第一次種田

作者: 四少 发表于 2012-8-6 16:09:37
4275 46
Christopher 發表於 2012-9-12 18:16:08 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-9-12 15:26
田園 酷刑 - 暴曬 蝸牛 / 蛞蝓

好殘忍, 好浪費呀, 應該煮左佢做 "法式田螺" 嘛

*** 片蛭體內充滿血液, 是高營養的食物

我見過啲公公婆婆落雨後會去執嚟食,因為"蝸牛有清熱、解毒、消腫等作用,能調節血壓,預防心腦血管疾病,長期食用能養顏美容、延年益壽"  發表於 2012-9-12 19:44
蝸牛變田螺<----wakakaka......笑左^^  發表於 2012-9-12 18:54
蝸牛變田螺? 食用的蝸牛是人工繁殖培養,蝸牛日常以泥土、腐植質及各種不同品種的樹葉作食糧,蝸牛胃部裏的食物殘餘可能對人體有害。  發表於 2012-9-12 18:33
Christopher 發表於 2012-9-12 23:26:48 |顯示全部樓層

" 金剛  蝸牛變田螺? " <== 我地叫 "法國田螺" 果D 其實唔系真系田螺, 而系蝸牛黎架! 你咁都唔知就證明你未食過, 我以前就認識一個好鍾意食蝸牛既希臘人, 佢都系系人地D田挖蝸牛來食架!

講到食你地D唔入廚房既男人就唔洗同我 OU 啦, 仲有咁既開玩笑都睇唔出你真系理解力好低, 翻去惡補先同我 OU 啦

八掛一問:點解每次閣下同人對話你都話人臭男人,唔通你們相方認識,但我認識的金剛一D都唔臭,人見中愛...:P  發表於 2012-9-20 22:55
男人?80後90後?食蝸牛? 噢!my god =="  發表於 2012-9-13 14:19
四少 發表於 2012-9-13 00:32:04 來自手機 |顯示全部樓層
可唔可以拎去盅爛+面膜粉 傅面 ?

市面有蝸牛面膜,話比蘆薈/仙人掌 更補水@@

wakakakakak........  發表於 2012-9-13 00:55
四少 發表於 2012-9-13 09:47:05 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-9-13 00:32
可唔可以拎去盅爛+面膜粉 傅面 ?

市面有蝸牛面膜,話比蘆薈/仙人掌 更補水@@ ...

2020 LOL ... 其實我都係上次跟朋友食飯先知 ... 物盡其用嘛 .. . .
有塊田勁多 蝸牛 / 蛞蝓, 今早發現 鳳凰鼠尾草葉上沾了些怪泥, 有薄荷味, 跟手我就懷疑有 蝸牛 上左盆內開大餐, 佢地最中意食我d 朱古力薄荷 @@ 最後真係比我發現, 扔爆佢殼係石屎地上暴曬 ==" 雖然好殘忍 . . . 不過殺一警百

"香港D蝸牛食唔食得? http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008060401255 "

今日睇真d, 原來 3只 芽 @@ 點解咁勁, 一粒豆可發3芽 . . . 呢粒怪豆, 泡水一晚唔漲 (其他3粒漲晒), 落泥一星期唔發芽 (其他發晒), 定植時跟包裝袋裡時一樣好硬仲以為佢唔會萌芽 (其他已長4塊真葉)  

講起蝸牛, 文華頂樓有間西餐廳, 連扒既主菜既 BUFFET 可以加 $20 食法國蝸牛薯蓉, D野都OK架 ( =_,= 奸笑)  發表於 2012-9-13 09:56
"殺一警百", 不過D蝸牛又唔明你系度做緊咩, 點 "警百" 呢? =.=!!!  發表於 2012-9-13 09:52
四少 發表於 2012-9-13 09:57:49 |顯示全部樓層

Christopher  "殺一警百", 不過D蝸牛又唔明你系度做緊咩, 點 "警百" 呢? =.=!!!  發表於 1 分鐘前

哈哈 .. . . 唔好咁認真, 講下笑姐炸 . . .
不過, 我都想我夠膽去試一口香港蝸牛, 咁..  . . 呵呵. . . 去 wild camp 時又可帶少一樣餸 . . . 園圃收成時, 又可即場煮 香草焗蝸牛, 我真係認為值得推廣食用香港蝸牛文化, 如果食埋 蛞蝓 仲正, 地上海參 ... " http://kmweb.coa.gov.tw/knowledg ... egoryId=A&kpi=0 "

如果食埋 蛞蝓 仲正<<<連鼻涕蟲都話想食,真係世界無奇不有  發表於 2012-9-13 16:13
Christopher 發表於 2012-9-13 10:02:58 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-9-13 09:57
Christopher  "殺一警百", 不過D蝸牛又唔明你系度做緊咩, 點 "警百" 呢? =.=!!!  發表於 1 分鐘前

哈哈 . ...

我系度想, 蚯蚓D便便都可以當上等肥料, 感蝸牛果D得唔得? 同樣系泥生既什食動物, 可能蝸牛D便便都OK架!

應該係, 不過蝸牛都唔係泥裡面生活 . . . 我都幾討厭呢種生物係我d植物上/附近出現....  發表於 2012-9-13 10:26
Christopher 發表於 2012-9-13 14:33:57 |顯示全部樓層
" 金剛  男人?80後90後?食蝸牛? 噢!my god =="

食蝸牛有咩咁大驚小怪? 中國人連禾虫, 咸竹蜂, 炸草蜢都食啦! 果D仲 OMG 啦!

