養蝦.....

作者: Tony 发表于 2007-7-27 22:07:45
35503 120
Tony 發表於 2007-8-10 22:19:27 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-8-2 16:07 發表
唉~~~~~水晶蝦.........我養唔起

哈哈~~~~~水晶蝦 .........我養得起la ,buy 咗11隻 ($60大元 )
jellyfishy 發表於 2007-8-10 22:48:46 |顯示全部樓層

回復 #61 Tony 的帖子

水晶蝦個間間pattern好正,但聽說無虎紋蝦咁易養,唉~~ 
Tony 發表於 2007-8-10 23:02:01 |顯示全部樓層
I like 黑水晶D一間間 ge pattern ga

cross 發表於 2007-8-11 09:46:05 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-8-10 22:19 發表

哈哈~~~~~水晶蝦 .........我養得起la ,buy 咗11隻 ($60大元 )

上網睇人地令到d蝦c完生出黎再簡d靚仔靚女的分開養
重覆做聽講話都會有機會生到d過百過千的蝦仔
cross 發表於 2007-8-11 09:54:58 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-10 22:48 發表
水晶蝦個間間pattern好正,但聽說無虎紋蝦咁易養,唉~~ 

水晶蝦(CRS)是由蜜蜂蝦基因改良而成之新物種,因其紅白相間的體色而成為觀賞價值極高之水族生物.
起初在本港由於專業養殖的缺乏,於是必須仰賴日本進口,也因此造成價格的居高不下!僅有少數業餘玩家
在做少量的繁殖!

目前水晶蝦的基因已非常穩定,所以紅色的水晶蝦生下的一定是紅色,它的壽命約15個月,
小蝦到成蝦約需4~6個月,成熟的母蝦一次約抱20~30個卵(3公分長的大型母蝦甚至可以抱60個卵),
但並不能100%的孵化,還是會折損,
當你發現它們身體下面的卵時....約在三星期之後就可見到初生的稚蝦.

以下概要的提一下水晶蝦之飼養方法

在器材方面
建議使用兩呎以上的缸子飼養(因為小缸水量少,水質惡化很快),過濾器是必需的,
最好能使用外置式過濾,好清除缸中的殘餌和排洩物,另外再加裝一組氣動式海棉過濾或氣石
增加溶氧量,底材可採用ADA的黑泥或近年日本玩家開發的水晶蝦專用底材,再加些蒙脫石,
有助增加水中礦物質,每週換水1/3.

在環境水質方面
一般的蝦對水質的要求並不是很高,但是水晶蝦卻是非常的敏感,它們需要乾淨的水質,
絕不能有阿摩尼亞(氨)的存在,這往往是造成它們死亡的主因之一.
PH值5.0~8.0 KH值1~6 ,水溫15~28度是其生存條件,
PH值6.2~6.8 KH值1~2 ,水溫24~26度是其飼養繁殖條件,
在水溫25度C時...是孵卵的最適溫度,
高溫下會減低蝦子的壽命,因為溫度每減一度將會增加水中的溶氧量,換言之...
在低溫中飼養水晶蝦將有助於壽命的延長.PH值如高於7.5也是會造成即刻的危險,
這點也是要注意的.如發現水晶蝦到處浮游是急劇大量換水後,
餘氯和ph振盪造成休克或是健康狀況不好時亦會造成此現像
在數小時至數日後便會死亡!因此在換水時要特別小心!
如發現水晶蝦的體色變淡...亦是水質開始惡化了!
此時要抽底沙清除底床有機物,糞便,再換1/3乾淨的水!
在弱酸軟水的條件中...水晶蝦脫殼頻繁生長快色薄
在弱酸硬水的條件中...水晶蝦比較不容易脫殼,生長緩慢色濃

餌料方面
可餵食水晶蝦專用飼料或是煮熟的波菜,
波菜是水晶蝦最喜歡吃的食物之一,約三天餵1~2次,如不吃的話,就代表水質起變化,要趕緊的換水!

水草和沉木
沉木綁上莫絲置於蝦缸中有助於稚蝦的躲藏免受攻擊!
另外蝦子在脫殼後自身所產生的腥味亦容易遭受同伴的攻擊,
所以密植水草和放入適量的沉木是必需的.

水晶蝦之死亡原因..不外乎以下幾種...
1.自相殘殺~常發生在飼養密度太高的情況下,被攻擊的對像往往是剛脫完殼之個體,
因身上帶有些許的腥味而導至同類之攻擊,預防方法則是密植水草,讓蝦子有隱閉之處所!
2.凍死~水溫太低將影饗水晶蝦之活動力,其極限為10度C,低於10度將造成死亡!
3.渦虫之攻擊~水槽中的渦虫會對水晶蝦造成威脅,由其是體弱的成蝦或是剛出生不久的稚蝦
往往是渦虫侵襲的對像!
4.跳缸而乾死~建議水槽的水位不能太滿...約離缸緣六公分以上為佳!
5.抱卵死亡~往往歸咎於水質惡化,或是脫殼不完全!
6.健康狀況不良之個體~要辦別蝦子健康狀況是一件蠻難的事,所謂的不良個體,
大至上可以從體色混濁,尾足擺動趨緩來辨別
7.病死~遭受病菌的感染,最好將死亡之個體馬上從水槽中移除,免除其他活體之感染!
8.不明原因~這是最危險的訊號,蝦子行動變得遲盾,然後體色便透明而混濁,不久之後就死亡!
9.休克死亡~往往發生在水溫和PH值的劇烈變化,所以對水是一件不可馬虎的事.

