淘寶買紅楓,ok嗎

作者: siubox 發表于 2016-11-8 21:58:45
9470 55
幾十至幾百有交易,有人試過嗎?
https://world.taobao.com/item/52 ... 4.0.0.U6SUsi#detail
日本紅楓樹苗 紅楓盆景 嫁接盆栽紅楓苗庭院綠化彩色植物
成交記錄147 累計評價14
促銷
¥80.75 ( 约HKD 92.60?)
¥ 85.00 正品已驗證
优惠242淘金幣 抵¥2.42
運至
江蘇南京 至 香港香港島中西區 https://gd2.alicdn.com/bao/uploa ... 290.jpg_600x600.jpg
Bing 發表於 2016-11-9 16:16:23 |顯示全部樓層
好奇一問,樓主打算怎樣運到香港?
回復

gita 發表於 2016-11-11 22:57:30 來自手機 |顯示全部樓層
咪啦,買過幾次,死梗。大陸淘寶貨,好快頂發黑,跟住成棵瓜。因為:賣家剪晒頭頂,剪晒根,好快死,而且分分鐘發的貨本身有問題。    撞過多次板,現在家中未瓜的3棵紅楓係花墟買的荷蘭種,生長良好,最近還長了新葉,天氣涼了就變橙紅,非常漂亮,都是室內種植。
回復

viviwong 發表於 2016-11-11 23:50:48 |顯示全部樓層
去花墟入紅楓吧~ 五十元已買到了~
曾淘過三棵杆插紅楓, 適應不到而離世...
回復

smallfish 發表於 2016-11-13 13:01:49 |顯示全部樓層
以我經驗植物上邊運來,最後都數會8成死或死曬!
回復

toby3169 發表於 2017-1-17 00:12:32 |顯示全部樓層
我也買過, 如果你打算好像新年年花只放一段時間就可以買一些幾蚊既小苗, 我2016年新年後買過, 開始時係冇根得樹枝, 之後就好似下面咁生葉, 到初夏D 葉開始捲曲向下垂最後乾枯, 之後我就掉了

回復

八王爺 發表於 2017-1-17 09:26:13 |顯示全部樓層
toby3169 發表於 2017-1-16 17:12
我也買過, 如果你打算好像新年年花只放一段時間就可以買一些幾蚊既小苗, 我2016年新年後買過, 開始時係冇根 ...

都叫做靚過下!
回復

siubox 發表於 2017-1-17 22:02:06 |顯示全部樓層

是陽光不足嗎?或品種不適應本地炎夏?
回復

howard 發表於 2017-1-17 22:36:32 |顯示全部樓層
是否太曬或一直放在室內?
回復

八王爺 發表於 2017-1-18 09:47:28 |顯示全部樓層
siubox 發表於 2017-1-17 15:02
是陽光不足嗎?或品種不適應本地炎夏?

感覺是盆太細,畢竟是小樹啊!
根系應該很發達的,一般楓樹都怕熱,香港夏天太熱,盆細土濕,根呼吸不好,就會窒息。
回復

pc1878 發表於 2017-1-19 22:24:06 |顯示全部樓層
淘寶運過來的樹苗會進行斷根的,很容易不適應移植或根部不能生長而死亡,強烈建議係花墟買嘅樹苗,生存率高很多
回復

