長筒花 (2016-2020)

作者: B17 發表于 2016-8-14 14:49:13
30669 351

經過舊年失敗,散盡蟲蟲,本來今年唔再出長筒帖,點知d舊泥自己發芽,仲幾頑強吓

舊年唯一可以留低嘅Achimenes Hugues Aufray
Achimenes Hugues Aufray-2016-004.JPG

同Hugues Aufray一盆發芽嘅不知名1號
Achimenes unknown -2016-002.JPG

變種Kohleria Napolean個盆出黎嘅未知名,個樣應該係Tiny Red(右邊盆,兩棵幼幼嘅)

熱到CC吓,又C唔去,同風雨蘭一同成長嘅不知名2號
Achimenes unknown -2016-003.jpg

熱到葉都黑嘅Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'-2016-002.jpg

近排又綠番
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'-2016-003.jpg

評分

查看全部評分

ET0404 發表於 2016-8-14 15:11:56 |顯示全部樓層
17大啲植物真頑強!仲對你不離不棄!
回復

pekklewin 發表於 2016-8-14 16:17:54 |顯示全部樓層
Hugues Aufray同你一樣, 都出了這兩種樣子, 點解嘅
回復

B17 發表於 2016-8-14 16:53:33 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2016-8-14 16:17
Hugues Aufray同你一樣, 都出了這兩種樣子, 點解嘅

我都唔知點解,因為d label甩哂,有d驚同Robert Dressler掉亂咗,但係唔會兩隻同一盆裏面撈亂
上網睇過Hugues Aufray嘅葉脈好明顯,所以第一張相叫住做Hugues Aufray先,希望開到花,到時就知

網上相片

回復

wongcc 發表於 2016-8-15 00:03:08 來自手機 |顯示全部樓層
嘩,呢隻長筒花好靚啊!
回復

hiatus 發表於 2016-8-15 19:58:58 |顯示全部樓層
你自己都仲有 Achimenes Hugues Aufray呀
回復

B17 發表於 2016-8-15 20:44:22 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-8-15 19:58
你自己都仲有 Achimenes Hugues Aufray呀

只留呢一隻
回復

B17 發表於 2016-9-9 11:14:58 |顯示全部樓層
竟然有花畀我睇,太感動啦
回復

hiatus 發表於 2016-9-9 11:22:42 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-9 11:14

葉都好美呢,無徒長無過密,簡直模範植株呀!
是否花越多蟲蟲越多?甘我可能要收唔小蟲呢
回復

B17 發表於 2016-9-9 11:28:21 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-9 11:22
葉都好美呢,無徒長無過密,簡直模範植株呀!
是否花越多蟲蟲越多?甘我可能要收唔小蟲呢{ ...

模範植株要問王爺
舊年全軍覆沒都分咗咁多蟲出去,我估冇關系
回復

hiatus 發表於 2016-9-9 11:30:02 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-9 11:28
舊年全軍覆沒都分咗咁多蟲出去,我估冇關系

係哦。。。甘係邊生長邊就生咗蟲蟲,定係到一定季節先生蟲?
我見依架又出好多新芽,係側芽定蟲蟲發出來呢?

個人覺得王爺棵同你棵各有千秋。王爺棵偏高挑,你棵矮壯些,同我棵一樣。不過Dressler通常生得偏矮呢,唔似glory,大紫花個d一出就標高。
回復

B17 發表於 2016-9-9 11:33:45 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-9 11:30
係哦。。。甘係邊生長邊就生咗蟲蟲,定係到一定季節先生蟲?
我見依架又出好多新芽,係側芽定蟲蟲發出來 ...

我點知jet,冇掘過嚟睇嘛
我估先開花,開得七七八八就生蟲,停花蟲蟲繼續長大
回復

B17 發表於 2016-9-23 11:42:40 |顯示全部樓層
見Grandiflora 'Robert Dressler'係露台生得幾好
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'-2016-005.jpg

於是放埋另外兩盆出去,點知佢地又罷工
Achimenes Hugues Aufray-2016-005.jpg
回復

pekklewin 發表於 2016-9-23 16:39:11 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-9 11:14

咁矮就開花, 叻 !
回復

B17 發表於 2016-9-23 16:45:06 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2016-9-23 16:39
咁矮就開花, 叻 !

另外兩盆定咗鏡,唔生長弊呢!
回復

B17 發表於 2016-10-3 16:37:41 |顯示全部樓層
終有盆似樣d嘅長筒
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'-2016-006.jpg
回復

pekklewin 發表於 2016-10-3 16:40:30 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-10-3 16:37
終有盆似樣d嘅長筒

呢個樣子好靚 !!
回復

B17 發表於 2016-10-3 16:44:44 |顯示全部樓層

係啊,葉靚花又靚
回復

hiatus 發表於 2016-10-3 16:46:28 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-10-3 16:37
終有盆似樣d嘅長筒

我盆已經見到生咗唔小蟲,有大有細,腋間也有好多。
回復

pekklewin 發表於 2016-10-3 16:53:09 來自手機 |顯示全部樓層
你給的 Hugues Aufray 可能有花,紅卜卜的

回復