水晶蝦如何分公母?
這是大家最關心的課題.因為沒有母蝦就失去了養蝦的樂趣!
在養蝦的過程中能看著它一代代的繁延下去...
才是最大的成就感~基本上可從四個特徵來分辨公蝦或母蝦

1.以一隻六個月大的成熟水晶蝦來說:母蝦的腹部較寬圓,幼蝦就不容易看的出來了!
2.眼前的四隻觸角,母蝦較短,公蝦則較長,這要用相同的個體來做比較,也是最容易分辨的特徵!
3.母蝦由上看背部較圓而兩側會稍為的膨漲,尤其是抱過一次卵的母蝦會特別明顯!
4.成熟的母蝦頭部後方在燈的照射下有塊黑影是為卵巢!

如何維持水晶蝦等級之挑選
在乎等級的人..對於水晶蝦的挑選是不可缺少的
高等級的蝦子無法100%的來自低等級的親代
但確能100%的來自於高等級的親代.
雖然購買高等級的蝦來飼養...是比較容易維持等級的水準,但是花費不菲!
如果要省錢的話...亦可挑選優秀的個體..
一代一代的慢慢配種,亦有一番養蝦的樂趣!
所以要做等級的挑選.

一般的挑選就是留下高等級的個體使之交配,讓子代保有高等級的遺傳基因
我的話..是都挑白色部份面積較大且濃厚的個體來配種!
Tony 發表於 2007-8-12 00:10:31 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-8-11 09:46 發表

上網睇人地令到d蝦c完生出黎再簡d靚仔靚女的分開養
重覆做聽講話都會有機會生到d過百過千的蝦仔

好耐吓喎 but做到又唔錯喎
jellyfishy 發表於 2007-8-12 02:33:53 |顯示全部樓層

回復 #65 過兒 的帖子

啊~~  好精彩的文章, 學到野呀~~ thank you 過爬~~~
Tony 發表於 2007-8-12 12:00:19 |顯示全部樓層
he~~he~~頭先又buy咗12隻,而家有23隻la
小章魚 發表於 2007-8-23 00:05:53 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 10-8-07 22:48 發表

我老板的蝦仔大咗啦!
P1070521 [640x480].JPG
P1070522 [640x480].JPG
P1070523 [640x480].JPG
P1070568 [640x480].JPG
P1070569 [640x480].JPG
小餘 發表於 2007-8-23 00:18:58 |顯示全部樓層
好多蝦仔呀
笨笨 發表於 2007-8-23 01:10:32 |顯示全部樓層
二~~~係喎~~啲蝦仔咁快就長大咗咁多喇
cross 發表於 2007-8-23 11:22:31 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-12 02:33 發表
啊~~  好精彩的文章, 學到野呀~~ thank you 過爬~~~

都係轉貼姐
小章魚 發表於 2007-8-23 12:37:45 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 23-8-07 00:18 發表
好多蝦仔呀

係呀! 重有好多細架,影唔到
不過现在大的蝦,只有虎紋,希望蝦仔內有其他種啦!
jellyfishy 發表於 2007-8-23 13:52:58 |顯示全部樓層

回復 #73 小章魚 的帖子

你一家蝦仔三代同堂,好happy喎~
我有小蜜bee蝦,係咪想通婚?
小章魚 發表於 2007-8-23 14:56:09 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 23-8-07 13:52 發表
你一家蝦仔三代同堂,好happy喎~
我有小蜜bee蝦,係咪想通婚?

剛發現有一大蜜bee呀, 佢已經散咗春啦!
jellyfishy 發表於 2007-8-23 14:58:25 |顯示全部樓層

回復 #75 小章魚 的帖子

你唔係話佢死左咩? ~~ 你真係多子女
Tony 發表於 2007-8-23 23:11:47 |顯示全部樓層
原帖由 小章魚 於 2007-8-23 00:05 發表

我老板的蝦仔大咗啦!

唉~~~~~我D水晶蝦~~蛋都唔多隻
羊咩咩 發表於 2007-8-23 23:15:29 |顯示全部樓層
缶下個d咩黎架?蝦仔平時食咩架?
小餘 發表於 2007-8-24 03:20:50 |顯示全部樓層
貼返好耐之前養嘅蝦b先^^
呢啲蝦係俾人用嚟餵魚果種嚟架^^
不過都好得意
PACO 發表於 2007-8-24 21:03:16 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 2007-8-24 03:20 發表
貼返好耐之前養嘅蝦b先^^
呢啲蝦係俾人用嚟餵魚果種嚟架^^
不過都好得意

呢種蝦會打交及打魚仔(大咗個陣),你地可以試吓養櫻桃蝦 ,紅紅地,有卵時會見到鮮黃色或綠色,好靚架 ,我養咗好多,死極都有,佢地環境適應後會不斷生啦,而家大大細細都有!以前有好多唔同種一齊養,不過而家死剩櫻桃蝦及少量藍蝦咋 ,養蝦最好有草及泥,水質穩定及有水流就好易養,我個缸放正西,早排成30幾度都死唔去,放心養啦