蝴蝶蘭開花期間出現消苞

作者: yckjoe 發表于 2008-4-30 21:48:02
3909 9
我的蝴蝶蘭開花期間出現消苞情況, 本身沒有改變過株身擺放的位置, 她放在窗口旁(有反光射照到), 環境是通風的, 開花期間沒有施肥 。

她原本有11個花苞, 最開頭開了一朵, 一星期後兩朵趕上展開, 但呢2,3日都見消苞, 有3個花苞已經逐個自己掉下來(..心酸.. ), 現在有3個健康的花苞未打開, 及3個瘦弱的還掛住..未掉下來~

請問大家我是否要把瘦弱的花苞剪去呢? (不然的話它會繼續消耗株身的營養, 恐會拖累到其他飽滿健康的花苞營養吸收, 而又再出現消苞)
如果大家知道是什麼原因的, 請指教小弟, 感激萬分~~

小子 發表於 2008-5-1 01:05:19 |顯示全部樓層
試下增加淋水, 睇下會唔會好 d
回復

yckjoe 發表於 2008-5-1 01:52:51 |顯示全部樓層
原帖由 小子 於 2008-5-1 01:05 發表
試下增加淋水, 睇下會唔會好 d

唔該你~~
回復

budd0007 發表於 2008-5-1 04:43:45 |顯示全部樓層
仲淋?? 落埋肥呀笨?
回復

friday 發表於 2008-5-1 10:40:56 |顯示全部樓層
咁 !  有冇好提議 .......................
回復

yckjoe 發表於 2008-5-1 12:27:03 |顯示全部樓層
會唔會係因為環境既濕度呢?
但我有放個濕度計去check, 都經常keep住72-85之間~
咁應該都ok ga wo~ 同埋我都周不時有噴水落d葉到保濕~
..好唔開心.. 原本睇住佢一個一個咁開..而家就睇住佢..一個一個咁掉落O黎..好心痛
回復

悠遊鳥 發表於 2008-5-1 18:38:40 |顯示全部樓層
  唔通真係要落d肥喎……因為我之前既牽牛花都出現過消苞,落左d肥先後先識開花,如果你冇其他方法既話,先好試呢個方法……(已經種植蘭花約一個禮拜既悠遊鳥~)
回復

dryfish 發表於 2008-5-1 18:41:58 |顯示全部樓層
回復

yckjoe 發表於 2008-5-2 20:15:01 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-5-1 20:37 發表
剪左支花種多年罷啦 ~

咁悲觀既...仲開緊花ga wo~
不過可能係株身本質弱啦...

回復

keroro 發表於 2008-5-2 20:55:28 |顯示全部樓層
Last year, my flower is also 消苞 ar , so I think that 無得救 la.

u need to cut it out la,  for saving their energy ma.
回復