"愛心城市種植"活動相冊

作者: tomtomtom 發表于 2012-9-29 22:09:08
10704 49
神農侍 發表於 2012-9-30 08:22:01 |顯示全部樓層

恭喜!恭喜!今次 0既活動的確搞得比我想像中好好多!

Malike   多謝! 你有來嗎?
我有 0野做﹐冇去到!

多謝! 你有來嗎?  發表於 2012-9-30 08:24
回復

土豆貓 發表於 2012-9-30 12:31:45 |顯示全部樓層
多謝晒今次活動既發起人, 令我有機會join埋你地一齊做一d錦有意義既事.......尋日我玩得好開心丫, 見識左好多花友既真身......多謝大家! 辛苦晒

咁樣明讚我地。呵呵!  發表於 2012-10-3 11:53
會長好靚女呀!  發表於 2012-10-1 13:48
係呀!係呀!我地會長係又靚又NICE架!  發表於 2012-9-30 22:39
我地會長係好靚咖!  發表於 2012-9-30 18:30
係呀係呀!我兩點放低十二盆苗,三點半返來以市民身份領一盆海豚花,招呼我嘅就係土豆貓,哈哈!  發表於 2012-9-30 14:24

評分

查看全部評分

回復

金剛 發表於 2012-9-30 13:47:55 |顯示全部樓層

回復

csw_sylvia 發表於 2012-9-30 15:04:15 |顯示全部樓層
多謝各位工作人員的努力, 腦力, 人力, 物力 + 時間促成這個活動;
更加多謝金鋼的福袋, 不過請問那袋愛心種子是什麼植物呢 ?

各位朋友 "中秋節快樂"

中秋節快樂!  發表於 2012-9-30 18:30
粒種子原來本來就係有個心心係到,好得意=]  發表於 2012-9-30 15:31
倒地鈴  發表於 2012-9-30 15:07

評分

查看全部評分

回復

MilkMilk 發表於 2012-9-30 17:08:07 |顯示全部樓層

今次有幸可以參與這個咁有意義嘅活動真係要多謝一班好有 hard 嘅發起人: Malike, 金剛,八王爺,Tomtomtom, Hugopoodle, George...
但有些少可惜就是未能認識每一位嘅真身

金剛: 很高興認識的^^milkmilk美女,是的!是眾人的力量令大家有緣相聚,感恩各位!!  
我亦好高興能認識你, 當天嘅活動我參予嘅時間不多但體驗十分深刻, 多謝你們

fishcrab  你好, 我記得你啊, 你是否也記得我, 我似乎當天只認識你和你妹妹  

當然記得你喇! 相識也是緣份, 日後一定會再見, keep in touch

團結就是力量, 你哋每一位親自到場都是有力的支持~謝謝你  發表於 2012-10-3 21:58
你好, 我記得你啊, 你是否也記得我, 我似乎當天只認識你和你妹妹  發表於 2012-10-3 11:24
很高興認識的^^milkmilk美女,是的!是眾人的力量令大家有緣相聚,感恩各位!!  發表於 2012-10-1 12:42

評分

查看全部評分

回復

MilkMilk 發表於 2012-9-30 17:23:26 |顯示全部樓層
再要多謝
大會送嘅靚靚T-shirt
金剛送嘅 sweet sweet 中秋福袋
八王爺送嘅幸運水晶
花友送嘅可愛小盆栽

祝各位中秋節快樂

中秋節快樂^^  發表於 2012-10-1 12:43
回復

rosetina 發表於 2012-9-30 18:59:56 |顯示全部樓層
我又尼貼D

好高興認識你呀~  發表於 2012-10-3 21:59
最後一張有只拖鞋腳。哈哈!  發表於 2012-9-30 19:14

評分

查看全部評分

回復

kkhope 發表於 2012-9-30 23:19:16 |顯示全部樓層
多謝金剛送嘅福袋,只楊桃好好食 ~ 粒種子好靚好得意 !!!

中秋節快樂^^  發表於 2012-10-1 13:03

評分

查看全部評分

回復

ahhung68 發表於 2012-9-30 23:21:22 |顯示全部樓層
今日食咗福袋個楊桃, 好甜吖
一陣間試吓煲杯洛神花茶飲吓先

中秋節快樂^^  發表於 2012-10-1 13:03

評分

查看全部評分

回復

tomtomtom 發表於 2012-10-1 00:15:42 |顯示全部樓層

今次活動完滿完成,襯此人月兩團圓的日子,老土D 在此多謝吓要多謝的人士。

首先要多謝的當然是其他籌委及各位以不同方式參與的花友,沒有你們的支持,根本不可能成事。但以下幾位我想特別鳴謝一下:

malike - 多謝發起此活動及讓小弟拉車邊幫手,獲益良多
hugopoodle - 以無比的耐心忍受同我呢D死懶鬼合作,竟然冇發脾氣,佩服佩服
小白 - 口硬心軟,不斷鞭策我,又不斷俾意見
tt28 & esmonhk - 俾我臨時拉夫,捉咗去搬嘢,tt28 仲全家出動,辛苦哂
各位在加油版留言的花友 - 見到你地的打氣留言,真係好感動

今次活動小弟真的獲益良多,再次多謝俾小弟機會參與此次盛事。

辛苦你了,謝謝幫忙!  發表於 2012-10-1 13:41
有你喺度幫手我啖定好多, 而且永無托手掙~  發表於 2012-10-1 08:42
今次好成功,恭喜恭喜,我只係來行下  發表於 2012-10-1 00:22

評分

查看全部評分

回復

malike 發表於 2012-10-1 08:23:03 |顯示全部樓層
Tom的細心和全力以赴, 令活動完美成功, 多謝!

