秋葵咖喱 ~ 好味到食多碗飯

作者: 八王爺 發表于 2012-7-17 15:51:09
1841 10

7.7 海盜團中有一樣贓物臨尾先出,DICK168 特大秋葵。

雖然我冇搶到,但自家都常買來煮咖喱,因為格格唔鍾意潺的口感,但我又想佢地食。
佢地鍾意日式咖喱,我就混啲秋葵入去,佢地不知不覺食咗..... 哈哈!

去片:

材料,日本萍果咖喱磚4粒。時蔬各樣,自家人喜歡的,或者田裏收採新鮮的。
      秋葵十隻八隻。各樣丸子。蒜瓣三粒,鹽﹑糖少量調味。
王府煮咖喱秘訣:芝士一片。(一般用CHEDDER, 有時雪櫃有乜芝士就用乜。)

各樣丸子洗淨,鑊中下少少油,爆香蒜頭,炒熱丸子。
再加入時蔬。
圖中用了半朵椰菜花﹑一支甘荀,薯仔兩個。
加少少水,約2湯匙,之後放入咖喱磚。

咖喱磚溶化了,各樣材料差不多熟,才加秋葵。

再拌炒5分鐘,秋葵轉色,加鹽﹑糖調味。
最後加入芝士一片,芝士溶化後完成。

拌飯吃,必定添多碗。

附註:秋葵處理及預備方法:http://hkplants.com/forum.php?mo ... 3664&highlight=

評分

查看全部評分

ahhung68 發表於 2012-7-17 17:15:55 |顯示全部樓層
我咁大個人都未食過秋葵, 以前做廚時只係用過佢唻做前菜, 但一啖都未食過 ~

你做廚師???  發表於 2012-7-17 20:30
嘩..........原來呢度有大厨,失覺晒 ......  發表於 2012-7-17 19:15
嘩....你做厨架! 獻醜献丑了!  發表於 2012-7-17 17:20
回復

土豆貓 發表於 2012-7-17 17:18:20 |顯示全部樓層

多謝王爺, 我最近見到有個偏方話飲秋葵水可以醫糖尿, 好有益架....

八王爺  咁利害? 第二時我有哩個病要飲下先。以前識一個街坊,因為糖尿以冬瓜當飯食。

王爺我當然吳希望有朝一日你會用到佢黎醫糖尿啦, 但如果身邊有朋友有呢個病都可以一試丫....

咁利害? 第二時我有哩個病要飲下先。以前識一個街坊,因為糖尿以冬瓜當飯食。  發表於 2012-7-17 17:20
回復

ahhung68 發表於 2012-7-17 17:24:59 |顯示全部樓層

八王爺  嘩....你做厨架! 獻醜献丑了!  發表於 60 秒前

唔係獻醜吖 你既犀利好多, 我做嗰種廚係唔使點煮, 只要啲魚新鮮就得架啦, 況且十幾年前既冇做, 廢哂武功啦

claudiatang  日本料理..................刀法厲害呀  發表於 8 分鐘前
十幾年前就係

日本料理..................刀法厲害呀  發表於 2012-7-19 15:46
回復

八王爺 發表於 2012-7-17 17:27:14 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-7-17 10:24
八王爺  嘩....你做厨架! 獻醜献丑了!  發表於 60 秒前

唔係獻醜吖  你既犀利好多,  ...

哦..... D魚新鮮,真系好正喎! 不過兩年前開始我唔食海鮮了。
回復

ahhung68 發表於 2012-7-17 17:28:03 |顯示全部樓層

王爺原來係情場殺手唻架, 你個心型飯用唻冧邊個?

八王爺  四個碟,一人一個,藍色應該系大格格嘅。你唔好冧錯隔籬。我同王妃用白色碟。嘿嘿,一對丫!  發表於 2 分鐘前

王爺對王妃如此情深及顧家, 真為我們庶民樹立一個好榜樣

waiting  應該係福晉...唔係王妃...  發表於 2 小時前

咁深唔識吖

應該係福晉...唔係王妃...  發表於 2012-7-17 20:32
四個碟,一人一個,藍色應該系大格格嘅。你唔好冧錯隔籬。我同王妃用白色碟。嘿嘿,一對丫!  發表於 2012-7-17 17:30
回復

csw_sylvia 發表於 2012-7-17 18:31:06 |顯示全部樓層
DICK168 特大秋葵係 Dick 嫂摘給我, 唔係搶ga. 她說已經老了, 我上星期已用來煮了咖哩三文魚頭.
回復

cowslip 發表於 2012-7-17 19:58:44 |顯示全部樓層
真系2湯匙水???個鑊到睇落有唔少水,系咪椰菜花出會煮出水呀?
下次試下煮咖哩加芝士
回復

anhiwan 發表於 2012-7-17 20:16:23 |顯示全部樓層

平時見媽咪煮咖哩都係用樽裝既油咖哩,咖哩磚未見過喎

cowslip  超市有日本咖哩磚賣,我系惠x買過  發表於 半小時前

下次媽咪煮咖哩,叫佢買黎試下好唔好味先

超市有日本咖哩磚賣,我系惠x買過  發表於 2012-7-17 21:33
回復

適少少 發表於 2012-7-19 15:10:57 |顯示全部樓層

秋葵 + 松子仁 炒蛋, 勁好味

松子仁 香味濃郁, 最佳拍檔

要試下喎。秋葵和松子我都鍾意食。  發表於 2012-7-19 15:14
回復

cklife 發表於 2012-7-20 09:05:23 |顯示全部樓層
所以呢....細路仔偏食,大人驚佢地唔夠營養,買乜鬼野奶粉補充丫....咪比廣告呃你D錢先得架....

仔女食正餐都吸收唔到營養,煮飯果個責任好大囉....

細路唔肯食,諗下計仔咪得囉...唔好太就佢地...佢地唔食就唔買唔煮...

睇下皇爺整個咖喱磚就攪惦左....

我呢...淨係識將D野攪爛做肉餅,或薯餅....攪爛晒睇你點樣話唔食....唔肯食就唔好食,餓你兩日唔死得既.....

舉腳同意見解。 :)  發表於 2012-7-20 10:04
回復