大家幫個忙, 做個有心人, 令生活更環保!

作者: malike 發表于 2012-7-20 09:24:46
9784 73
青蛙媽媽 發表於 2012-7-26 00:56:05 |顯示全部樓層

綠色生活﹕土炮研發垂直種植系統 窗口變花園

Bottle Garden

欠缺美感  發表於 2012-7-26 04:06
回復

malike 發表於 2012-7-26 09:48:16 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-7-21 18:01
活動中仲可以加入多元化學習元素~~救救地球,請支持環保活動 ...

hugopoodle:  係喎, 送花時可以派一些種植小貼士, 再加上園藝館個網址: 想了解花的特性同種植要決, 可以瀏覽www.hkplants.com^^

好主意! 我找人贊助印刷! 誰可以準備內容?
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-26 11:06:43 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-7-26 09:48
hugopoodle:  係喎, 送花時可以派一些種植小貼士, 再加上園藝館個網址: 想了解花的特性同種植要決, 可以 ...

要準備種植小貼士內容我可以幫手呀, 完成後可以請花友協助修改, 當然內容一定會加入園藝館資料推廣宣傳一下
對於不太熟悉的品種, 我也可以邀請一些花友協助一下
問題是每種花的特性都不完全相同
我們好否選定一些比較易種易成功的品種, 縮窄範圍(或者請花友建議一下)
然後我見有很多花友都分享了一些環保種植心得都很值得參考
可以邀請大家發多些這些帖圖給大家參考
再選定日子(如中秋某一天)
請有興趣參加社區分享的花友自行製作環保盛器及種植(預先報上數目)
如果有關種子或球根等等花友沒有, 可以鼓勵花友們分享出來
我相信大家一定樂意的

唔好意思我寫得好亂...

Support ^^  發表於 2012-7-26 12:08
加油!  發表於 2012-7-26 11:12
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-26 11:12:47 |顯示全部樓層
如果我們設定了一個藍本, 可以同版主們商量一下
如請他們建議花種
再在他們版面作宣傳和分類報名等等

反而現在地方是一個問題
我們是否要做什麼申請呢?
回復

malike 發表於 2012-7-26 11:18:38 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-7-26 11:06
要準備種植小貼士內容我可以幫手呀, 完成後可以請花友協助修改, 當然內容一定會加入園藝館資料推廣宣傳一 ...

好呀! 種植小貼士由你動手, 但係植物種類繁多, 是否要分類先?
如室內觀賞品種、戶外品種...

係唔係要視乎我地可以分享的品種而定? 否則層面太廣, 搞唔掂架!?

可分觀賞、食用品種、戶外、戶內品種  發表於 2012-7-26 12:44
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-26 11:22:26 |顯示全部樓層
係唔係要視乎我地可以分享的品種而定? 否則層面太廣, 搞唔掂架!?

這句意思是指什麼呢?

對, 貼士包括種植基礎常識+品種護理貼士+環保貼士, ok麼?  發表於 2012-7-26 11:31
即係會有咩野分享,就做分享果D資料先!  發表於 2012-7-26 11:25
我指種植貼士係咪要視乎我地可以分享的品種而定?  發表於 2012-7-26 11:24
回復

malike 發表於 2012-7-26 11:22:59 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-7-26 11:12
如果我們設定了一個藍本, 可以同版主們商量一下
如請他們建議花種
再在他們版面作宣傳和分類報名等等

地方問題:
真係要睇我地玩幾大、幾耐、目標群眾是甚麼對象?
然後, 才商量/決定是否向政府/學校/團體... 做申請!

有冇機會有一些環保或有關的社區活動之類可以加一個小攤檔俾我哋呢?  發表於 2012-7-26 11:40
因為做申請這方面我實在不太清楚, 所以比較擔心這個  發表於 2012-7-26 11:28
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-26 11:32:34 |顯示全部樓層
malike  我指種植貼士係咪要視乎我地可以分享的品種而定?

我覺得係, 每類植物的特性和對種植環境的要求都不一樣的

我們可以選適合秋天種植的花花, 菜菜或秋植球根類; 某些苦科類應該都可以的

上星期就用了dick哥的黃皮種子來做了種子盆栽  發表於 2012-7-26 12:25
以較易種及快收成,引起他們對種植產生興趣,6月份我在屋苑內開了一個園藝小組,小麥草1星期便可收成,大家做了美味之小麥草汁  發表於 2012-7-26 12:24
好, 秋冬版, 切合時宜!  發表於 2012-7-26 11:33
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-26 11:35:39 |顯示全部樓層
celiaw  即係會有咩野分享,就做分享果D資料先!  

同意~多謝你支持呀~~

malike  對, 貼士包括種植基礎常識+品種護理貼士+環保貼士

非常ok~~~讚!!
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-26 12:02:42 |顯示全部樓層

不如大家提議一下易種易養又適合分享的秋植品種: (如果可以提供種子或枝條或球根來源, 請註明分享者及數量)
**如果未能分享出來, 也不緊要, 可稍後邀請其他花友分享, 或請大家補上名字在品種後面

1. 酢醬草球根(不同品種)      (Hugopoodle / 20粒)
2.
3.

