唉, 我的蘆薈 , 都係唔係好掂...(更新9月10日)

作者: mcki 發表于 2008-9-2 22:49:58
7720 42
我有三顆蘆薈, 求其看好似生長得繁性
但是其實每顆都係得4-5塊葉???
我想牠長得多些葉, 可以怎樣處理呢....?????
已幾個月了, 只見牠們不斷向高生,但未見生新葉子, 現在還長了黑點, 請打救

種極都死死下咁

種極都死死下咁

生了黑點

生了黑點

所有bb

所有bb

全相

全相
rabi 發表於 2008-9-3 10:11:00 |顯示全部樓層
唔知同水份有冇關係,我棵蘆薈種響室外,好幼同向上發展(好似你呢棵咁),最搞笑係佢係2D蘆薈,即係d葉唔係向四週展開,而係好似一把扇咁平面展開。

之後我改變一下養既方法,包括將佢移去冇咁曬既區域,同埋佢唔乾透我都唔淋水,再施左好少量既肥,幾星期後就變左做3D蘆薈。
回復

mcki 發表於 2008-9-3 12:51:59 |顯示全部樓層
家只有這裡較合適種植

我其實都好少淋水, 尤得佢
回復

JenniferC 發表於 2008-9-3 15:43:31 |顯示全部樓層
其實你比到一個合適的環境佢,依佢需要施肥,就會長得好的了。
看看以下這連結能否幫到你:
芦荟栽培

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-3 15:55:16 |顯示全部樓層
你種得好靚,呢種好粗生,可能是陽光不足
回復

rabi 發表於 2008-9-3 16:04:59 |顯示全部樓層
我個棵雖然唔大又唔健康,但係近排有好多小朋友湧出黎。本來諗住隻眼開隻眼閉,不過而家佢地頂住晒媽媽既葉底,再唔分株可能連媽媽都推低。 
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-3 16:11:06 |顯示全部樓層
要"meet"晒d小朋友先壯架,如果唔係會迫死呀媽
回復

rabi 發表於 2008-9-3 16:18:49 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-3 16:11 發表
要"meet"晒d小朋友先壯架,如果唔係會迫死呀媽

之前試驗性地meet左兩個小朋友(連根)另種,但係佢地變得好暗淡,又唔多覺d根有長多。蘆薈既小苗應該要點種?係咪唔曬得?
回復

mcki 發表於 2008-9-3 23:03:12 |顯示全部樓層
我都有好多bb, 全部都分開晒
好得意,我發覺bb 應該要多一點水
因為之前我只有噴水法, d bb都係黃甘甘咁
但昨日一場大雨(bb 焗住要水浸)
d bb突然間由黃變左綠....

我都好ar 頭, 聽好多網友講蘆薈bb不應太多水亦不應晒太多大陽...
但偏偏我d bb 就要水...
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-4 10:00:41 |顯示全部樓層
小b放向半蔭處,我約2-3個月之後先直晒
不過千祈唔好貪心,小b好快又生小b,到時就好多好b....
經驗之談,如果覺得而家種緊個棵ok的話,小b送給別人好d或者cut左d肉用黎做面/手膜
注意:如果開花時可cut去花柱,因會消耗大量養份
回復

江江 發表於 2008-9-4 10:38:04 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-9-4 10:00 發表
小b放向半蔭處,我約2-3個月之後先直晒
不過千祈唔好貪心,小b好快又生小b,到時就好多好b....
經驗之談,如果覺得而家種緊個棵ok的話,小b送給別人好d或者cut左d肉用黎做面/手膜
注意:如果開花時可cut去花柱,因會消耗大 ...

多多好有經驗......又肯耐心教人........你地真幸福
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-4 10:56:45 |顯示全部樓層
add4icon add4icon最鍾意種d大件夾抵食,冇咁易死add4icon add4icon

回復

mcki 發表於 2008-9-4 23:23:03 |顯示全部樓層
小b 不是未成熟, 唔可以用來搽面既咩...
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-5 10:00:36 |顯示全部樓層
睇下大小,5-6吋長已可以有足夠肉,但比較麻煩,關走d綠色部份
回復

mcki 發表於 2008-9-5 22:53:53 |顯示全部樓層
都係等大些先....

dor dor, 我想再請教下種幼苗既問題...

你既經驗,由苗到大大夥, 如有足夠陽光比佢, 一般要幾耐呢....

話佢粗生,其實我都唔係好覺, 好似我d 大大棵的, 種極都係咁少葉

每2個月都有落下肥...

至於bb, 我淋水又怕爛根, 唔淋又乾黃, 每次落完雨就會變綠....

真係唔知佢想點...

bb 時黃時綠, 我都怕佢大左都唔健康...
回復

rabi 發表於 2008-9-5 23:28:00 |顯示全部樓層
我有兩棵,但係經常被曬傷然後斷肢。由於冇其他位可以種,我只可任由佢重複地斷完再生。
P1000625 (Small).JPG
回復

kwanyeehui 發表於 2008-9-6 18:09:43 |顯示全部樓層
原帖由 rabi 於 2008-9-5 23:28 發表
我有兩棵,但係經常被曬傷然後斷肢。由於冇其他位可以種,我只可任由佢重複地斷完再生。

rabi,
我買的罐頭蜂蜜蘆薈已去皮, 看不到有無點點,
您種有點點的那種可以食嗎?
回復

rabi 發表於 2008-9-6 19:19:25 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-9-6 18:09 發表

rabi,
我買的罐頭蜂蜜蘆薈已去皮, 看不到有無點點,
您種有點點的那種可以食嗎?

我個種有白點,據聞唔可以食呢。
回復

mcki 發表於 2008-9-11 16:27:03 |顯示全部樓層
有更新, 請幫忙回答
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-11 16:52:22 |顯示全部樓層
圖中的只可外敷,不能內服,錯服輕者肚瀉(含麻黃素),重則會byebye
我仲咁耐都你由得佢天生天養,只係間中除草除b除花同落葉肥
我個d都係得4-5環葉,如果再生底下果d會謝,慢慢就變成長頸鹿咁架啦
由幼苗到大棵?睇你想幾大棵啦,睇盆大小同肥架咋,通常超過一年都會開花
我覺得佢地都受水,我每天早上都有淋水
回復

123下一頁