大家幫個忙, 做個有心人, 令生活更環保!

作者: malike 發表于 2012-7-20 09:24:46
9409 73

早陣子, 在大家樂見到用來盛粥、麥皮、通心粉的PP膠碗好實淨, 所以一直在默默收集。曾經同分店經理要求收集, 可惜被拒! :<
眼見自已收集的數量有限, 想大家一起收集!

這些PP膠碗質量奇佳又美觀, 送往堆填實在可惜, 我們花友其實可以好好利用, 用作小花盆、苗盆、食物盒(可放微波爐)...

我想收集多些, 然後,
1. 適當時間(如明年早春), 育苗分享給其他花友,
2. 或者香港園藝館可以發起個中小型活動, 定個日期+地點, 推廣"愛心分享"活動, 免費互贈/交換花苗給網內花友,
3. 或者香港園藝館可以發起個大型活動, 推廣"愛心城市種植"活動, 免費贈送花苗給大眾...

香港園藝館網站大大們 & 大家花友, 有興趣麼?
309141[/attachimg] CIMG5839a.jpg

謝謝 加分。

評分

查看全部評分

csw_sylvia 發表於 2012-7-20 10:39:34 |顯示全部樓層
好贊成你的做法, 但我很少去快餐店, 幫唔到你, 加油 !

我平時都會盡量將用完的物品 recycle, 發掘它另一個用途的.

多謝支持! 雖然只是精神上, 一樣開心! :)  發表於 2012-7-20 10:42
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-20 11:07:22 |顯示全部樓層
除了快餐店飯盒外,有些微波爐食品應該都可以,例如叮叮粥/通粉或波波糖水。
我先收集,之後大家再商量如何利用吧

謝謝支持! :)  發表於 2012-7-20 11:13
回復

malike 發表於 2012-7-20 11:19:45 |顯示全部樓層
我相信, 我們齊心、有心... 有愛心, 定能改善社會氣氛、素質、環境...
簡單的定個時間, 找個地方, 大家無私分享幼苗, 已經夠爽!  

支持^^分享的又豈是小苗, 是一份無私, 一份愛, 一份希望, 一份生命...好似好誇張, 但我覺得係~  發表於 2012-7-20 15:11
好呀...  發表於 2012-7-20 11:42
回復

Juna 發表於 2012-7-20 11:23:32 |顯示全部樓層
我會盡量唔要這些外賣盒, 減少資源重複, 一係坐低食, 外賣就自備盒去裝, 不過, 這類快餐店可能又唔會咁同你做....嫌麻煩

商業決定的社會, 有時無辦法避免, 大眾有心, 從我開始的信念, 的確可以改善社會!  發表於 2012-7-20 11:43
回復

土豆貓 發表於 2012-7-20 11:24:28 |顯示全部樓層
呢個行動好值得支持!

Many thanks. :)  發表於 2012-7-20 11:40
回復

Juna 發表於 2012-7-20 11:46:31 |顯示全部樓層
遇到無可避免時, 我都會留起佢地, 等有朝一日可以再用
加油
回復

Cora 發表於 2012-7-20 11:53:30 |顯示全部樓層
我有好多豆漿膠樽(遲d補相,約22cm高,600ml容量),每星期有2-3個,林唔到如何再用,只有放入港鐵收集箱咋!

膠樽可以界開一半做花盆, 不過功夫係會多啲^^  發表於 2012-7-20 15:10
改裝用來種小植物又如何 (我用緊將細棵的香草分枝) ? 另還可以做植物補水器, 我試過出門 10 天都頂得住.  發表於 2012-7-20 14:48
回復

八王爺 發表於 2012-7-20 12:19:51 |顯示全部樓層
嗱我講咗先,咪打人。

其實收集,不如少D食外賣,多D自備食物盒!

閃.................

支持~~ 環保的其一 , 少製造垃圾 !! 但係講就易囉 =.* 唔用都用咗,唯有收集囉 ^^  發表於 2012-8-1 09:29
在澳門我見好多人都係帶個盒或者保溫壺去買外賣  發表於 2012-7-23 14:07
仲有一個方法, 王爺咪打人吖, 就係去王爺府"痴"餐.........閃..............  發表於 2012-7-20 16:42
儘量唔外賣,但避唔到時d物資都可以有個好去處  發表於 2012-7-20 15:34
我不喜歡外賣的食物味道和溫度都變質。所以,,,,,,  發表於 2012-7-20 15:09
回復

malike 發表於 2012-7-20 13:15:38 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-7-20 12:19
嗱我講咗先,咪打人。

其實收集,不如少D食外賣,多D自備食物盒!

