麵包不發

作者: acmc 發表于 2012-6-29 15:11:27
7251 23
請問各位包友, 麵粉放過落雪櫃, 係唔係會影響發酵?
prodorothyhkg 發表於 2012-6-29 16:20:30 |顯示全部樓層
麵粉放過落雪櫃唔怕,依士就唔得啦~

哎呀, 我的依士全部擺雪櫃. 點算?  發表於 2012-6-29 16:40
回復

andyman 發表於 2012-6-29 16:43:26 |顯示全部樓層
發唔起多數係yeast作怪, 試下係唔係有活性先呀, 將yeast 放入水中, 加少少糖拌勻, 等三分鐘,見有泡泡即係啲yeast 冇死到
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-6-29 16:44:54 |顯示全部樓層
Springonions  哎呀, 我的依士全部擺雪櫃. 點算?  發表於 2 分鐘前
咁你唔好拎佢地出黎啦,希望冇事啦~
不過一定要耐d時間d依士先會醒
回復

acmc 發表於 2012-6-29 17:23:03 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2012-6-29 16:44
Springonions  哎呀, 我的依士全部擺雪櫃. 點算?  發表於 2 分鐘前
噢咁你唔好拎佢地出黎啦,希望冇 ...

我用 H字頭yeast, 一小包個別包裝, 這一兩年都係新開一包, 落唔晒就放雪箱, 過兩三天再用, 咁耐都無咩問題, 但最近幾次個包都唔發, 係指係正常做包時間, 後來我要等比平時多 4-5小時, 個包才發到正常size, 再攞去焗, 即用唔到麵包機時間制來整包, 我估係雪過嘅麵粉出問題, 但如果唔係, yeast到期日係30/9, 會關事嗎?

如果覺得係依士訓覺未醒..可以浸依士時用微暖水試下...  發表於 2012-6-30 09:59
可能好似菲媽講, 要耐d時間依士先會醒, 所以你要等多4-5個鐘個包才發. 要等咁奈, 有排先做完一底麫包. 早知我就唔擺雪櫃啦>.<  發表於 2012-6-29 17:28
回復

acmc 發表於 2012-6-29 17:37:37 |顯示全部樓層
Springonions  可能好似菲媽講, 要耐d時間依士先會醒, 所以你要等多4-5個鐘個包才發. 要等咁奈, 有排先做完一底麫包. 早知我就唔擺雪櫃啦>.<

奇在我一向都係一小包yeast可分兩次使用, 開咗嘅Yeast, 都係包友們教我要放去雪箱, 否則yeast會死, 這兩年都係這樣處理喎, 點解e+先出事呢 ?

是否這2次隔得耐左?  發表於 2012-6-29 17:44
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-6-29 17:42:35 |顯示全部樓層

yeast會慢慢被雪死,所以放室溫已ok啦~
向20-30度內放密實盒不會有問題的
夏天溫度高,雪櫃會較凍左,所以d依士死得仲快;加上開關雪櫃會有溫差影響大左,都會加速佢地死亡~
回復

acmc 發表於 2012-6-29 18:56:13 |顯示全部樓層
prodorothyhkg  是否這2次隔得耐左?

用新開包裝的yeast, 無雪過的都係唔發, 問題唔係因yeast雪過, 如果又肯定唔關事麵粉雪過, 咁淨番的就係yeast嘅到期日太近30/9.

毛錯啦,依士都快到期,即係已經差不多年幾2年啦~  發表於 2012-6-29 19:08
回復

acmc 發表於 2012-6-29 19:12:03 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2012-6-29 17:42
yeast會慢慢被雪死,所以放室溫已ok啦~
向20-30度內放密實盒不會有問題的
夏天溫度高,雪櫃會較凍左,所以d依 ...

你放咗工未呀? 打風喎
回復

acmc 發表於 2012-6-29 19:14:39 |顯示全部樓層
prodorothyhkg  毛錯啦,依士都快到期,即係已經差不多年幾2年啦~

C啦.....我仲有4大盒未開, 有些是31/10到期, 無諗佢會係到期前失效
回復

acmc 發表於 2012-6-29 19:17:32 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2012-6-29 18:56
prodorothyhkg  是否這2次隔得耐左?

用新開包裝的yeast, 無雪過的都係唔發, 問題唔係因yeast雪過, 如果又 ...

唔想嘥, 等耐啲時間, 等個包發好先焗, 除咗用唔到個時間制, 應該無咩問題掛?
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-6-29 20:07:14 |顯示全部樓層
你可以整之前用少少加入暖水,看有沒有條泡,如果少,咁唯有落多D依士,希望快D發啦~
回復

magichand 發表於 2012-6-29 20:54:29 |顯示全部樓層

我買Yeast每包500g, 每次用完都係放入雪櫃, 每包大約用半年或以上, 這幾年都是這樣做, 完全未試過Yeast有事...
回復

magichand 發表於 2012-6-29 20:59:48 |顯示全部樓層
你是用麵包機嗎?  如果係, 麵包機底可能要清潔一下, 再用其他Program試下..

請問你地用咩麵包機? 我揀咗好耐都唔識揀。  發表於 2012-7-4 19:33
回復

acmc 發表於 2012-6-29 21:39:28 |顯示全部樓層
magichand 發表於 2012-6-29 20:59
你是用麵包機嗎?  如果係, 麵包機底可能要清潔一下, 再用其他Program試下..

機底乾淨, 已試過其它programme,都係高唔夠一半, 應該唔關部機事
回復

acmc 發表於 2012-7-2 17:01:36 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2012-6-29 16:43
發唔起多數係yeast作怪, 試下係唔係有活性先呀, 將yeast 放入水中, 加少少糖拌勻, 等三分鐘,見有泡泡即係啲 ...

試咗啦....無動靜!!

呃錢, 未到期已失效

我多數在烘焙店買,一包15克真空包庄,擺耐少少都得,而且每包都係8元啫。  發表於 2012-7-2 22:20
咁就真係要買過包啦~  發表於 2012-7-2 17:55
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-7-2 17:56:08 |顯示全部樓層
手痕痕,整包底芝士包食下先~
回復

LLGG 發表於 2012-7-4 10:08:58 |顯示全部樓層
我都係買1小包果d乾依士, 用唔晒封好+密實袋放入冰箱, 呢幾年用呢個方法都ok喎.
講開乾依士(1包15克或20克), 我去開大陸超市都會入貨, 1包唔駛2蚊人仔, good~
(我見二記賣果d小包乾依士都係國內貨, 賣$3.5)
回復

acmc 發表於 2012-7-4 14:15:51 |顯示全部樓層
LLGG 發表於 2012-7-4 10:08
我都係買1小包果d乾依士, 用唔晒封好+密實袋放入冰箱, 呢幾年用呢個方法都ok喎.
講開乾依士(1包15克或20克) ...

我係百x買H字頭都OK, 用咗兩年左右都無問題, 係今次嚟盒, 內裏有6小包, 首次出問題.
回復

八妹仔 發表於 2012-7-6 22:21:01 |顯示全部樓層
買過包啦,好可能死左,所以發吾起呀,同你的份量係幾多,300G面粉,
你用幾多依士.
回復

12下一頁