toby3169 發表於 2017-1-22 23:32:35 |顯示全部樓層

都係既哈哈, 而且冇"野"d蟲 就ok
回復

suet-08 發表於 2017-3-13 16:32:27 來自手機 |顯示全部樓層
請教是否室内種較好?
回復

Cyrus 發表於 2017-3-13 18:07:14 來自手機 |顯示全部樓層
小弟喺花墟買,種左兩年,都大得幾快。
回復

timhayu 發表於 2017-4-7 16:13:55 |顯示全部樓層

我在內地,我經常系淘寶買花,我講下,一定唔好選擇買家是江蘇宿遷、沐陽兩地的賣家,謹記!!!江蘇省既,都要十分注意!所謂銷量,系炒出來,唔好信!呢個系內地玩家共知,基本系流野,或者到手即死,無法退貨。現在該地賣家已經知道爛名,經常改為其它發貨地,廣州北京上海之類,但系商鋪的頁面基本類似,特征系--有各種各樣不同的果樹,樣樣齊,藍色玫瑰等常理不存的花苗,這個特征,看看分類就知。淘寶好賣家好多,不要以偏概全。有懷疑的賣家,可以問下我,基本我可以分清。
回復

nightscrawler 發表於 2017-4-8 00:47:00 |顯示全部樓層
timhayu 發表於 2017-4-7 16:13
我在內地,我經常系淘寶買花,我講下,一定唔好選擇買家是江蘇宿遷、沐陽兩地的賣家,謹記!!!江蘇省既, ...

死火, 啱啱手痕先係淘宝從江蘇宿迁市賣家度買咗幾棵小樹苗運緊黎香港添
回復

corina 發表於 2017-4-8 08:41:49 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2017-4-8 00:47
死火, 啱啱手痕先係淘宝從江蘇宿迁市賣家度買咗幾棵小樹苗運緊黎香港添   ...

未發貨的馬上取消訂單
回復

gita 發表於 2017-4-8 12:46:42 |顯示全部樓層
timhayu 發表於 2017-4-7 16:13
我在內地,我經常系淘寶買花,我講下,一定唔好選擇買家是江蘇宿遷、沐陽兩地的賣家,謹記!!!江蘇省既, ...

試過, 選了賣家來自廣州, 結果都是由宿遷發來, 最終, 當然好快全軍覆沒, 但留意, 不是立即瓜, 係慢慢瓜, 不知道是什麼把戲, 是不是下了防腐劑, 可以不用立即枯, 係慢慢枯...... 該次入了包括紅楓, 初時還非常漂亮.   

之後再來淘寶, 選了來自江西的紅楓, 因為來時斷了根和切短, 紅楓不久就慢慢瓜. 但該次買了的桂花, 現在快一年, 生得慢但未瓜, 最近還出了新葉.

亦曾經買了來自福建的藍莓, 國蘭, 非常好養, 現在藍莓第2年開花, 去年還結果.  國蘭, 由於選了非常好和專業的賣家, 種了4,5年, 年年開花, 非常漂亮, 從該賣家的每個買家評價可見, 人人都讚不絕口.     另外買過雲南的洋蘭, 亦一宜種到.  

所以淘寶植物不是全劣, 只是害群之馬太多,  而紅楓看來需要很長的適應時間. 去年淘了多次失敗的紅楓, 卒之6月時在花墟買了2棵荷蘭小楓樹盆栽, 大的一棵生得不錯, 小的一棵一直不大生長, 似靜止狀況, 至今年春假外遊2週, 無水情況之下, 2棵葉子全枯, 放在一旁, 至3月時空間濕度高, 突然出了很多新葉, 小的那棵突然充滿生機.  所以我覺得楓樹不太難種, 但它需要很長的適應期, 差不多一年, 適應期時條件不好, 都好容易活不下.

以上種植的植物都在室內, 放在窗台和窗邊位置, 因舍下無花園或露台.
回復

corina 發表於 2017-4-8 13:04:39 |顯示全部樓層
gita 發表於 2017-4-8 12:46
試過, 選了賣家來自廣州, 結果都是由宿遷發來, 最終, 當然好快全軍覆沒, 但留意, 不是立即瓜, 係慢慢瓜,  ...

請問國蘭店舖名字,謝謝
回復

gita 發表於 2017-4-8 22:29:48 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-4-8 13:04
請問國蘭店舖名字,謝謝

馮達鋒國蘭. 我買的都是平價品, 很都非常不俗. 福建氣候佳, 種出的東西很好.
回復

123下一頁