王爺, 閃得咁快架!  
唔洗驚喎, 我地花友都係愛好和平、理性的人, 點會打人啊!
戴咗海盜帽出手洗刧時, 先會重手D!
不過, 大家都好有良心架播!
回復

Cora 發表於 2012-7-20 14:58:59 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2012-7-20 11:53
我有好多豆漿膠樽(遲d補相,約22cm高,600ml容量),每星期有2-3個,林唔到如何再用,只有放入港鐵收集箱咋!  ...

csw_sylvia  改裝用來種小植物又如何 (我用緊將細棵的香草分枝) ? 另還可以做植物補水器, 我試過出門 10 天都頂得住.  發表於 7 分鐘前
多謝提供,有咁用,但用唔到咁多呀!
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-20 15:08:40 |顯示全部樓層
我的大部份苦苣苔植物都是用外賣餐飲膠杯種的,
未用都有20個
我覺得malike個idea好好, 好正面,
又可以宣揚綠化
又可以令更多人感受到種植的樂趣
我個同事起初都係因為阿女參加一人一花計劃
就由一盆, 變成一屋, 再變成一田都係
如果大家都支持, 可以諗吓具體行動可以點做喎
回復

malike 發表於 2012-7-20 15:22:57 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-7-20 15:08
我的大部份苦苣苔植物都是用外賣餐飲膠杯種的,
未用都有20個
我覺得malike個idea好好, 好正面,

活動可以大有大搞, 小有小搞...

不費力的方法:
若未能以網站團體行動, 我們花友都可以自訂個日子, 搞個分享小party, 在一個適當的地點(如沙田公園), "閃聚"一下(30-60分鐘), 分享/交換幼苗、種子... 唔洗租借地方、唔洗花錢宣傳, 網上通知, 或電郵發去有興趣的朋友們, 各帶10零20盆+種子, 高高興興, 各取所需, 收妥在行李箱, 就即閃... 哈哈!

我係快閃黨嚟,好意玩快閃架。  發表於 2012-7-20 21:14
"閃聚"30-60分鐘夠唔夠呀 ? 通常聚親 d 時間都過得好快, 一下子就兩個鐘 ga la. ha,ha.........  發表於 2012-7-20 15:29
回復

malike 發表於 2012-7-20 15:26:47 |顯示全部樓層

基本規則係不涉現金交易, 短時間, 就毋須集會申請或領牌或租場, 或被人乘機當生意經營!
各自出個無私的心+愛心+好心... 就得嘞!

舉腳贊成! :)  發表於 2012-7-20 15:31
回復

malike 發表於 2012-7-20 15:36:06 |顯示全部樓層
csw_sylvia  "閃聚"30-60分鐘夠唔夠呀 ? 通常聚親 d 時間都過得好快, 一下子就兩個鐘 ga la. ha,ha.........  

拎住咁大個行李箱, 都唔方便長聚, 要長聚再摘日咪得囉。 網上見都okay架! 帶到多D朋友入網頁都高興架。 嘻嘻... 擦下網站鞋先!
回復

金剛 發表於 2012-7-20 19:57:45 |顯示全部樓層

1. 適當時間(如明年早春), 育苗分享給其他花友,
2. 或者香港園藝館可以發起個中小型活動, 定個日期+地點, 推廣"愛心分享"活動, 免費互贈/交換花苗給網內花友,
3. 或者香港園藝館可以發起個大型活動, 推廣"愛心城市種植"活動, 免費贈送花苗給大眾

以上三點我也曾想過~~所以我非常支持樓主

泥土,培苗場地我可以提供

==================================

回覆點評

hugopoodle  金剛, 好感動呀^^ 如果有咩要幫手, 預我一份啦~~

等malike樓主發號施令,你們收集了環保物件可花一些心思做成美麗的花盆,我可以做後勤的工作,加泥,培苗,再由樓主辦活動,贈送或義賣給花友/大眾^^一人出一分力,好辦事,謝謝malike及hugopoodle 的無私愛心,感恩!

金剛, 好感動呀^^ 如果有咩要幫手, 預我一份啦~~  發表於 2012-7-20 20:10
回復

jose666 發表於 2012-7-20 20:29:07 |顯示全部樓層
公仔包裝米粉有個透明膠兜, lay's 薯片亦有膠兜, .... 全部都儲起哂~ 拮幾個孔就ok, 有d用左發種子喇~ 都好好用~
回復

LHS1 發表於 2012-7-20 20:30:45 |顯示全部樓層
支持! 我一向都盡可能 recycle 所有東西的! 包括膠盒、果皮等。
回復

月之兔 發表於 2012-7-20 20:39:57 |顯示全部樓層
我都有默默支持環保,同樓主一樣會食完收集盒盒,及不幫襯大集團。 (老爺雞 D 盒都好好 ka)
回復

神農侍 發表於 2012-7-20 21:00:14 |顯示全部樓層

我極少幫襯快餐店(次數接近零)﹐但係我日常都有廢物利用 0既習慣:
八王爺  紅牛罐那個最過癮....... 真系物盡其用。 好榜樣!
我見個罐 0既闊、高比例同圖案都幾靚﹐所以收集! (係印度人遺棄 0架!)
saolan   够环保啵,加油!
仲可以慳到錢 0添!

鋁罐...

鋁罐...

以前活家禽店餵雞 0既器具

以前活家禽店餵雞 0既器具

載果凍 0既

載果凍 0既

....

....

.....

.....

載棉花棒 0既

載棉花棒 0既

都係載食品 0既

都係載食品 0既

....全部都係家人或鄰棄置 0既...

....全部都係家人或鄰棄置 0既...

够环保啵,加油!  發表於 2012-7-23 16:13
紅牛罐那個最過癮....... 真系物盡其用。 好榜樣!  發表於 2012-7-23 14:14
回復

1234下一頁