在那裏有迷你花盆仔賣 ?

作者: iamagirl 發表于 2008-5-4 15:42:46
8373 6
各位前輩,

我在這裏見你們種美麗的迷岩,都用上最迷你的花盆仔, 我去過花墟但唔見有得賣, 我朋友去花墟話唔見有珠石賣, 請問你們在那裏買這些材料的呢? 價錢又如何? 謝謝 !
dogo 發表於 2008-5-4 15:53:36 |顯示全部樓層
其實花寶都有齊你所講的東西啦
不過花墟一般買最細都係2吋盆,如果你想買細啲(1.5吋),係yahoo有,又或者你可以好似這裡的花友用試飲杯仔種
回復

iamagirl 發表於 2008-5-4 16:08:50 |顯示全部樓層
原帖由 dogo 於 2008-5-4 15:53 發表
其實花寶都有齊你所講的東西啦
不過花墟一般買最細都係2吋盆,如果你想買細啲(1.5吋),係yahoo有,又或者你可以好似這裡的花友用試飲杯仔種 ...

我search過yahoo但唔見... 1.5" & 2" gum細更加無 ...
花寶 是否 "花寶物流中心" 香港九龍旺角洗衣街219號地下 ??
回復

heiheimama 發表於 2008-5-4 16:28:05 |顯示全部樓層
係呀.你可以參考他們的網頁:http://www.xiangganghuabao.com/

另花墟的森記園都有細細個的花盆賣.~
回復

orchids 發表於 2008-5-4 16:29:50 |顯示全部樓層
早前有花友介紹我去花墟雅致買好細隻嘅盆仔五毫子一隻,我昨天想再買多D,但已經搵唔到.
回復

heiheimama 發表於 2008-5-4 16:54:23 |顯示全部樓層
我家有這樣的花盆仔, 大概1吋,種超迷最好,你看看是不是你心目中那類.上水賣$6個,花墟森記賣$8-$10.

http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=9024
回復

mokice 發表於 2010-2-25 11:12:27 |顯示全部樓層
上次去花墟都唔見有..
請問有無人知市區邊度有細花盆賣..(最好有1吋盆仔啦..我有d 苗等住上盆...仲難等過輪公屋)
回復