新手成為園藝毒友,多多指教之小露台種菜記

作者: baby118 發表于 2012-7-9 19:29:06
1452 10

由一個杯盆栽開始,近星期變開始種瓜種菜 哈哈哈 仲係新手一個 ,我係呢到爬左三晚文 希望咁多位指教指教 。

無花果分枝有個窿 係咩黎架 求救!!

無花果分枝有個窿 係咩黎架 求救!!

青椒 D果成星期先大得小小 點算好

青椒 D果成星期先大得小小 點算好

琴日由花墟返屋企既無花果

琴日由花墟返屋企既無花果

鐵海棠 越黎越大棵 我可唔可以剪佢D支分苗架?送D比人都好呀

鐵海棠 越黎越大棵 我可唔可以剪佢D支分苗架?送D比人都好呀

評分

查看全部評分

jack872184 發表於 2012-7-9 19:46:25 |顯示全部樓層
Welcome to this 種毒樂園~
回復

faylo 發表於 2012-7-9 23:04:26 |顯示全部樓層
welcome here................
回復

2020 發表於 2012-7-10 01:03:33 |顯示全部樓層
歡迎種多D收多D^^
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-7-10 01:08:06 |顯示全部樓層
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-7-10 01:16:08 |顯示全部樓層

入左埋, 會走唔返出去, 會一日來好多次這網站~心思思睇呀人地種野心得, 好似吸毒咁!
回復

baby118 發表於 2012-7-10 01:41:09 來自手機 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-7-10 01:16
入左埋, 會走唔返出去, 會一日來好多次這網站~心思思睇呀人地種野心得, 好似吸毒咁! ...

全中呀!!我係搭車又睇 ,去食野等野食到又睇,勁過吸毒!見到人地種出咁多野我真係羨慕到暈低,可惜我只有一個小露台
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-7-10 10:08:18 |顯示全部樓層
baby118 發表於 2012-7-10 01:41
全中呀!!我係搭車又睇 ,去食野等野食到又睇,勁過吸毒!見到人地種出咁多野我真係羨慕到暈低,可惜我 ...

跟著你會越種越多, 去街第一想到要去的地方,

就係旺角花墟, 會成日行吉島$12店園藝部,

你有兩三盆植物, 攪到十幾盆不止, 連廁所有限的空間都種滿野,

仲好鐘意手多多玩溝泥~
回復

kkhope 發表於 2012-7-10 12:08:14 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-7-10 10:08

哈哈,我都係,依家一盤一盤咁增加 ~ 依家種咗紅椒,節瓜,蕃茄,不過都唔知道種唔種得大
回復

baby118 發表於 2012-7-10 20:31:15 來自手機 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-7-10 10:08

係花思思出親旺角都去 哈哈哈 之後都係去行$12吉吉島買花盆 哈哈哈 我仲有勁多盆未落泥種 因為我屋企向西 熱到中暑
回復

KATY 發表於 2012-7-10 22:42:17 |顯示全部樓層
yes, 種通菜好快有收成.

我都係種更, 估唔出生率又高XD  發表於 2012-7-10 22:46
回復