返回列表 發新帖

茶仔粉好似攪點左佢!!!!!!求救呀...點算呀佢好肥大呀!!!

作者: josie 發表于 2012-6-18 13:07:22
12742 33
josie 發表於 2012-6-28 23:06:19 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2012-6-28 20:12
金龜 0既幼蟲﹐佢 0地主要食腐爛 0既植物、植物 0既塊根、植物 0既塊莖﹐我 0既盆栽都有﹐但係佢對我 0的植 ...

我之前見過佢個樣既甲虫在盆邊附近喎。多謝你的資料有冇其他方法點趕佢走。
請問芋葉點吃呀,唔係會令人痕癢架咩,點吃佢呀?
回復

神農侍 發表於 2012-6-29 15:22:55 |顯示全部樓層
josie 發表於 2012-6-28 23:06
我之前見過佢個樣既甲虫在盆邊附近喎。多謝你的資料有冇其他方法點趕佢走。
請問芋葉點吃呀,唔係會令人 ...

我淨係人手除蟲 咋!我 0吾鍾意用化武!
芋葉 ––– 我一向都只係食佢 0既葉柄﹐首先去除外皮﹐然後用鹽醃製﹐大約一個月左右食得(可以加蒜頭炒或者配答其他食材)﹐無論口感同味道都非常好! 而烹調過程會令到佢 0既毒素消失﹐所以 0吾駛擔心痕癢等過敏反應!
回復

josie 發表於 2012-6-30 09:20:11 |顯示全部樓層
咁有機會要試吓,食得唔好浪费!点去皮呀佢裏面彎架喎,用好多鹽?放雪柜?
回復

神農侍 發表於 2012-6-30 10:56:47 |顯示全部樓層
josie 發表於 2012-6-30 09:20
咁有機會要試吓,食得唔好浪费!点去皮呀佢裏面彎架喎,用好多鹽?放雪柜? ...

可以用把生果刀之類 0既小型刀剝皮﹐佢 0的皮可以一絲絲 0甘拉出﹐好易搞!
醃製方面﹐用適量 0既鹽搓(鹽太多會影響發酵﹐降低醱度)﹐經過搓揉 0既製成品﹐口感會好 0的。0吾駛放入雪柜﹐擺入器皿密封即可!(製作時請注意保護雙手以防敏感)
題外話:0係一般人印象中﹐食醃製 0既食物會增加患癌風險﹐原因係因為醃製過程產生大量 0既亞硝酸鹽﹐而一般醃製 0既鹹菜﹐0係醃到二十日之後亞硝酸鹽含量已經明顯 0甘降低﹐所以我通常會等到超過一個月先食﹐0甘就安全得多啦!但係市面上生產 0既﹐我就 0吾建議多食啦!因為佢 0地工業式生產﹐為 0左節省成本、時間 0吾多 0吾少都會添加額外 0既添加劑。仲有......佢 0既味道比起自己製作 0既差

勁詳盡,多謝資料!  發表於 2012-7-2 08:04
回復

jose666 發表於 2012-7-7 16:45:26 |顯示全部樓層
kensonman 發表於 2012-6-22 00:44
用茶籽粉加水的確係可以減少土裡的蟲, 不過唔可以一次過滅殺, 而且次次都仲要淋到好濕, 蟲先會死或走出泥面 ...

化武既係咩??? 殺虫水??
回復

亨仔媽咪 發表於 2012-7-24 00:40:08 |顯示全部樓層
eeeeee , 好驚呀 !
回復

victorliu 發表於 2012-7-24 22:55:23 |顯示全部樓層
kensonman 發表於 2012-6-22 00:44
用茶籽粉加水的確係可以減少土裡的蟲, 不過唔可以一次過滅殺, 而且次次都仲要淋到好濕, 蟲先會死或走出泥面 ...

你種緊咩咁勁咁都未死呀, 用埋化武.....小心dna變種走d怪物出黎
回復

ABANGEL 發表於 2012-7-24 23:06:07 |顯示全部樓層
酸芋梗我最中意食呀!放少少豆瓣醬+蒜茸炒一流!好多年都無食過啦!
回復

josie 發表於 2012-7-24 23:18:57 |顯示全部樓層
ABANGEL 發表於 2012-7-24 23:06
酸芋梗我最中意食呀!放少少豆瓣醬+蒜茸炒一流!好多年都無食過啦!

未試過,唔知邊到有得賣呢?
回復

ABANGEL 發表於 2012-7-24 23:30:14 |顯示全部樓層
josie 發表於 2012-7-24 23:18
未試過,唔知邊到有得賣呢?

以前都係親戚自己腌GA,好懷念。。流口水添。。。
回復

四少 發表於 2012-7-27 12:15:01 |顯示全部樓層
茶仔粉, 會唔會趕殺埋d 益虫 如 蚯蚓 ???
點樣先知有無害虫係泥裡面 ?
如果植物無表面受害, 是否可以不理 ???

sorry , 咁多問題, 剛學習 耕田
回復

神農侍 發表於 2012-7-28 17:35:26 |顯示全部樓層
ABANGEL 發表於 2012-7-24 23:06

終於都有同好啦!俾張圖片你“望梅止渴”先:

josie   送粥,生吃?唔係要炒熟架咩??
已經炒熟 0左啦!

自家製造(“種”同“醃”)

自家製造(“種”同“醃”)

送粥一流

送粥一流

送粥,生吃?唔係要炒熟架咩??  發表於 2012-7-29 01:10
正呀! 我都係同好! 好耐未食過嘞.  發表於 2012-7-28 19:09
咿,你好衰,引人流口水!  發表於 2012-7-28 18:18
回復

josie 發表於 2012-7-29 01:08:03 |顯示全部樓層
須然我未吃過,但我都係喜吃鹹湿人,好想試呀,等我問隔离屋攞芋梗先,請問係未要外夾可以架喇,我唔覺得佢會比個芋葉芯我。

係呀!芯太嫩反而易變壞﹐所以一般都係用老葉柄!  發表於 2012-7-29 23:29
回復