同意~  發表於 2012-10-3 22:00
回復

八王爺 發表於 2012-10-1 09:42:26 |顯示全部樓層
我都拍咗啲相,有一張有人樣 不能公開。哈。

評分

查看全部評分

回復

金剛 發表於 2012-10-1 13:07:49 |顯示全部樓層

多謝花友們捐贈及義工們協助

評分

查看全部評分

回復

金剛 發表於 2012-10-1 13:14:54 |顯示全部樓層

唔好意思!遲咗交相,祝各位中秋節快樂

===============================

回覆點評:

適少少  心心種籽現在合適播種嗎 ?

合適!我忘記說倒地鈴種子是由兩位花友提供的,其中一個是Tom另一個忘記名字,謝謝大家

tomtomtom  即管種,唔得出聲,我知道邊度有種子摘

今日我發現農地有,原來樹下個棵枯咗,但青葙子隔離有棵一樣枯了,但果仍在,另仲有幾棵較細

今早拍的

claudiatang  哎呀﹗我現在才看見愛心種子原來要先泡水才種。我下午已種了。
不用浸水的,保持泥土濕潤就可以~~我今日也播種了,看看大家誰先發芽^^

2020  我D太大盆,下年似乎要搵D細少少既,方便運送!
不用緊^^我看見有一對老夫婦很喜歡選了妳分享的植物^^

squarehead  漫咗嘞,thanks tomtomtom!
不用浸的,保持泥土濕潤就可以^^

tomtomtom  squarehead 愛心種子播種前要泡浸嗎? ---> 我之前種有浸水數小時  

squarehead  愛心種子播種前要泡浸嗎?

評分

查看全部評分

回復

Sergio 發表於 2012-10-1 14:01:35 |顯示全部樓層

好多謝籌委會所有的工作人員付出寶貴的時間去籌辦今次咁有意義的活動,小的托賴可以參加做義工、培苖及編寫種植心得的工作,在此活動使我獲益良多,最開心的是可以認識很多花友及大會或花友送贈的小禮物。

再次讓小的衷心講句 "多謝大家"!

多謝土豆貓, 金剛、Dora & hugopoodle賞分!

squarehead  愛心種子播種前要泡浸嗎?

要呀!

評分

查看全部評分

回復

tomtomtom 發表於 2012-10-1 21:36:48 |顯示全部樓層
各位有合照的義工/花友:

9.29 大家未必有時間互相介紹,煩請大家按以下合照中的編號 PM 網名給我,我集中後再發給大家,以便大家認識一下,謝謝

合照A

合照B

評分

查看全部評分

回復

hugopoodle 發表於 2012-10-2 00:49:07 |顯示全部樓層
加入園藝館有兩年了,一直很欣賞這裡的分享文化
上來園藝館成了我差不多每天會做的事
從沒想到自己會成為活動攪手
由大家吹水發夢到付諸實行, 好像是轉眼間的事
能夠將理念實踐出來真的很難能可貴
雖然籌備時間不多, 很難得籌委會員總是互相補足, 各自發揮長處
我感到辦不到的事, 總是有人自動補上
整個活動動員的人力很多
感激花友們在不同崗位的參與和支持

活動當天看到人們拿著小苗掛著笑容離開時, 大家的愛心就這樣傳達開去了
看到大家很主動了解種植方法時, 愛心種植的小種子也同時在他們心裡發芽了
花友們落力的介紹和分享, 我看得很感動, 相信大家種植的熱誠一定感染到他們
我們只座落在一條小小的街道, 沒有鋪張的陳設, 種植的氣氛卻在那2小時裡濃濃的籠罩著
不能預演, 但是很圓滿很圓滿的結束
謝謝大家讓我成為這個大家庭的一分子

評分

查看全部評分

回復

malike 發表於 2012-10-2 07:41:18 |顯示全部樓層
讓我們繼續"愛心城市種植"活動, 透過園藝館的平台, 聯合花友們, 繼續為社會及市民獻出愛心, 令香港更環保、更溫馨、更有愛心! 大家加油!

評分

查看全部評分

回復

yukyo 發表於 2012-10-3 09:59:06 |顯示全部樓層
第一次參加香港園藝館旣活動,只不過帶黎幾棵小苗,換來金剛旣福袋同種籽。D種籽夾住乾花,唔似買番黎個D,好開心,多謝多謝!

福袋好靚旣組合:

評分

查看全部評分

回復

fishcrab 發表於 2012-10-3 11:58:41 |顯示全部樓層
由我種植到成為網友, 都只是年多的事, 我都算幸運, 有幸能參與這個有意義的活動,                                
我是新人, 實在不知怎樣逐個問人的名字, 雖然無人知道我是誰, 但很高興遇到一斑志同道合的朋友,                                
家裏下夠大, 不能幫手種植, 只能出小小力幫手做義工                               
多謝網友金剛所送的褔袋                               
多謝網友八王爺所送的水晶                               
多謝網友無名氏的t-shirt, 設計得很好, 我很喜歡前面的花朵, 有近似益力多樽的花盆, 有近似雪糕盒的花盆, 很切合環保種植的主題, 顏色襯得很好, 我平時都會穿著, 希望有天在街上可以身上的 T-SHIRT 與大家相認                               
多謝網友無私的奉獻, 包括盆栽, 環保盒, 租貨車的費用, 紙盒, 咭片, .......
最後, 多謝這個網站的人, 令我可以認識一斑喜歡種植的朋友, 參與活動, 又可得到網友的植物分享和種植心得
恭喜網站十週年, 生日快樂

評分

查看全部評分

回復