靜靜雞……又試種新嘢<毬蘭>

作者: 小雷子 發表于 2017-11-13 22:19:13
18080 8
雙魚座 發表於 2017-11-14 11:17:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-14 10:50
呢隻毬蘭係運動塲附近一間小店見到!唔知係咪你形容果間!你種左幾年都唔開花<span class="emoji emoji1f631"></span>?真唔 ...

你好。我旁有做鄰居種咗十幾年, 成牆都是毬蘭好巨形,但從未開花。適當時間落肥對開花很重要。
幾家鄰居都有種,但全不開花,只是越來越大棵。但見各大大成日見花,都不知什麼原因?
回復

雙魚座 發表於 2017-11-14 11:49:06 來自手機 |顯示全部樓層
多謝!但不用了。見鄰居種成咁,可能氣候不宜。
見各大大種得好靚,曾經有段時間想試。但回望四周鄰居,都打消念頭。
種植適合自己環境的植物,種出來又靚自己又少做啲野,現在通常選全日曬,半陰植物好難種。多謝。
回復

雙魚座 發表於 2017-11-18 21:14:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-18 20:11
你地有冇遇到蜂狂Fans?<span class="emoji emoji1f914"></span>
我見花花有D滴蜜,會唔會又引埋D螞蟻朋友?
如果有果莢,一 ...

種有香味的植物是要有負出的。滴蜜除了螞蟻喜歡小強都愛,吃完蜜蜜放低肥料給植物。
回復

雙魚座 發表於 2017-11-18 21:55:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-18 21:40
魚魚!我心血少,唔受得咁刺激!<span class="emoji emoji1f613"></span>
咪鬼嚇人!<span class="emoji emoji2620"></span>
...

不是嚇你。這類分泌蜜蜜的植物:
一是吸引蜜蜂授粉。
二是吸引昆蟲來吃,吃完放下幾量。
回復

雙魚座 發表於 2017-11-18 22:12:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-18 22:02
哈哈!除左吸引昆蟲,仲有我……同你!
PS:種不到毬蘭是心酸的!

不用心酸的。看人家的花靚也是好的。
住樓的應比較少蟲,不像郊區蛇虫鼠蟻很多。
回復

雙魚座 發表於 2018-3-18 12:55:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-18 12:37
過左冬後,毬蘭開始明顯生長啦!
1. Hoya nummularioides
買返嚟嘅時候,用水苔種的,開完花后剪根,用泥重 ...

哇!真是花冧!恭喜!恭喜!
回復

雙魚座 發表於 2018-3-18 19:38:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-18 19:23
咩都可以燒…………最唔想……燒冧!<span class="emoji emoji1f613"></span>

就算燒冧,這個位置很大機會會出冧的。
回復

雙魚座 發表於 2018-6-8 21:45:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-8 20:28
種左成年,冇咩長大過!拆開泥膽睇下,越睇越嬲!根都唔多條,係咪想C!<span class="emoji emoji1f624"></span> ...

都話難種的。試下間啲大大有邊隻是“新手毬蘭”。
回復

雙魚座 發表於 2018-6-8 23:09:38 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-8 23:06
要試我大把葉,實際上好多人試過,插葉心葉毬蘭,咪就係得一塊葉囉,據聞,係唔會發芽既! ...

心葉毬蘭都無芽位咪玩啦!十幾二十年後都可能得一塊葉。就算有芽位,這些都以年為單位。

有花友插葉半年成功 ^_^  發表於 2018-6-9 12:11
回復