法國蝸牛E度菜系幾十年前就已經傳入香港, 當時D人一聽到系蝸牛就唔敢食, 所以先有 "法國田螺" E個名, 因為蝸牛生系田度, 煮出來好似D螺, 中國人食螺又好平常, 所以叫左做 "田螺" !

@@ 基本上係餐廳食果D, 好多都係鑵頭蝸牛碎肉讓入殼, 好似係預先後制過殼跟碎肉分開pack好咁來港.  發表於 2012-9-14 11:09
唉!!!  發表於 2012-9-13 14:49
Christopher 發表於 2012-9-14 11:20:14 |顯示全部樓層
" 四少  @@ 基本上係餐廳食果D, 好多都係鑵頭蝸牛碎肉讓入殼, 好似係預先後制過殼跟碎肉分開pack好咁來港. "

好似文華酒店感, 佢加收你$20 就有蝸牛食, 就唔要求得咁多啦, 除非有人系香港或大陸繁殖蝸牛啦, 含否就唔會有新鮮架囉
四少 發表於 2012-9-14 11:23:10 |顯示全部樓層
我只知有唔少人會養食用蝸牛當寵物, 什麼白肉蝸牛959係天光墟有賣.... 依家少左d要上大陸如廣州花地灣 ... etc ...
仲有d好貴的什麼巨型非洲蝸牛, 世界最大 ... 爬虫店偶爾有售 . .
四少 發表於 2012-9-17 08:59:16 |顯示全部樓層
替工唔淋水

四少 發表於 2012-9-17 10:01:25 |顯示全部樓層
Cedric_ys  真係慘不忍睹!  發表於 1 分鐘前  --

我沒影棵 鳳梨鼠尾草, 仲恐怖.... 今早又找不到大葉摭下陽光, lunch 再下睇下如何, 唉... 那 鳳梨鼠尾草 我快要收葉享用, 現在什麼也沒有了....
四少 發表於 2012-9-20 11:39:07 |顯示全部樓層
今日收左D "通菜"
@@ 不過, 依家成手 "屎臭" 味, 採收時隔離田淋d "黑色坑渠" 水 .... 真係好臭, 惡臭 ...
我問佢, 佢話什麼 代安芬 之類的 氮肥 泡水, 一般種子肥料店有售, 叫我試下...

天呀... 我只係手指撫到個樽蓋, 洗左3,4次手都係有 "屎臭" 味 @@@@@@@ ....
我好想死.. . . .

四少 發表於 2012-9-20 15:11:49 |顯示全部樓層
Ladyfafa  代安芬 之類的 氮肥 <<咁似內衣牌子名既~~ haha~~  發表於 19 分鐘前
Christopher  可以用 牙膏 洗手, 牙膏洗手系清百臭, 手有魚腥都可以用牙膏洗!  發表於 1 小時前

我記唔到個名呀... 朝早趕返工, 採收完就拿拿淋下肥 .... lunch time 先可抽點時間去除草

就係呢樽惡臭氮肥, 相信係 屎水 ....  因為好多有機固體氮肥都係用屎造
☆桃仔☆ 發表於 2012-9-20 15:15:24 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-9-20 15:11
Ladyfafa  代安芬 之類的 氮肥

屎水...........HAHA
四少 發表於 2012-9-20 17:03:07 |顯示全部樓層
Christopher  佢一定系將 "氨基酚" 攪錯左系 "黛安芬", D男人真系個腦淨系想果D野 LOL  發表於 半小時前

哈哈... thanks ... 我終於有答案了, 原來叫 "氨基酚" ...
☆桃仔☆ 發表於 2012-9-20 17:05:07 |顯示全部樓層
天然肥料.好野
四少 發表於 2012-9-20 17:08:30 |顯示全部樓層
☆桃仔☆ 發表於 2012-9-20 17:05
天然肥料.好野

查實咩野黎, "氨基酚" 我查佢唔到....

有機 定 化學 野 . . . @@
☆桃仔☆ 發表於 2012-9-20 17:16:18 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-9-20 17:08
查實咩野黎, "氨基酚" 我查佢唔到....

有機 定 化學 野 . . . @@

我都唔知呀.只識屎水
四少 發表於 2012-9-20 17:20:41 |顯示全部樓層
Christopher  氨基酚系份子結構一部份, 唔會獨立出現, 亦都唔系D化學物質  發表於 34 秒前

屎尿提取物 ?
Christopher 發表於 2012-9-20 17:29:24 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-9-20 17:20
Christopher  氨基酚系份子結構一部份, 唔會獨立出現, 亦都唔系D化學物質  發表於 34 秒前

************* ...

生物胺釋腐爛臭味

食物(由其魚類,肉類及豆類)內含有的蛋白質由氨基酸組成,當食物腐壞時,氨基酸會被細菌分解而產生一種高揮發性含氮化合物,稱為「生物胺」。「生物胺」多存在於蛋白質含量高的食品中,如肉類和鮮魚,它亦會產生特殊氣味,亦即腐爛食物的臭味。

由於蔬菜的蛋白質(氨基酸)含量極低甚至沒有, 所以腐爛時沒有「生物胺」的產生, 故蔬菜腐爛時也不會有強烈的腐臭味, 換句話說, 如果一個生物只吃菜葉類植物, 不吃肉暈豆類和奶類等高蛋白質(氨基酸)的食物, 他的便便就不會有強烈的臭味