-19 14:53:38 |顯示全部樓層
馬交仔 發表於 2018-1-18 16:39
今日先睇到這個貼,我上星期都在宿千買了一棵日本櫻花...剛種好.唔知會唔會又好快死......... ...

宿千 專出 差品... 佢地既野根好差,你種到出葉都會好快死,因櫻花枝條好多營養...
回復

swan1981 發表於 2019-2-22 08:27:38 來自手機 |顯示全部樓層
已慢慢長出來了。希望能種久一點吧。
回復

swan1981 發表於 2019-2-28 23:46:24 來自手機 |顯示全部樓層

過了 6 天,天氣和暖,楓樹長得很快。另外,據花友說,宿遷發的根都係差,故我也小心挖開泥土,見土球中已長了數條白色的根了。 希望盡快生滿葉子。
回復