老公仔的種肉生涯

作者: 老公仔 發表于 2015-8-3 19:48:49
58610 1755
ppg 發表於 2017-4-25 21:05:58 |顯示全部樓層

呢個花係開左?好似含苞待放咁好得意
回復

老公仔 發表於 2017-4-25 21:09:56 |顯示全部樓層
ppg 發表於 2017-4-25 21:05
呢個花係開左?好似含苞待放咁好得意

未開呢!

ppg
哦  發表於 2017-4-25 21:17
回復

老公仔 發表於 2017-4-27 17:45:18 |顯示全部樓層

27/4 更新:

據說,現在國內流行玩十里桃林,於是有樣學樣,我也弄一個小小的十里玫瑰園,不同的是,我的十里玫瑰園全部自家繁殖,並不是用錢堆砌出來,而是用心血打造出來的。
還有三盆大群生及一眾小苗還未上鏡呢!現在狀態還可以,若再降十多度,十里果凍園將快呈現出來了!

評分

查看全部評分

回復

hiatus 發表於 2017-5-23 10:43:30 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2016-2-3 20:49
書房窗外有個小園圃,種了四棵老株初綠,選擇種它是因為初綠極具氣質、高貴、優雅而又耐旱、耐熱及耐陰。
...

耐陰? 甘好既。

時間耐咗,會唔會生到非常大棵,甘依個狹窄空間會唔會唔夠佢生長呢?
回復

hiatus 發表於 2017-5-23 10:58:53 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2016-2-19 16:21
是啊,要挑戰下自己,最可愛是玉露白錦小苗,像一盞白蓮燈似的,晶瑩剔透,據說很易升仙的。 ...

依棵唔升仙都神似仙女啦
回復

hiatus 發表於 2017-5-23 11:03:40 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2016-2-26 12:15
曾睇過資料石仔可以幫助製造溫差, 有姿勢有實際

製造溫差種甜蜜蜜既哈密瓜嗎?

哈哈。

回復

老公仔 發表於 2017-5-23 13:08:49 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-23 10:43
耐陰? 甘好既。

時間耐咗,會唔會生到非常大棵,甘依個狹窄空間會唔會唔夠佢生長呢? ...

靚女,今日好得閒?咁舊的帖都咁有心機去睇?
呢個空間每天都有兩至三小時日照,到現在已長大了不少,等遲些買多間屋,就考慮挖出來再種!
回復

hiatus 發表於 2017-5-23 14:08:12 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-5-23 13:08
呢個空間每天都有兩至三小時日照,到現在已長大了不少,等 ...

好似酒越陳越香,知識沉澱都一個道理嘛。流行既野從來唔識跟,睇依d有故事既帖我就實有心機。

而且,又真係唔覺得舊哦,真是抱歉,個陣時我也係館內玩,老帖有睇過,不過未好拜讀讀過你依個新帖。暫時讀到一半,得閒再睇另一半。
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-5-23 14:43:58 來自手機 |顯示全部樓層
呢個空間每天都有兩至三小時日照,到現在已長大了不少,等 ...

師兄有空請po一下落地那些種植,好有興趣~
這個石仔area都好似好耐無影嚕~

同埋快D買多間屋啦咁,更多位置,期待更多品種加傑作!
回復

老公仔 發表於 2017-5-23 15:21:35 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-5-23 14:43
師兄有空請po一下落地那些種植,好有興趣~
這個石仔area都好似好耐無影嚕~

屋就睇咗好耐,你知啦,另一半總是有得挑剔、嫌棄,如地區不好呀,地點不好呀,屋況不好呀,屋太細呀,坐向不好呀,間格不好呀,間間都不能符合她的要求……
這個,Ken大你應該懂的。
回復

紅豆包 發表於 2017-5-23 15:39:36 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-4-27 17:45
27/4 更新:

據說,現在國內流行玩十里桃林,於是有樣學樣,我也弄一個小小的十里玫瑰園,不同的是,我的十 ...

十里玫瑰長廊好壯觀,遲吓應該變玫瑰園
回復

hiatus 發表於 2017-5-23 15:41:58 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-4-27 17:45
27/4 更新:

據說,現在國內流行玩十里桃林,於是有樣學樣,我也弄一個小小的十里玫瑰園,不同的是,我的十 ...

我個人感覺夕映顏色似乎更加豐富d呢?
幾時弄個十里夕映紅?
回復

老公仔 發表於 2017-5-23 15:45:14 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-23 15:41
我個人感覺夕映顏色似乎更加豐富d呢?
幾時弄個十里夕映紅?

應該可以,但要搬來搬去,才可砌得成。
回復

hiatus 發表於 2017-5-23 15:47:46 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-5-23 15:45
應該可以,但要搬來搬去,才可砌得成。

成長時可以五湖四海,各自為家。

等師兄想砌個林時,再召喚佢地就得啦。

搬一次來往就得啦
回復

老公仔 發表於 2017-5-23 15:52:33 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-23 15:47
成長時可以五湖四海,各自為家。

等師兄想砌個林時,再召喚佢地就得啦。

靚女叫到冇辦法啦,等佢地到了最佳狀態時(八月至九月),就可搬給你看。
回復

hiatus 發表於 2017-5-23 15:58:03 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-5-23 15:52
靚女叫到冇辦法啦,等佢地到了最佳狀態時(八月至九月),就可搬給你看。

甘嘛又唔使勞煩師兄呀。 我以為你也想趕潮流,想砌多d長城呢。

夕映只要睇一株樹型既相,就很滿足啦
回復

老公仔 發表於 2017-5-23 16:04:22 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-23 15:58
甘嘛又唔使勞煩師兄呀。 我以為你也想趕潮流,想砌多d長城呢。

夕映只要睇一株樹型既相,就很滿足啦{:em ...

好啊,有狀態時影給你看!
回復

BenLau 發表於 2017-5-23 16:55:17 |顯示全部樓層

加油!!
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-5-23 18:13:54 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-5-23 15:21
屋就睇咗好耐,你知啦,另一半總是有得挑剔、嫌棄,如地區不好呀,地點不好呀,屋況不好呀,屋太細呀,坐 ...

呀,呢D野,真係好難話到/話哂事。話唔夠位儲/擺野都會係重點,不過住落岩自己/雙方又重要既~畢竟唔係洒店黎~!
(如是我當然會暗地裡睇下擺到幾多盆、曬唔曬到、有無風...

我明,我真係明!
回復

老公仔 發表於 2017-6-5 13:57:02 |顯示全部樓層
5/6 更新:

版聚收到的禮物

評分

查看全部評分

回復