十月去台北, 請問有邊間diy店舖好介紹?

作者: sharonlks 發表于 2012-8-5 21:05:42
1093 7
各位靚仔靚女, 我十月份會去台北自由行, 請問各位有邊間diy店舖好介紹?
同埋有咩靚野好買?精油?基礎油?皂模?粉粉?
jellyfishy 發表於 2012-8-6 09:53:56 |顯示全部樓層

台北站 exit Y11 附近有多條街賣工具量杯樽罐精油護膚材料包裝用具.... ,多到你哈哈笑,你想唔出的東西都有得你買~ 建議帶定行理箱去抬啦~

皂模和粉粉要網訂,平d,門市一定比較貴架.去找找Peggy Lee 的資料啦,真係找唔到再問啦.
去google map taiwan 找:
沿太原路行,很多材料和工具,好店有瓶瓶罐罐,袋袋相傳, etc.
一直行到長安西路附近,仲有六褔化妝香水用品批發,再經長安西路三角路口轉入天水路,就有城乙化工,第一化工,etc .... 你預半天時間啦~~ 

評分

查看全部評分

回復

sharonlks 發表於 2012-8-6 14:26:35 |顯示全部樓層
靚女~ 唔該晒呀!^^ 已上google map睇過, 應該唔難搵...
不過我仲有個問題, d油品及精油帶過關有問題嗎?有無野需要注意?
回復

jellyfishy 發表於 2012-8-6 14:39:10 |顯示全部樓層
sharonlks 發表於 2012-8-6 14:26
靚女~ 唔該晒呀!^^ 已上google map睇過, 應該唔難搵...
不過我仲有個問題, d油品及精油帶過關有問題嗎?有 ...

液體啊~ hand carry 上機一定有很大限制. 最好所有油品及精油或液體寄艙. 寄艙過關,我沒試過出現亂子.
回復

jellyfishy 發表於 2012-8-6 14:41:15 |顯示全部樓層
順帶一提,請留意台灣的公假日子,不然摸門釘就慘lu~
工具材料精油價格每間店各有上落,請自行比較喇~
回復

sharonlks 發表於 2012-8-6 14:46:15 |顯示全部樓層
係喎~ 多謝提醒呀!咁我要留意唔好假日去先得^0^
回復

littlefishfish 發表於 2012-8-6 16:47:54 |顯示全部樓層
sharonlks 發表於 2012-8-6 14:46
係喎~ 多謝提醒呀!咁我要留意唔好假日去先得^0^

樓上提你的是公假日子, 不是假日, 因為台灣地方好多店舖都是星期一休息的。
回復

sharonlks 發表於 2012-8-7 00:02:20 |顯示全部樓層
littlefishfish 發表於 2012-8-6 16:47
樓上提你的是公假日子, 不是假日, 因為台灣地方好多店舖都是星期一休息的。 ...

知道~ 我會留意架喇
回復