我的酢漿 2014

作者: B17 發表于 2014-8-21 11:14:57
16698 472
hiatus 發表於 2014-10-25 20:21:26 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-10-20 12:27
多謝月免耳,金魚,希媽既分享,攪到我個露台冇晒位

出左好多散帖,黎個曬冷

點解你落泥時放得咁整齊呢。。。三棵個d三足鼎立好有型,compressa好似三架风力发电站。
namaquensis好健康呀,加油
first love我好似又有兴趣呀,等你收球时我若仍有兴趣就问你要
回復

iluvuboyz 發表於 2014-10-25 20:29:57 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-10-25 20:21
點解你落泥時放得咁整齊呢。。。三棵個d三足鼎立好有型,compressa好似三架风力发电站。
namaquensis好健 ...

金魚都開個帖出來share下種植心得丫麻~~
大家可以一齊傾傾傾~~
回復

B17 發表於 2014-10-25 21:36:38 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-10-25 20:07
Stellata既花花好似搶晒D葉既營養甘~~好搞笑!!!
Iron Cross一球變五球, 仲要出花lum...嘆為觀止!!!!! ...

唔關事,係早排太熱,d葉生長不良,不過個球夠大夠養份,冇葉照開花

Iron Cross點解咁勁要問金魚
回復

B17 發表於 2014-10-25 21:40:07 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-10-25 20:17
Caprina依然淩亂美 ,冇舊年亂哦~  
stellata 幾朵花一排高,好乖呀^^
我棵iron cross,陰差陽錯送比你 ...

Caprina影相之前,幫佢set過個頭,唔係邊得黎咁貼服
舊年比過d乜Iron Cross食,red bull?
回復

B17 發表於 2014-10-25 21:48:03 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-10-25 20:21
namaquensis好健 ...

開始時用細盆種住先,等個零月,見唔見芽都掘出黎睇下
條芽夠長就轉大盆,執執位,齊整晒 未得就繼續留係細盆
Stellata,namaquensis,compressa 呢類條芽直上,最易攪
最玩野係simplex,明明擺好位,有兩棵下潛係盆底出

學到新技能,要用小盆種住先~~ 難怪我個d亂成咁><  發表於 2014-10-29 15:07
我種既方法完全同你一樣, 我懷疑我種之前爬文, 系吾系睇左您既帖跟住做~~~XD  發表於 2014-10-25 21:53
回復

iluvuboyz 發表於 2014-10-25 21:50:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-10-25 21:36
唔關事,係早排太熱,d葉生長不良,不過個球夠大夠養份,冇葉照開花

Iron Cross點解咁勁要 ...

如果俾返多D肥佢, D葉會吾會生返靚仔D架?!~
金魚一定比左好多正能量俾D植物...樣樣出品都生得甘好!!!~

我好少比肥架,比咗愛心哈哈^^  發表於 2014-10-29 15:08
回復

B17 發表於 2014-10-25 21:53:11 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-10-25 21:50
如果俾返多D肥佢, D葉會吾會生返靚仔D架?!~
金魚一定比左好多正能量俾D植物...樣樣出品都生得甘好!!!~ ...

我個露台好熱架,斷估唔再30度樓上,應該會靚番
回復

B17 發表於 2014-10-25 21:56:36 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-10-25 21:50
我種既方法完全同你一樣, 我懷疑我種之前爬文, 系吾系睇左您既帖跟住做~~~XD

用細盆我都係爬文爬番黎,今年第一次試
回復

iluvuboyz 發表於 2014-10-25 22:04:18 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-10-25 21:56
用細盆我都係爬文爬番黎,今年第一次試

甘岩既?! 哈哈!!~
因為之前用大盆種, 又吾知佢邊頭系出芽, 次次出親芽都吾系中間位置, 甘樣睇落冇甘靚...
系網上見到呢個方法, 覺得吾錯, 所以跟住做~~~
效果都幾好~~
回復

B17 發表於 2014-10-26 16:56:10 |顯示全部樓層
兩隻Iron Cross size越來越接近,合並一盆種植,讓定位比新來既酢酢
分唔分到邊塊葉係希媽既mini版

原本好齊整既Stenorrhyncha爆到亂晒
回復

iluvuboyz 發表於 2014-10-27 14:26:44 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-10-26 16:56
兩隻Iron Cross size越來越接近,合並一盆種植,讓定位比新來既酢酢
分唔分到邊塊葉係希媽既mini版

讓定位比新來既酢酢 <--甘快留定位俾Alba住?!~
你棵Stenorrhyncha爆到亂晒都好過我棵星星酢生到東歪西斜~~
諗緊點樣可以幫佢set返好個頭...
回復

B17 發表於 2014-10-27 14:30:57 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-10-27 14:26
讓定位比新來既酢酢

牙簽太短,用長竹簽剪短,或者熱飲果支攪x棍
回復

iluvuboyz 發表於 2014-10-27 14:34:53 |顯示全部樓層
牙簽早就支持吾住了, 我試過用木筷子...但沒多久, 發現佢發毛...即時掉左!!!!~
而家用植物用既鐵絲箍住佢系花架既欄邊, 暫時hold住先~~
回復

B17 發表於 2014-10-27 14:44:04 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-10-27 14:34
牙簽早就支持吾住了, 我試過用木筷子...但沒多久, 發現佢發毛...即時掉左!!!!~
而家用植物用既鐵絲箍住佢 ...

我d長筒全部用竹簽撐住,唔會成枝發霉,近泥地方會變黑,冇問題既,唔洗理佢
一係用熱飲攪攪棒,大快活橙色果隻幾靚
回復

hiatus 發表於 2014-10-29 15:04:26 |顯示全部樓層
我個花槽莫名其妙生咗兩棵好似一片心,單片心形葉,紅色莖干。
奇怪,一片心我係一年前種過,但已經成盆送咗比人。。。
回復

B17 發表於 2014-10-29 15:06:21 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-10-29 15:04
我個花槽莫名其妙生咗兩棵好似一片心,單片心形葉,紅色莖干。
奇怪,一片心我係一年前種過,但已經成盆送 ...

會唔會結左果散左種子?
回復

hiatus 發表於 2014-10-29 15:10:15 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-10-29 15:06
會唔會結左果散左種子?

都未開過花就送咗比人。 d球難道係我d重用泥中長出來?

B17
用左舊泥,咁多數係la....^.^  發表於 2014-10-29 15:24
回復

iluvuboyz 發表於 2014-10-29 15:15:04 |顯示全部樓層
hiatus   我好少比肥架,比咗愛心哈哈^^

金魚既愛心仲犀利過D肥料, 勁!!!~
我要慢慢儲多D愛心先得~~
回復

B17 發表於 2014-10-29 15:42:47 |顯示全部樓層
Caprina唔set頭個樣 真正既淩亂美

回復

iluvuboyz 發表於 2014-10-29 15:56:23 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-10-29 15:42
Caprina唔set頭個樣 真正既淩亂美

我既星星酢, 只系得"凌亂", 冇左個"美"!!!
不過講時講, 你棵Caprina好鬼多花花牙~~正!!

B17
係呀,邊開花邊出花菖,Caprina開花力強^^  發表於 2014-10-29 16:16
回復