百香果會唔會好惹蟲?

作者: ChrisTsui 發表于 2008-4-27 00:53:42
9388 85
fnv234 發表於 2008-4-30 16:36:13 |顯示全部樓層
黃色好似少見D,好似朵花全紫色 紫色嘅就係平時見到果種
回復

阿晴 發表於 2008-4-30 18:55:10 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-29 02:41 發表

惹蟻呀......d蟻係圍住盆邊定係枝葉?
我諗住o係花架下面擺張枱仔,得閒時飲o下茶睇o下書,其實可唔可行(我驚飲飲o下茶有o野跌o黎 )?
我恐怕自己諗得太理想,忽略o左現實o既考慮~
唔該比d意見吖~ ...

得閒修剪下d枯枝同多餘ge枝葉唔好太密味唔會有位比蟲蟲呢埋lo~~~(我怕有蛇多dd..... )
不過百香果生得好快ga~~跌落泥ge種子都會自生ga~~
回復

阿晴 發表於 2008-4-30 19:00:32 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2008-4-27 11:03 發表
我都好想種百香果呵, 你介唔介意分點種子給我呵
我手上有青通菜, 莞茜, 西生菜, 小蕃茄既種子,
可以交換嗎

我有d自播的百香果(紫)小小苗~~如果你要ge話我分比你r~~
回復

Yuffie 發表於 2008-4-30 20:34:59 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-30 01:03 發表
Yuffie & fnv23,
想問o下你o地種o既係黃色定係紫色果實?
知唔知兩隻有乜o野唔同o架?

我種個隻叫 Panama Red。 隻果係紅紅地﹑黃黃地甘啦...

我諗唔同品種適合唔同氣候掛 ﹖  我後來睇資料先知 Panama Red 比較適合熱帶地區多D﹐但係我D都已經生到一米高啦﹐希望種得到有果啦。
回復

老農 發表於 2008-4-30 21:11:52 |顯示全部樓層
百香果的 "花與果"

種了百香果數年, 並沒有碰到什麼蟲蟻問題  
回復

maymay靚 發表於 2008-4-30 21:27:41 |顯示全部樓層
lee 隻我都有種呀, 唔係雞蛋果咩????  我棵已好大好多果啦
回復

老農 發表於 2008-4-30 22:22:13 |顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

百香果是台灣人對 "熱情果" 的一種叫法, 而香港人就多數會叫它做 "雞旦果". 如有興趣知道多一點關于這種水果的資料, 請參考以下的超連結.

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E7%99%BE%E9%A6%99%E6%9E%9C&variant=zh-hk
回復

fnv234 發表於 2008-4-30 22:46:09 |顯示全部樓層
仲有個名叫西番蓮 我淨係鐘意睇花,香港有兩種野生品種,不過好似有一種唔食得
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-1 01:14:42 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-4-30 16:36 發表
黃色好似少見D,好似朵花全紫色 紫色嘅就係平時見到果種

賣呢盆百香果比我o既花圃老闆娘話,佢地都係近幾年先有得賣黃色,以前只係賣紫色~
其實我都只係試過紫色o既味道,唔記得問佢兩隻果o既味道有冇唔同tim~

回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-1 01:18:17 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-4-30 18:55 發表

得閒修剪下d枯枝同多餘ge枝葉唔好太密味唔會有位比蟲蟲呢埋lo~~~(我怕有蛇多dd..... )
不過百香果生得好快ga~~跌落泥ge種子都會自生ga~~

我諗住種o係天台,應該唔會有蛇爬上o黎o瓜
不過安全起見,我都會o係盆邊種幾盆刺芫荽(據說可以驅蛇)
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-1 01:23:34 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-4-30 20:34 發表

我種個隻叫 Panama Red。 隻果係紅紅地﹑黃黃地甘啦...

我諗唔同品種適合唔同氣候掛 ﹖  我後來睇資料先知 Panama Red 比較適合熱帶地區多D﹐但係我D都已經生到一米高啦﹐希望種得到有果啦。 ...

你係唔係講地植o個棵呀?大約用o左幾耐至長到一米高呀?
我o個盆曾經種落地,之後又掘返上盆,比我折騰o左4個幾月,依家都係一米高多d,但係d葉好疏落,我諗佢有排都開唔到花

回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-1 01:27:42 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-30 21:27 發表
lee 隻我都有種呀, 唔係雞蛋果咩????  我棵已好大好多果啦

係唔係即係曾經掂住隔離屋幅牆o個兩盆呀?
我見你種到好茂盛喎~
乜已經有好多果啦~恭喜你呀

回復

fnv234 發表於 2008-5-1 01:32:28 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-1 01:23 發表

你係用盆種定係地植o架?
我o個盆比我種落地後又掘返上盆,都有一米幾高,但係d葉好疏落,我諗佢有排都開唔到花

可以修剪下佢喎,剪淨下面D枝,上面D嫩枝用嚟插枝就得
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-1 01:34:46 |顯示全部樓層
原帖由 老農 於 2008-4-30 22:22 發表
百香果是台灣人對 "熱情果" 的一種叫法, 而香港人就多數會叫它做 "雞旦果". 如有興趣知道多一點關于這種水果的資料, 請參考以下的超連結.

http://zh.wikipedia.org/w/index. ... A6%99%E6%9E%9C& ...

多謝你的資料,又學到o野啦
原來黃色果比紫色果重一倍有多o架~
你種得好靚呀~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-1 01:41:44 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-5-1 01:32 發表

可以修剪下佢喎,剪淨下面D枝,上面D嫩枝用嚟插枝就得

我o個盆暫時都仲唔係好多葉,要遲d先修剪~
乜嫩枝可以插枝o架?我仲以為要剪d老枝幹先得tim~
回復

fnv234 發表於 2008-5-1 01:56:01 |顯示全部樓層
我都係剪嫩枝(唔係嫩到軟果種喎),大約三分一到一半會發根,因為我就咁插喺花盆邊冇理佢
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-1 02:04:32 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-5-1 01:56 發表
我都係剪嫩枝(唔係嫩到軟果種喎),大約三分一到一半會發根,因為我就咁插喺花盆邊冇理佢

發根要幾耐o架?點樣可以知道發唔發根?
我剪落o黎o個截,暫時(3日)d葉仲好硬淨,希望發到根
回復

maymay靚 發表於 2008-5-3 23:35:07 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-1 01:27 發表

係唔係即係曾經掂住隔離屋幅牆o個兩盆呀?
我見你種到好茂盛喎~
乜已經有好多果啦~恭喜你呀

係呀..Christsui  你好好記性, 佢係超茂盛, 唔係點會比隔鄰投訴 比d 果你睇下, 數數有幾多.......

回復

fnv234 發表於 2008-5-3 23:43:51 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-1 02:04 發表

發根要幾耐o架?點樣可以知道發唔發根?
我剪落o黎o個截,暫時(3日)d葉仲好硬淨,希望發到根

等1-2個星期,如果未枯就用輕力扯下佢,通常扯唔出就係生咗根
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-3 23:44:55 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-3 23:35 發表

係呀..Christsui  你好好記性, 佢係超茂盛, 唔係點會比隔鄰投訴 比d 果你睇下, 數數有幾多.......

嘩! 好羨慕呀~
你種o左幾耐呀?係由種子開始定係植株呀?
回復