越級挑戰之…………水培實驗

作者: 小雷子 發表于 2018-3-26 11:44:27
19612 286

最近迷上水培方法!最吸引我的,放棄傳統舊有種植方式,顛覆傳統嘅種植概念,最重要係新方法同樣成功種植及開花啦!新奇,有趣,又刺激係小雷子最愛的,成功與否,當然要試過才知道!
今次用左呢兩棵,分別係石斛及蘭花做實試!
石斛……Dendrobium Linawianum
蘭花……Blc.Village Chief North
20180326_113152.jpg 20180326_113124.jpg 20180326_112731.jpg 20180326_112757.jpg

將小苗裡的水苔及爛根全清除了!再風乾了一個夜晚!根部已經轉白色!
20180326_112929.jpg 20180326_112904.jpg 20180326_112949.jpg

跟住就放入清水中!水浸過根部一半!初部工作完成! 20180326_125547.jpg 20180326_125612.jpg
小雷子 發表於 2023-2-28 12:36:29 來自手機 |顯示全部樓層
只有花芽未有花,請大家先來賞根!
銀色的根,真係好靚架!
20230228_122942.jpg 20230228_123003.jpg
回復

taxitang 發表於 2022-2-19 13:24:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2022-2-19 13:02
種佢好有成功感,而且易打理,希望出年可以種到一大盆花球!
你的黄色的瀑布,開花未? ...

個人覺得,石斛是蘭友值得推介的品種,花多艷麗,容易栽種,個別有香味。
我的黃金石斛往年是四、五月來花,暫時還未有先兆,要再等等。
回復

小雷子 發表於 2022-2-19 13:02:28 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-2-19 09:54
早晨師姐,二月就開花,早開品喎,好靚。

種佢好有成功感,而且易打理,希望出年可以種到一大盆花球!
你的黄色的瀑布,開花未?
回復

taxitang 發表於 2022-2-19 09:54:25 |顯示全部樓層
早晨師姐,二月就開花,早開品喎,好靚。
回復

小雷子 發表於 2022-2-18 20:05:58 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2022-2-18 18:38
它是小春天嗎?叻叻

冇名牌的春石斛,真係好好種!花靚又有香味!
回復

Ming36 發表於 2022-2-18 18:38:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2022-2-18 16:42
開左就快20朵花啦!呢隻石斛真抵種!

它是小春天嗎?叻叻
回復

小雷子 發表於 2022-2-18 16:42:30 來自手機 |顯示全部樓層
開左就快20朵花啦!呢隻石斛真抵種!
回復

小雷子 發表於 2022-1-31 23:51:48 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2022-1-31 22:54
Hehe,  上生貨。

迎春接福!
回復

Calico 發表於 2022-1-31 22:54:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2022-1-31 19:58
係咪3唇果棵呀?
好靚呀!
我好想買變異款,但冇緣相遇!

Hehe,  上生貨。
回復

小雷子 發表於 2022-1-31 19:58:44 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2022-1-31 17:43
小雷子,見吾見到我今日盆 "好彩頭" 呀?超低呀,$180→$168→$120→$98→$68→$30  ...

係咪3唇果棵呀?
好靚呀!
我好想買變異款,但冇緣相遇!
回復

Calico 發表於 2022-1-31 17:43:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2022-1-27 20:22
白中帶淡粉紅,好靚架!
Cal姐!快啲show下你啲靚花比大家睇吓! ...

小雷子,見吾見到我今日盆 "好彩頭" 呀?超低呀,$180→$168→$120→$98→$68→$30
回復

小雷子 發表於 2022-1-29 16:43:34 來自手機 |顯示全部樓層
呢兩日冇咩陽光,花瓣半開! 20220129_163634.jpg 20220129_163652.jpg
回復

小雷子 發表於 2022-1-27 20:22:37 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2022-1-27 19:23
呢隻白花黄心好靚。

白中帶淡粉紅,好靚架!
Cal姐!快啲show下你啲靚花比大家睇吓!
回復

Calico 發表於 2022-1-27 19:23:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2022-1-15 16:20
2022年第5波疫情又出現,年宵花市又取消,雖然屋企冇晒位,但都要出一分力,為香港花農打打氣!
選了一棵植 ...

呢隻白花黄心好靚。
回復

Ming36 發表於 2022-1-27 12:58:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2022-1-27 00:45
只有冬天才有陽光,其他時間冇,所以只能選呢類不太需要陽光嘅蘭花!嘉仔果類就只可遠觀而不可開花也! ...

唯有忘記嘉仔,或者畫一幅放旁邊相伴,其他靚花,就幸福地低溫盡情享受陽光囉!
回復

小雷子 發表於 2022-1-27 00:45:14 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2022-1-25 19:53
有如花,都好過無花呀!
好羨慕你的窗台,在冬日有咁多陽光曬入嚟

只有冬天才有陽光,其他時間冇,所以只能選呢類不太需要陽光嘅蘭花!嘉仔果類就只可遠觀而不可開花也!
回復

Ming36 發表於 2022-1-25 19:53:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2022-1-25 11:52
陶粒水培的石斛開花,花型跟之前有啲唔同,冇咁清秀,變左

有如花,都好過無花呀!
好羨慕你的窗台,在冬日有咁多陽光曬入嚟
回復

小雷子 發表於 2022-1-25 11:52:13 來自手機 |顯示全部樓層
陶粒水培的石斛開花,花型跟之前有啲唔同,冇咁清秀,變左<如花>
20220125_113312.jpg 20220125_113327.jpg
回復

小雷子 發表於 2022-1-24 17:14:01 來自手機 |顯示全部樓層
春石斛又來花,水培真係好適合佢,不用打理,又乾淨!
暫時有5個花冧,仲有好多花芽排住隊等開! 20220124_165538.jpg 20220124_165622.jpg 20220124_165729.jpg
回復