士多啤梨齊齊種 (遊戲繼續進行中, 請注意首頁資料更新)

作者: gmfw 發表于 2011-10-12 11:46:24
105931 5
RAYMAN 發表於 2011-10-12 23:03:45 |顯示全部樓層
我在上年底曾成功從種子種出韓國士多啤利苗,另在花墟買了話係美國種苗,令年3月更出大量走莖,多到唔要,但一到夏天韓國全軍覆沒。
請教樓主如何能在夏天培苗並能安然渡夏。
回復

RAYMAN 發表於 2011-11-27 01:33:54 |顯示全部樓層
今日才有空post相,依家報告狀況,苗收到后第二日已換盤
左邊是甘仔,右邊係韓仔。甘仔較矮但生長佳正出新葉,而 K仔了廋,希望多曬太陽,能粗莊點。
第一次貼相希望成功。

整體來講, 所有甘王苗都是葉柄較短, 但較壯, 韓苗及露之水滴則較長較幼, 唔同品種有唔同特徵~  發表於 2011-11-28 02:56

評分

查看全部評分

回復

RAYMAN 發表於 2011-12-11 23:10:28 |顯示全部樓層
兩棵今天終於見得吓人,上星期部份葉出黃邊,並續漸枯萎,依家抽出新葉,至安心點,兩棵係露天全日照,不過生長都較慢。老師請看我的雙週報告 DSC00614.JPG ,另外有什麼有機平均肥提議。
回復

RAYMAN 發表於 2012-1-23 01:42:30 |顯示全部樓層
祝各位龍精虎猛,草苺豐收。報告我的甘王及韓仔狀況 DSC00769.JPG ,中間盤韓仔出咗四支走莖,而棵甘王葉生得都算密,但唔知點解葉唔夠大,唔知各位有冇敢樣呢。

未有果就比佢走咁多莖?  發表於 2012-1-31 23:34
爬得好好呀!  發表於 2012-1-28 11:02
回復

RAYMAN 發表於 2012-3-24 00:28:17 |顯示全部樓層
遲咗交功課,補交韓仔的開花照
同由兩棵變出的全家福合照
回復

RAYMAN 發表於 2012-5-21 23:33:47 |顯示全部樓層
我啲士多啤利開咗好多花,好多螞蟻走來走去,以為可授粉,但無朵花結到寶果。有次見到隻蜜蜂想飛近朶花,掂知飛近即彈開,可能怕咗啲蟻,原來有蚜虫,不過依家杜虫都無用。
回復