長筒花 (2016-2020)

作者: B17 發表于 2016-8-14 14:49:13
30729 351
rwgplant 發表於 2019-6-20 18:30:15 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-6-20 18:10
天氣熱,開到花都唔靚

B大你棵花D葉大塊過我棵咁多嘅?
回復

B17 發表於 2019-6-20 18:39:13 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-6-20 18:30
B大你棵花D葉大塊過我棵咁多嘅?

會唔會係錯覺?Grandiflora 'Robert Dressler'葉確實比一般品種闊少少,5.5cm左右

可能角度問題  發表於 2019-6-20 18:42
回復

B17 發表於 2019-7-5 12:30:56 |顯示全部樓層
今次花多d,可能天氣熱,始終色淡
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'-2019-005.jpg
回復

rwgplant 發表於 2019-7-9 15:36:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17大大,我盆keep到深紫色,原來佢係食肥怪
回復

小雷子 發表於 2019-7-9 18:59:55 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-7-9 15:36

真係好深色喎,長筒都好肥,即係同貓貓一樣!
回復

rwgplant 發表於 2019-7-9 19:49:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-9 18:59
真係好深色喎,長筒都好肥,即係同貓貓一樣!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

雷大,我一開始無落太多基肥,所以依家每日灌肥水俾佢。仲有我見有人用吊盆種長筒,懸垂都好靚,下次試下
回復

小雷子 發表於 2019-7-9 20:48:24 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-7-9 19:49
雷大,我一開始無落太多基肥,所以依家每日灌肥水俾佢。仲有我見有人用吊盆種長筒,懸垂都好靚,下次試下 ...

我家不夠光,只會出到長頸鹿!
回復

B17 發表於 2019-7-10 10:41:17 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-7-9 15:36

我掉出露台冇理佢,冇畀肥,一於整兩粒魔肥佢嘆吓
回復

小雷子 發表於 2019-7-10 10:52:28 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-7-10 10:41
我掉出露台冇理佢,冇畀肥,一於整兩粒魔肥佢嘆吓

冇比肥都有咁多花,真係冇嘢好講!兩粒會唔會太孤寒?
回復

B17 發表於 2019-7-23 11:34:28 |顯示全部樓層

露台好熱, Robert Dressler花淡又殘
Achimenes Grandiflora Robert Dressler-2019-006.jpg

Achimenes Hugues Aufray花都開唔到
回復

ET0404 發表於 2019-7-23 12:04:09 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-7-23 11:34
露台好熱, Robert Dressler花淡又殘

我嘅Robert 都係好淡色
回復

rwgplant 發表於 2019-8-1 11:01:25 來自手機 |顯示全部樓層
B17大大,我棵長筒花一直標高,我索性cut咗佢,就咁插番落泥,又生得番喎
回復

B17 發表於 2019-8-1 12:23:39 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-1 11:01
B17大大,我棵長筒花一直標高,我索性cut咗佢,就咁插番落泥,又生得番喎 ...

咁好嘅,我d花剪出來已半死,插落泥就實死
回復

rayray66 發表於 2019-8-2 08:53:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-8-1 12:23

我都交遲來的功課,第一朵長筒花開了!

B17
好深色呀!  發表於 2019-8-2 09:30

評分

查看全部評分

回復

小雷子 發表於 2019-8-2 10:10:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-8-1 12:23

呢個公仔好盞鬼,好鐘意呀!再抆D頭髮,好快變 地中海……
回復

B17 發表於 2019-8-10 18:12:25 |顯示全部樓層

Achimenes Hugues Aufray熱到爛
Achimenes Hugues Aufray-2019-002.jpg

xAchimenantha Northwoods Sunburst咁熱先來發芽,唔知頂唔頂得住
xAchimenantha Northwoods Sunburst-2018-001.jpg
回復

B17 發表於 2019-9-12 12:23:53 |顯示全部樓層
xAchimenantha Northwoods Sunburst,生得咁高嘅
xAchimenantha Northwoods Sunburst-2018-002.jpg

回復

B17 發表於 2019-9-17 14:15:08 |顯示全部樓層
已經熱死咗嘅Achimenes Hugues Aufray,又長出小苗
Achimenes Hugues Aufray-2019-003.jpg
回復

B17 發表於 2019-11-1 18:57:18 |顯示全部樓層
Achimenes Hugues Aufray
Achimenes Hugues Aufray-2019-004.jpg
回復

B17 發表於 2019-11-10 11:50:08 |顯示全部樓層
呢次似樣D
Achimenes Hugues Aufray-2019-005.jpg
回復