我都諗住分享酢醬草, 但中秋節時, 估計酢球還未發芽~  發表於 2012-7-26 13:32
回復

八王爺 發表於 2012-7-26 12:04:32 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-7-26 05:02
不如大家提議一下易種易養又適合分享的秋植品種: (如果可以提供種子或枝條或球根來源, 請註明分享者及數量) ...

我覺得應該定一個日期,時間和地點先,然後大家將容器帶出來,分苗的就一容器一苗的分出去。
省得在這裏記名。

上次派分享的物品都有啲混亂。 若沒有環保容器,不贈送。
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-26 12:26:48 |顯示全部樓層
N-Blythe  以較易種及快收成,引起他們對種植產生興趣,6月份我在屋苑內開了一個園藝小組,小麥草1星期便可收成,大家做了美味之小麥草汁

好提議呀, 是用種子種嗎?
可以add落植物品種提議帖內喎

用種子^^  發表於 2012-7-26 12:39
回復

N-Blythe 發表於 2012-7-26 12:28:50 |顯示全部樓層
不如大家提議一下易種易養又適合分享的秋植品種: (如果可以提供種子或枝條或球根來源, 請註明分享者及數量)

1. 酢醬草球根(不同品種)      (Hugopoodle / 20粒)
2. 紫羅蘭小苗 (無名)、花貓  、吊蘭小苗           (N-Blythe 暫定各5盆)
3.

Many thanks! :)  發表於 2012-7-26 13:04
多謝支持推廣"愛心城市種植"活動^^  發表於 2012-7-26 12:35
回復

土豆貓 發表於 2012-7-26 12:41:50 |顯示全部樓層
我覺得分享喜蔭走莖都幾好, 因為都係比較易種, 另外一d長青既植物, 同已定植既小苗都可行.....

好提議, 不過太早比較難確定可以分幾多盆出來, 可以請花友分享  發表於 2012-7-26 12:54
回復

土豆貓 發表於 2012-7-26 12:45:01 |顯示全部樓層
如果我地去搵sponsor, 例如花bo讚助花泥, 水苔之類....可行嗎??

好嘢, 即係有得諗~~  發表於 2012-7-26 13:11
絕對可行, 祇係要等成個活動得到"較確定"的詳情, 才有好向花舖開聲, 未成形, 難交代, 或有負花舖的期望! 對嗎?!  發表於 2012-7-26 13:07
回復

八王爺 發表於 2012-7-26 12:49:32 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-7-26 05:02
不如大家提議一下易種易養又適合分享的秋植品種: (如果可以提供種子或枝條或球根來源, 請註明分享者及數量) ...

我都有很多過期種子,唔知大家有冇心挑戰?

另外,今年三月花展,我拍咗啲環保種植的相片,一陣貼出來大家交流一下。

如果真系搞,要搵一個大家方便的地方。

我學得花墟那個兒童遊樂場地點唔錯,分享完,又可以行一下花墟。
回復

金剛 發表於 2012-7-26 12:50:52 |顯示全部樓層

唔好意思!依架先上嚟,

見到多咗討論真好!好似有個大綱初稿出咗嚟喎,昨晚我仲喺到想,得咁少人討論,想提議在Facebook建立群組添,

因為園藝的人數始終有限,空間也受到限制,如果在FB的朋友見到有依個群組"園藝環保家"(未建立,名稱暫定)

就可以讓多些人知道,佢哋喺來自五湖四海,我哋增加多一個平台,就多d人交流,層面就廣闊些,更可達到宣傳環保的效果,

唔知大家贊唔贊成^^原本我哋暫定中秋節前後搞第一次正式活動,其實之前我哋可以來幾次聚會交流吓相議吓我哋未來發展

的方向及大計,我哋仲可以就這個活動組織一個會,每年交一次年費,用作在活動使費之用人數,聚沙成塔,

就好似"慈濟" 竹筒的歲月咁.....

之於有關於種植貼士單張....我哋要留意依點,因為我的目的,是推廣環保,所以如果印刷單張,一定要符合環保原則,

減少資源浪費,利用循環再造產物.....
回復

malike 發表於 2012-7-26 13:12:32 |顯示全部樓層

大家提議一下易種易養又適合分享的秋植品種: (如果可以提供種子或枝條或球根來源, 請註明分享者及數量)

2. 紫羅蘭小苗 (無名)、花貓  、吊蘭小苗           (N-Blythe 暫定各5盆)
3. 怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任)
4.
5.
6.
7.

這活動盡量各自出心, 要環保, 不要涉及金錢! 切記!
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-26 13:24:32 |顯示全部樓層
剛剛諗到可以活動後喺園藝館種植版開個帖["愛心城市種植"活動種植分享及解疑難專區]
提供埋分享後服務, 係咪好貼心呢?
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-26 13:27:58 |顯示全部樓層
初步目標是中秋,距現在2個月,減去準備時間,估計只有個半月時間培苗了,的確要儘快聚一次分配種子或植株了。如日期定8/4或8/5(下星期六/日)大家是否有空?

又因為培植時間只有個半月左右,選用的植物是否會有所限制?因送贈出去時似乎植株已經生長到一定程度,有d睇頭,更能吸引人,引起繼續種植的興趣。

參加人數方面,第一次未有經驗,似乎亦不宜招募太多人。我覺得現在園藝館找人暫時已足夠,而且可能要定一個截止報名日期,之後的工作才容易計劃。既然目標是長期活動,可以先搞好第一次,日後再擴充營業。
回復