請教紫草根浸泡油

作者: 獅頭魚 發表于 2012-7-21 18:20:21
3617 4
買了紫草根打算浸橄欖油打皂,做了資料搜集 ...不知那說法才是正確?

浸泡時間:
1)浸了一個月要把紫草過濾出來,再換新紫草浸一個月又把紫草過濾出來,如是者合共浸三個月。
2)另一說法是浸日子越長越好。

浸泡期間之存放:
1)耍有兩星期放在溫暖太陽(一個月之中)。
2)放在陰涼地方。

請指教那方法較好。謝謝!
pekkleking 發表於 2012-7-21 20:19:01 |顯示全部樓層
我都想知~~~~~~~
回復

loumel 發表於 2012-8-1 12:22:03 |顯示全部樓層
其實我都係用同一批紫草根浸長時間(約半年), 其間每星期搖o的油一次, 等佢可以均勻o的.
而我就會放係陰涼處, 因為覺得直接放係太陽晒會令o的油變壤。

謝謝意見分享,已將所有紫草及油一齊浸,都要跟你的方法,浸一段日子才用。  發表於 2012-8-2 19:40
回復

jellyfishy 發表於 2012-8-1 14:39:02 |顯示全部樓層
浸泡油放在窗邊太陽晒, 係利用天然熱力令浸泡乾草成份更快溶化滲入油裡. 這個方法好處是天然慳家.
因浸泡油一般存放至少個多月甚至一年, 選擇浸泡油必須以不易變質的橄欖油, 麻油, 核桃油, 等等為主 (當然要留意保鮮期).

之前有花友說用葡萄籽油做浸泡, 本人唔建議用此油, 因為佢比較易壞, 成皂後更加易壞.  

謝謝意見分享,我會用橄欖油,又經濟又是打皂常用的油。  發表於 2012-8-2 19:42
回復

cklife 發表於 2012-8-2 09:55:32 |顯示全部樓層
1)浸了一個月要把紫草過濾出來,再換新紫草浸一個月又把紫草過濾出來,如是者合共浸三個月。
比較濃縮,但花心機時間,材料費較貴,一般商業賣既浸泡油會用依種方法,比較能做到藥材濃度,但成本高。

2)另一說法是浸日子越長越好。
家庭一般做法,時間長...油能充分滲透入藥材,理論上藥效較切底滲出(當然仲要睇份量比例)。因為只用一批藥材,較省錢。而且丟埋一邊由得佢,要用先攪佢,處理比較方便,所以很適合家庭自用的方法。

邊一種比較好,如果講藥材含量,第一種係比較容易做到濃縮,但花時間花藥材。而第二種較經濟同方便,相同藥材量,第二種方法只要多兩倍油,就可以做出多兩倍份量既油黎用,較經濟。

但個人覺得,最好既野未必係最適合自己,如果你只係需要2份既藥效,而你比10份既藥效落去,咁係咪皮膚會變好多幾倍呢?
人體唔係咁計架囉......攞夠要用既....多左既就會成為浪費。所以..唔洗要求最好...最多...夠用就好喇....

另外,曬太陽問題,其實係利用佢既熱力,唔用太陽你可以用熱水浸佢,一樣OK...不過太陽唔洗錢嘛...熱水要錢呀...
但曬太陽要留意基礎油,一般浸泡油會比未浸既油保存力好少少,但基礎油易唔易變壞,影響都好大。

我自己個人做法比較[姑寒],我係將藥材剪碎(方便藥效滲出),放滿玻璃瓶,之後倒入基礎油(油剛對過藥材),放上天台瓦頂(曬唔到太陽,但超級熱)黎浸。通常一批藥材我會浸好多轉油,因為用油既比例較少,初浸出黎既濃度都好高,第一浸大約兩星期,過濾放入深色樽丟入雪櫃保存,第二浸四星期過濾與第一浸混合保存,依樽油就係用黎做護膚品架喇,所以基礎油用靚少少,放雪櫃可以保存好耐慢慢用。

之後會加入平價D既油再浸,浸到認為夠色,就過濾保存,之後再浸多幾轉,浸到覺得唔係太容易出顏色喇,就放棄藥材。而儲起黎既後面依幾浸油,就混合用黎打皂。

謝謝意見分享,好詳細,下一批會試吓妳的方法。  發表於 2012-8-2 19:47
回復