西貢邊間食海鮮抵食?

作者: Springonions 發表于 2012-7-3 12:29:47
3867 9
要招呼日本朋友食海鮮, 請問西貢邊間實際啲, 抵食啲?
太陽鳥 發表於 2012-7-14 02:02:39 |顯示全部樓層
有幾個方法:如我表達方法有錯請見諒。。先o下

1. 直接去酒家前個" 鮮活池 " 問 清楚她 你要 D乜要D物 怎計 / 油料 錢 等等。

2. 有信譽/朋友介紹啦!起碼不會一頸血 ()

3. 自己去街市(要3:30 ~6:15 pm) 到啦!自選邊檔海鮮,然後和他們講 <我地今晚會去邊間邊間幾多點、等、等送過去。油料錢他們不知 ka,到時你去到自選酒家再問他怎計>

4. 自己釣到魚,都可以叫酒樓做的

以我少少見解,他們檔檔(酒樓 or 街市) 分分鐘都是自己人(叔伯兄弟),越出名就要越小心,問清楚先就無錯。

邊間實際啲, 抵食啲? : 話明食海鮮,真係海鮮價 ka,只會越來越貴,他們連 出船d油 、 人工都計落去嘛!

何況現在  < DLL >  細陸人 食得起,龍蝦刺身"起碼 1千la,仲不是大剛好 4個人

2 & 3 你可 PM 我再答你 希望幫到你la 。。。
回復

andyman 發表於 2012-7-14 08:49:10 |顯示全部樓層
自來料, 一般酒樓收60%加工費 , 食海鮮真係愈來愈貴,冇人請我一定唔去,因為我太窮啦
有一次在西貢酒樓通記,6個人只係食左1600元,但就冇得選擇食咩餸,因為係酒樓經理人情價。
十個餸唔太差,海鮮拼盆,炸生蠔,白灼蝦,薑葱蟹,蒸青斑,跟住唔記得啦,最緊要有一個叫海鮮魚
春粥,經理特別留番比我地架,本來係員工自己吃架

你平過我:)  發表於 2012-7-14 11:07
回復

Springonions 發表於 2012-7-14 10:59:53 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-7-14 02:02
有幾個方法:如我表達方法有錯請見諒。。先o下

thanks。星期日終於去咗布袋澳金和銀,6人$19xx埋單, 龍蝦2斤幾,大聖子6隻,大蝦1斤,蠔1筒,椒鹽鮮魷,扇貝6隻,海鮮湯,咕嚕肉,蟹籽炒飯,啤酒汽水。

招呼朋友,都算有睇頭

以前去過隔離發x,覺得無咁好味。

已pm你。

我次次去都係發x,未試過呢間,個價錢好ok喎,下次去可以試吓  發表於 2012-7-14 20:30
o個 價錢 好好 ! Yeah  發表於 2012-7-14 17:50
但我冇龍蝦食,嗚嗚嗚.....................  發表於 2012-7-14 14:23
回復

八王爺 發表於 2012-7-14 13:02:39 |顯示全部樓層
布袋澳.......咁隔攝!
回復

Sergio 發表於 2012-7-14 13:35:10 |顯示全部樓層
布袋澳我本人喜歡中午去,因為周邊的境色很美,又有本土特色小食及睇下D本地土產。雖然隔攝D,不過帶外國人去,佢地會好鍾意!再者,相對比西貢巿中心那幾間酒樓還要平。如果喜歡飲酒的話,帶支酒去嘆下食下海鮮正呀!他們不收取開酒費。
回復

Springonions 發表於 2012-7-14 16:10:14 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-7-14 13:02
布袋澳.......咁隔攝!

交通都算ok. 入去係坑口搭綠的,$65,平均每人$13,10分鐘就到。老公挨義氣,係寶琳搭van仔,$8。

食完出嚟,老板私家7人車,俾埋司機,載到坑口

系咯, 明明六個人,打的要兩架先夠。原來如此。  發表於 2012-7-14 18:35
回復

Springonions 發表於 2012-7-14 16:22:07 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-7-14 13:35
布袋澳我本人喜歡中午去,因為周邊的境色很美,又有本土特色小食及睇下D本地土產。雖然隔攝D,不過帶外國人 ...

你好識歎

我們最鍾意由五塊田行山路,經釣魚翁山,欣賞小清水,大清水的景色,落山後就是清水灣鄉村俱樂部,再沿車路行到布袋澳,全程慢行3個鐘,剛好5點後去到布袋澳,食餐勁的,真的是人生一樂也

你行得好快喎,我上次行左四個鐘呀,爬上釣魚翁真係手腳並用,對我呢啲成日坐寫字間的人,真係有啲難度 :-(  發表於 2012-7-14 18:24
Springonions : 享受人生,就是這樣簡單。。。  發表於 2012-7-14 17:56
回復

Springonions 發表於 2012-7-14 19:22:01 |顯示全部樓層
andyman  你行得好快喎,我上次行左四個鐘呀,爬上釣魚翁真係手腳並用,對我呢啲成日坐寫字間的人,真係有啲難度 :-(

靜雞雞講俾你知,我企係山下,望住老公同阿女爬上去咋

你是真正 "歎家" ^o^  發表於 2012-7-15 23:10
你係得嘅...  發表於 2012-7-15 22:45
哈!俾我一個唔覺意偷聽到喎!嘻嘻!  發表於 2012-7-14 19:34
回復

Springonions 發表於 2012-7-15 23:04:47 |顯示全部樓層
小白  你係得嘅...  發表於 18 分鐘前

愛麗絲  哈!俾我一個唔覺意偷聽到喎!嘻嘻!

哈哈,我精神上支持任何有益身心的活動㗎
回復