上傳相片size

作者: magichand 发表于 2012-7-9 21:58:30
1670 4
之前700K以上相片都可以upload, 而家300K都話太大, upload唔到!!!!
mirry 發表於 2012-7-9 22:22:04 |顯示全部樓層
而家既限制好似係195......

@@  發表於 2012-7-26 21:15
minmin 發表於 2012-7-10 13:04:09 |顯示全部樓層
其實園藝館一直都有為各級別的花友制定上載附件的限制,以保障伺服器負荷能力和所需的空間.但因之前程式在論壇和空間的上載機制不同,而且使用人數不多,為方便大家,所以能容許大檔案上載.希望大家明白,我很希望大家能得到一個方便的環境,我需要尋求方法以解決大家的要求,包括程式和空間上.
magichand 發表於 2012-7-10 14:18:10 |顯示全部樓層
minmin 發表於 2012-7-10 13:04
其實園藝館一直都有為各級別的花友制定上載附件的限制,以保障伺服器負荷能力和所需的空間.但因之前程式在論 ...

謝謝minmin回應..
我有另外一個難題就是在這裡"搜索"資料感到很困難, 總是找不到有關資料.  "搜索"這功能好像只能尋找標題, 不會找內容!!!!
powergun 發表於 2012-7-11 01:13:24 |顯示全部樓層
magichand 發表於 2012-7-10 14:18
謝謝minmin回應..
我有另外一個難題就是在這裡"搜索"資料感到很困難, 總是找不到有關資料.  "搜索"這功能 ...

或者我可以嘗試代答, 一般論壇都有全文搜索的, 為何呢度無呢? 我諗可能係呢度既資源真係唔多夠, 如果個個都全文搜索的話, 管理者可能驚會拖慢哂整體的速度, 甚至會拖垮server的, 所以至disable呢個功能, 甚至連圖片size都限制就係咁解, 但作為用家當然希望個論壇可以好快地search到野, 又可以儲存到大圖甚至高清圖, 現在4核CPU的電腦, RAM同Hard Disk 都好平, 要upgrade下佢都好易, 但真正原因要留比minmin大人答