養蝦.....

作者: Tony 发表于 2007-7-27 22:07:45
35501 120
jellyfishy 發表於 2007-7-30 15:31:06 |顯示全部樓層
咁會唔會清楚d??  蝦bb呀~
Oskar 發表於 2007-7-30 16:52:32 |顯示全部樓層
養埋螺tim ar~
唔驚生到成缸都係咩?生得好快架喎~
jellyfishy 發表於 2007-7-30 17:24:08 |顯示全部樓層

回復 #22 Oskar 的帖子

係呀~ 所以見到小章魚會耐不耐網d 螺bb 去魚缸餵魚~
cross 發表於 2007-7-30 19:46:02 |顯示全部樓層

搵人答下我問題好啵-.-
joey 發表於 2007-7-30 21:30:43 |顯示全部樓層
好似好難養咁wor
笨笨 發表於 2007-7-30 23:46:18 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-7-30 19:46 發表

搵人答下我問題好啵-.-

過兄~~~你係要養蝦加養水草架?
價錢要睇你想用大陸或者日本歐洲野
你係想試下養一下蝦   
隨便養下都好便宜...都係可能用到幾百蚊...

比得大帝 發表於 2007-7-31 09:35:22 |顯示全部樓層
相便宜?  街市有d幾蚊兩
cross 發表於 2007-7-31 10:04:41 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-7-30 23:46 發表

過兄~~~你係要養蝦加養水草架?
價錢要睇你想用大陸或者日本歐洲野
你係想試下養一下蝦   
隨便養下都好便宜...都係可能用到幾百蚊... ...

我暫時都唔係想養..想知多d姐
Oskar 發表於 2007-7-31 17:58:19 |顯示全部樓層
想知多d,可以去d水族網睇下~
例如 "水草情迷', "田園" 呢d討論區都有蝦版,可以扒下文~
總有個二手版,可以睇下有冇平野執
cross 發表於 2007-7-31 20:09:26 |顯示全部樓層
原帖由 Oskar 於 2007-7-31 17:58 發表
想知多d,可以去d水族網睇下~
例如 "水草情迷', "田園" 呢d討論區都有蝦版,可以扒下文~
總有個二手版,可以睇下有冇平野執

當然有裝下啦
mang 發表於 2007-8-1 05:40:15 |顯示全部樓層
play 8 get 50
笨笨 發表於 2007-8-1 08:10:07 |顯示全部樓層
ho~~~我都好想養既水晶蝦蝦
cross 發表於 2007-8-1 09:56:21 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-8-1 08:10 發表
ho~~~我都好想養既水晶蝦蝦

好似一隻都過千-.-
羊咩咩 發表於 2007-8-1 17:25:39 |顯示全部樓層
好似一隻都過千
咁我去街市用千蚊買蝦食囉
Tony 發表於 2007-8-1 18:39:04 |顯示全部樓層
唔洗1000,魚街有D$25咋
cross 發表於 2007-8-1 19:54:05 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-8-1 18:39 發表
唔洗1000,魚街有D$25咋

好似有分咩級咩級
挽下手仲貴過去變靚d人工升cup(誇張爛笑話 )
mang 發表於 2007-8-2 00:23:45 |顯示全部樓層
> 養水晶蝦

min. setting for play 蝦  
缸 18" / 24"  water over ~30L
燈 (Philips 865 or Aqua-plant lamp ~9000k) for grass growing, just 8-10 hours ok
Filter: (Better) choose Eheim2213 ,8w (Eheim生物石)
底床: ADA黑泥
水草: suggest 莫絲, 鹿角鐵皇冠 ......
others: 暖管, 水草液肥, 蝦糧

換水 : 隔1-2日 換 1/5 養水/ filtered ; about half year 吸屎 /clear底床.. clear filter ; cut grasses ......

好煩 !!! so suggest you select a small tank 18"

蝦: 櫻桃蝦 so easy then.. 水晶蝦, 鑽石蝦, 虎紋蝦..

> 唔洗1000,魚街有D$25咋
水草情迷 sell 水晶蝦 about $10 咋
cross 發表於 2007-8-2 10:30:40 |顯示全部樓層
原帖由 mang 於 2007-8-2 00:23 發表
> 養水晶蝦

min. setting for play 蝦  
缸 18" / 24"  water over ~30L
燈 (Philips 865 or Aqua-plant lamp ~9000k) for grass growing, just 8-10 hours ok
Filter: (Better) choose Eheim2213 ,8w ...

唔係有唔同質素嫁咩..d人本仔分左好多級嘛
我係水草情迷睇有d5000-.-
Tony 發表於 2007-8-2 16:07:45 |顯示全部樓層
唉~~~~~水晶蝦.........我養唔起
小章魚 發表於 2007-8-2 17:01:29 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 30-7-07 15:31 發表
咁會唔會清楚d??  蝦bb呀~

仲有一、两張呀,唔知有無重複呢?