第一盆迷岩開花了 (謝謝Karine分享)

作者: HLAM 發表于 2012-7-16 14:10:41
735 4
13/6 Karine 慷慨分享了兩盆迷岩, 其中一盆開花了

我喜愛的紫色
P 007.jpg
P 009.jpg

評分

查看全部評分

tsoiyiu1009 發表於 2012-7-16 17:19:38 |顯示全部樓層
睇落有d似Sinn. Cheryl M~
回復

HLAM 發表於 2012-7-17 10:44:08 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2012-7-16 17:19
睇落有d似Sinn. Cheryl M~

我係初次種迷岩, 所以不熟識D名, 花友分享時註名是" sinn ness self ", 唔知我有沒有攪錯名?
要請教你這個迷岩收集專家喇.

回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-7-17 13:33:27 |顯示全部樓層
HLAM 發表於 2012-7-17 10:44
我係初次種迷岩, 所以不熟識D名, 花友分享時註名是" sinn ness self ", 唔知我有沒有攪錯名?
要請教你這 ...

迷岩收集專家... 唔敢當~ 係哩度我都未上到榜~
正確名字應該係Sinn. 'Neese' x self (看過Karine's 2012年花開照有標明)
迷岩名字後標明 x self係代表由自交種子繁殖既後代,花式會同母株有出入,所以為免完美主義者找碴都標明~
無記錯的話...有迷岩專家講過,迷岩有48對染色體,種子係抓不住48對,會唔見緊d,所以未必會開出母株花式~
而且粒粒種子都唔同,同一批種子每粒都可能會開出唔同樣~
回復

HLAM 發表於 2012-7-17 13:42:45 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2012-7-17 13:33
迷岩收集專家... 唔敢當~ 係哩度我都未上到榜~
正確名字應該係Sinn. 'Neese' x self (看過Karine's  ...

謝謝你, 很清楚的說明.

另外多謝 Karine, Sergio 賞分

唔洗客氣~ 有機會俾我拋下個書包~XD 唔拋下會生銹~  發表於 2012-7-17 13:59
回復