有機肥vs化肥

作者: GP01-Fb 發表于 2016-5-23 09:58:16
1457 11
想請教一下有關肥料的問題.

在網上爬文時, 發覺在香港這邊有很多人都是用有機肥的, 因為蘭花喜愛有機肥, 有機肥方便穩定溫和, 而且肥傷機會低.
但是如果是看台灣的文章, 大都建議用化肥, 因為有機肥的內容(肥量)不清楚, 而且會酸化植料等等.

請問大家有甚麼看法? 香港跟台灣在氣候方面這麼接近, 為何看法這麼不同?
我是新手, 今年第一次使用有機肥 (放盆邊), so far so good. 有機肥應該不致於很容易酸化植料吧? 希望大家指教一下. 謝謝!
michele1004 發表於 2016-5-23 10:05:52 |顯示全部樓層
我兩樣都有用,放室內的用化肥,室外的放有機肥!

有機肥有臭味,也很惹蟲,要做殺蟲工作,但開的花較大和漂亮
回復

GP01-Fb 發表於 2016-5-23 12:46:53 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-5-23 10:05
我兩樣都有用,放室內的用化肥,室外的放有機肥!

有機肥有臭味,也很惹蟲,要做殺蟲工作,但開的花較大和 ...

謝謝!

請問你用那種殺蟲藥? 我有盆天鵝蘭剛剛中了紅蜘蛛.
回復

michele1004 發表於 2016-5-23 12:52:43 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2016-5-23 12:46
謝謝!

請問你用那種殺蟲藥? 我有盆天鵝蘭剛剛中了紅蜘蛛.

一般用蟎毒,你可先用水沖走紅蜘蛛,再把植株放在通爽地方,再有才用藥也可以!

謝謝!!!  發表於 2016-5-23 13:34
回復

sarshk2014 發表於 2016-5-24 09:44:38 |顯示全部樓層
紅蜘蛛有網保護住用水沖唔走架, 有網文教用泡泡將佢地封住黎殺, 都要封3個月咁耐架, 因為要殺幾代.
回復

GP01-Fb 發表於 2016-5-24 09:59:58 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2016-5-24 09:44
紅蜘蛛有網保護住用水沖唔走架, 有網文教用泡泡將佢地封住黎殺, 都要封3個月咁耐架, 因為要殺幾代. ...

我比較好運,目前只有—棵天鵝蘭出事。早兩日用水冲再—塊一塊葉枺完好像已經冇事。會keep住繼續冲繼續抹。
回復

GP01-Fb 發表於 2016-5-24 10:11:00 來自手機 |顯示全部樓層
我想再問問有關化肥(液肥)的事情。感覺上化肥很難用,因為怕肥傷。新換盆不能用,下雨天不能用,太熱太凍又不能用。好像—年可以施肥的日子不是很多,好難做到薄肥勤施。

我現在是用有機置肥放盆邊,而同時把化學液肥開到1:6000用來噴葉用。請問這樣ok嗎?
回復

michele1004 發表於 2016-5-24 10:24:02 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2016-5-24 10:11
我想再問問有關化肥(液肥)的事情。感覺上化肥很難用,因為怕肥傷。新換盆不能用,下雨天不能用,太熱太凍又 ...

放盆边有用玉肥盒子嗎?如沒有,建議使用,遇下雨天收起也方便
回復

ae86hkplants 發表於 2016-5-24 10:25:19 |顯示全部樓層
你好似理解錯化肥,無咁易肥傷應該係化肥,
有機肥會發酵分解先會釋放肥份,發酵過程會高溫,
如放置近根頭就易燒根。
化肥跟比例開水好少機會會傷根,你開到1:6000就太薄。
回復

ae86hkplants 發表於 2016-5-24 10:30:03 |顯示全部樓層
新盆未聽過唔用得,下雨天無話唔可以用,只係會比雨水沖淡,減低肥份。
太熱都係八九月兩個月,香港太凍嘅日子唔多。
回復

GP01-Fb 發表於 2016-5-24 11:12:09 |顯示全部樓層
ae86hkplants 發表於 2016-5-24 10:30
新盆未聽過唔用得,下雨天無話唔可以用,只係會比雨水沖淡,減低肥份。
太熱都係八九月兩個月,香港太凍嘅 ...

有說有機肥 (置肥) 每次溶出來的份量非常少, 而且比較好的有機肥已經發酵過, 所不會太高溫而燒根。
我也明白你所說的, 也有不少人的看法跟師兄你一樣。
兩種方法好像南轅北轍, 但大家都可以種得出好花, 真係唔知點算好.
回復

ae86hkplants 發表於 2016-5-24 12:16:11 |顯示全部樓層
緩效置肥只能當小食,唔可以當主菜。
回復