保護瓜果嘅不織布袋

作者: 花園仔 发表于 2008-5-5 15:33:48
128206 443
花園仔 發表於 2009-5-7 00:09:47 |顯示全部樓層
139# Caribbean
如果無膠袋封口機, 可唔可以用衣車封口, 因為我怕用衣車始終不及膠袋封口機咁密?
=============================================

我講過啦 -- 封口機, 衣車, 手針線, 釘書機, 萬字夾, 鐵夾.... 好多好多方法啵!
花園仔 發表於 2009-5-7 00:12:44 |顯示全部樓層
140# purplecoke

可以再重用嗎?
================

布啵 -- 點解唔可以再重用呢?
cindyyung 發表於 2009-5-11 15:46:41 |顯示全部樓層
可否提供買不織布地址?謝
Cool 發表於 2009-5-15 22:45:24 |顯示全部樓層
元朗 where to buy please?

元朗, 屯門, 花墟都常見到有出售. 有時撞唔啱冇貸咪同老細講聲囉!
建議購買時最好有掛果果, 試吓甜唔甜先至買呀!
花園仔 發表於 2008-7-8 10:51 [/quote]
jasoncat 發表於 2009-5-19 00:36:58 |顯示全部樓層
琴日起有翻不織布袋賣嘞!
花園仔 發表於 2009-5-5 19:11

您好!
請問大約幾多錢架?!
donaldyh 發表於 2009-5-19 14:20:56 |顯示全部樓層
72# 花園仔
請問老師您呢個誘捕器係邊度有得買呀!我都想買番幾個呀!
花園仔 發表於 2009-5-19 14:43:26 |顯示全部樓層
146# donaldyh
請問老師您呢個誘捕器係邊度有得買呀!我都想買番幾個呀!
===================================
度度都有得賣啦, 賣種籽肥料嗰D舖頭實有得賣架!
花園仔 發表於 2009-5-19 14:48:56 |顯示全部樓層
145# jasoncat
請問大約幾多錢架?!
===============

又賣曬嘞, 要到下個月先有得賣囉!
D價錢都冇定嘅, 平嘢啫, 大約2-3蚊/米啦.
花園仔 發表於 2009-5-19 14:51:26 |顯示全部樓層

143# cindyyung
可否提供買不織布地址?謝
==================

購買地點在深水埗,石硤尾街附近D布行布檔囉!
花園仔 發表於 2009-5-19 14:54:43 |顯示全部樓層

144# Cool
請到農業版請教元朗區網友 -- 例如: <小寶>
donaldyh 發表於 2009-5-19 16:55:37 |顯示全部樓層
149# 花園仔
老師我比佢啦!我剛剛係上個星期買左喇!我都買左20碼覺得多得濟用唔晒添!
地址:深水埔石硤尾街2R地下
宏魚(國際)企業公司
話明間野散買的話語氣係差D架!因人地係成卷買的,價錢方面$8/1碼,原本係$10/1碼既。自己諗啦!
Jennie 發表於 2009-5-20 00:15:19 |顯示全部樓層
151# donaldyh

Donald 你買果D要自己車架,三兄果D已經係車好,剪要既長度收尾就用得!
花園仔 發表於 2009-5-20 19:45:59 |顯示全部樓層
<衫兄>嗰D<褲筒式>嘅袋幾好用丫!
Workingbee 發表於 2009-5-22 00:01:29 |顯示全部樓層
請問老師除左元朗衫兄果度, 花墟會唔會有不織布袋賣,因我是九龍人, 入元朗好唔方便
花園仔 發表於 2009-5-22 00:49:58 |顯示全部樓層
154# Workingbee
請問老師除左元朗衫兄果度, 花墟會唔會有不織布袋賣,因我是九龍人, 入元朗好唔方便
================================================

冇聽過花墟有不織布袋賣啵!

哦, 你請花墟果邊出入又常到衫兄帮襯嘅網友代買咪OK啦!
Workingbee 發表於 2009-5-22 12:26:13 |顯示全部樓層
155# 花園仔

唔知有冇花友近期會去開衫兄呢? 可否幫個忙呢?
花園仔 發表於 2009-5-23 13:44:11 |顯示全部樓層
衫兄今日有翻不織布袋賣囉!($2/M -- 14G)
認為唔夠厚咪打孖啦,
再唔係咪學當勞咁去深水埗買42G不織布自己做囉!

衫兄嗰D14G袋, 認為唔夠厚咪打孖啦!

衫兄嗰D14G袋, 認為唔夠厚咪打孖啦!

自己做嘅42G不織布袋.

自己做嘅42G不織布袋.
花園仔 發表於 2009-5-24 12:04:08 |顯示全部樓層

打孖袋好易整架!

以衫兄嘅14G袋打孖效果好過用42G布袋架! -- 原因係两布之間會有虛位嘅

點解要用孖袋 -- 瓜果少有咪京貴囉! 如果瓜果又多又盛咪打單都OK啦!

首先將想整幾長嘅袋X2剪好布料

首先將想整幾長嘅袋X2剪好布料

揸住一頭往內穿入到尾平衡

揸住一頭往內穿入到尾平衡

用膠鐵線紥住尾位成雙層袋袋

用膠鐵線紥住尾位成雙層袋袋

為咗唔俾果蠅針針

為咗唔俾果蠅針針

笠翻個袋袋先

笠翻個袋袋先
oneonewe 發表於 2009-5-24 15:33:47 |顯示全部樓層
用誘捕果蠅器囉! 一定要用嗰D幾蚊支尊引公果蠅嘅賀爾蒙誘劑, 滴入樽內, 將D咸濕佬引曬入樽內.
等D果蠅乸拮咗都冇用, 何况D瓜瓜隨時笠好袋做咗防禦工事架啦!
花園仔 發表於 2008-6-10 21:48

請問花老師
請問幾蚊支尊引公果蠅嘅賀爾蒙誘劑
係唔係種子肥料鋪都有得賣呢?
花園仔 發表於 2009-5-24 17:17:56 |顯示全部樓層
159# oneonewe
請問幾蚊支尊引公果蠅嘅賀爾蒙誘劑
係唔係種子肥料鋪都有得賣呢?
=============================

你好!
果蠅嘅賀爾蒙誘劑體一般種子肥料舖都有得賣嘅!
大概7-8蚊支.