保護瓜果嘅不織布袋

作者: 花園仔 發表于 2008-5-5 15:33:48
128416 469
ht333147 發表於 2010-3-2 14:29:09 |顯示全部樓層
保護瓜果不可否用膠袋?
回復

catcat33 發表於 2010-3-2 22:07:58 |顯示全部樓層
cat cat 好! 多謝報料, 我今天都專登去昅昅, 竟然俾我見到仲買左添, 但只係得立體果款~ ...
小寶 發表於 2010-3-2 02:00

嘩!真係去貨去得好快下。
回復

太陽神 發表於 2010-3-5 23:24:58 |顯示全部樓層
保護瓜果不可否用膠袋?
ht333147 發表於 2010-3-2 14:29

各位好,我初來報到,請多多指教。
我同ht333147的問題一樣。
我見綠田園個網教人用黑色膠袋,下邊要通loan,膠袋要長過個瓜1呎來笠住,道理係瓜蠅不喜歡黑暗的地方,所以雖然個袋通loan,都唔會捐入去產卵。
黑色膠袋好易找到,不用特登出去搜羅(尤其是對我這些非元朗人來說)
請問有人用過這個方法嗎?請分享心得。
回復

小昭 發表於 2010-3-6 13:40:56 |顯示全部樓層
平面那款我在天水圍銀座吉吉見到仲買了,都是放在洗衣用品處。
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 20:33:50 |顯示全部樓層
回復 202# 太陽神

各位好,我初來報到,請多多指教。
我同ht333147的問題一樣。
我見綠田園個網教人用黑色膠袋,下邊要通loan,膠袋要長過個瓜1呎來笠住,
道理係瓜蠅不喜歡黑暗的地方,所以雖然個袋通loan,都唔會捐入去產卵。
黑色膠袋好易找到,不用特登出去搜羅(尤其是對我這些非元朗人來說)
請問有人用過這個方法嗎?請分享心得。

===========================================

大家好!

梗係得啦!
只不過此帖主旨係<不織布>袋啫!
回復

sugarcane 發表於 2012-5-31 17:36:34 |顯示全部樓層
wow, envy you............  ><
回復

太陽神 發表於 2010-3-7 13:50:54 |顯示全部樓層
回復 204# 花園仔

Thank you.
以你的經驗,不織布袋是不是比黑膠袋好用呢?我想不織布袋會企埋d,但黑膠袋就就手d,我有諗過用黑膠袋,但又諗落雨後膠袋會唔會up難d瓜呢?
回復

花園仔 發表於 2010-3-7 17:40:13 |顯示全部樓層

回復 205# 太陽神
Thank you.
以你的經驗,不織布袋是不是比黑膠袋好用呢?我想不織布袋會企埋d,但黑膠袋就就手d,
我有諗過用黑膠袋,但又諗落雨後膠袋會唔會up難d瓜呢?
===================================================

<唔理好丑最緊要就手> -- 好多人都感認為囉!

我就冇呢種經驗嘞!
因為我知道最好嘅水果套袋係紙做嘅,
用不織布做套袋係政府農場提供經驗俾我格,
我相信佢地及自己連續試用咗咁多年啦,
有目共睹幾好吖, 唔會轉用黑膠袋囉 -- 種白苦瓜例外!

焗唔焗? 夏季雨天試着雨衣浪漫吓咪知啦!

笠袋嘅結果 -- 今日摘架:

2010-03-07-8.jpg 2010-03-07-11.jpg 2010-03-07-2.jpg 2010-03-07-1.jpg 2010-03-07-4.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2010-3-7 19:01:48 |顯示全部樓層
老師,去年我種白苦瓜,係用吉吉店舖係泥面個d蓆,算係幾通爽,但就因為硬d,都幾麻煩…

黑膠袋係咪真係可以??
回復

太陽神 發表於 2010-3-7 21:10:23 |顯示全部樓層
回復 206# 花園仔

Wow!好多好靚的楊桃。
回復

花園仔 發表於 2010-3-8 12:50:35 |顯示全部樓層
回復 207# alilovebyj
老師,去年我種白苦瓜,係用吉吉店舖係泥面個d蓆,算係幾通爽,但就因為硬d,都幾麻煩…

黑膠袋係咪真係可以??
======================================================

Alison好!

白苦瓜如用普通透光透氣物料套袋, 結果係瓜表皮暗啞白中帶黄架, 點都唔夠雪白嘅!
冇計啦, 又揾唔到既有效抵檔陽光照射又透氣性良好嘅物料黎做套袋....

採用黑膠袋目的係防止陽光照射使白苦瓜嘅顏色更加光澤白皙啫,
加長套袋並開放底部散熱係無可奈何嘅權宜之計啫!

嗱! 睇吓正統嘅種植用苦瓜套袋供應商係點樣描述佢嘅產品嘅:

苦瓜袋
◎產品特色
採用雙層紙袋製造加工,表層使用高級濕
強牛皮紙,內層以黑色牛皮為主。本產品
可有效防止病蟲害生,減少農藥噴灑殘留
發生。
本產品因可有效抵檔陽光照射,透氣性良
好,讓苦瓜在最自然環境內生長,讓產品
更具光澤白皙,風味更佳,大大提高經濟
價值。
回復

花園仔 發表於 2010-3-25 18:28:50 |顯示全部樓層
新種嗰两棵<合掌瓜>出公乸花囉!

為佢人工授粉後笠翻個袋睇吓效果點先:

回復

花園仔 發表於 2010-3-29 20:47:36 |顯示全部樓層
用不織布袋保護嘅<合掌瓜>大咗好多囉!

回復

花園仔 發表於 2010-4-1 22:22:26 |顯示全部樓層
近來天氣轉熱, 果蠅出現增多, 小心D好!

2010-04-01-3.jpg 2010-04-01-2.jpg 2010-04-01-1.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-1 22:26:46 |顯示全部樓層
唔笠袋邊有咁靚嘢食喎!

2010-03-31-55.jpg 2010-03-23-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-6 11:54:16 |顯示全部樓層
哈哈, 唔笠袋點有咁靚嘅瓜瓜食啵!

回復

花園仔 發表於 2010-4-6 11:59:04 |顯示全部樓層
同樣, 唔笠袋點有咁靚嘅茄茄食啵!

剛剛摘架!

2010-04-06-13.jpg 2010-04-06-14.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-6 20:31:32 |顯示全部樓層
呢两個孖仔<合掌瓜>條柄黐埋一齊好難分開包,
D吉吉平面袋又唔夠大, 結果揾咗以前包楊桃用嘅大袋,
一於包起佢地, 42G不織布架, 幾惡嘅果蠅都冇有怕啦! 嗜嘻!

2010-04-06-42.jpg 2010-04-06-46.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-11 22:13:13 |顯示全部樓層
食得囉!

回復

花園仔 發表於 2010-4-14 20:26:01 |顯示全部樓層
唔笠袋嘅結果!

2010-04-14-4.jpg 2010-04-14-1.jpg 2010-04-14-2.jpg 2010-04-14-3.jpg
回復