我棵空鳳底葉想枯咁樣!

關閉 [複製鏈接]
作者: orchids 發表于 2008-4-12 17:31:01
3412 12
我唔知係唔係我撓鐵綫撓得唔好,打理得唔好,或是係正常的新陳代謝,我棵空鳳底葉想枯咁樣!
山櫻子 發表於 2008-4-12 22:42:20 |顯示全部樓層
葉子是撓鐵綫時被強硬地向下反嗎?佢好似好辛苦咁BO~
但有時底葉枯是正常的~!
重有一個可能就係底下的濕度太重,把下面的都悶壞了~
回復

orchids 發表於 2008-4-13 15:48:44 |顯示全部樓層
原帖由 山櫻子 於 2008-4-12 22:42 發表
葉子是撓鐵綫時被強硬地向下反嗎?佢好似好辛苦咁BO~
但有時底葉枯是正常的~!
重有一個可能就係底下的濕度太重,把下面的都悶壞了~

D鐵綫我係就住撓,但佢個形狀向下彎,D葉係買回來時都係向下反,我都唔多識應該點撓.
我平時會每日或隔日放在浴缸照頭淋水,然後掛回窗邊(如照片中)
我咁做是否正確呢?
回復

山櫻子 發表於 2008-4-13 21:57:57 |顯示全部樓層
都okey既,其實依家2日先淋一次都得~最好係噴水,易控制水量d嗎~
你係咪晚上先淋水??如果早上淋再照下光,d底葉會比較易爛架~
回復

八王爺 發表於 2008-4-14 06:31:45 |顯示全部樓層
你条真係鉄線,生晒锈!

建议 你用 錫線,防锈 又軟身,超好用。
回復

orchids 發表於 2008-4-14 19:04:15 |顯示全部樓層
原帖由 山櫻子 於 2008-4-13 21:57 發表
都okey既,其實依家2日先淋一次都得~最好係噴水,易控制水量d嗎~
你係咪晚上先淋水??如果早上淋再照下光,d底葉會比較易爛架~

謝謝你的指點!我係晚上淋水,咁係唔係當佢D底葉枯黃係正常的新陳代謝呢?
回復

山櫻子 發表於 2008-4-14 19:17:46 |顯示全部樓層
錫線係幾好用...不過好貴呀~
睇唔清楚你d底葉呢~~唔知做咩鬼~~枯一兩塊就冇事,如果一大堆就有事囉~
回復

orchids 發表於 2008-4-14 19:54:18 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-14 06:31 發表
你条真係鉄線,生晒锈!

建议 你用 錫線,防锈 又軟身,超好用。

我果條係包膠鐵線,係扶住蝴蝶蘭果D,好難撓.
其實錫線都想買嚟用下,但我聽人講要買D冇松香嘅,我間中都有焊野,用開果D都有松香,你果D响邊度買ga?
回復

orchids 發表於 2008-4-14 19:59:35 |顯示全部樓層
原帖由 山櫻子 於 2008-4-14 19:17 發表
錫線係幾好用...不過好貴呀~
睇唔清楚你d底葉呢~~唔知做咩鬼~~枯一兩塊就冇事,如果一大堆就有事囉~

其實唔係好多黃,但底葉好似林林地色較瘀,中心的葉較挺及銀白.
回復

beebee 發表於 2008-4-14 21:45:57 |顯示全部樓層
我覺得你棵都幾好呀﹗
我都冇你啲靚﹗
啲線我就用買嘢時扎電線啲線﹗
回復

orchids 發表於 2008-4-15 18:02:00 |顯示全部樓層
原帖由 beebee 於 2008-4-14 21:45 發表
我覺得你棵都幾好呀﹗
我都冇你啲靚﹗
啲線我就用買嘢時扎電線啲線﹗

多謝你先,不過你係唔係安慰我ja!
扎電線啲線好係幾短,想吊起棵花可能要駁.
回復

山櫻子 發表於 2008-4-16 22:38:01 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-4-15 18:02 發表

多謝你先,不過你係唔係安慰我ja!
扎電線啲線好係幾短,想吊起棵花可能要駁.

去5金鋪睇下啦~~應該有你想要既野!
回復

通粉 發表於 2008-4-16 23:19:41 |顯示全部樓層
吉吉島$10店有唔生锈金屬線, 我係旺角買左包, 幾好用架
回復