自己整CHAI TEA LATTE

作者: gunbuster363 發表于 2012-6-18 10:46:04
3997 14

尋日響星巴克買左杯CHAI TEA LATTE
D香料味好香好好飲

上網SEARCH原來好多人都自己整
仲有埋RECIPE

我諗住試下自己整
下面係佢個RECIPE, 本身係英文, 以下係我的理解
遲D買到D香料就試下.....

How to Make Chai

Here is a simple recipe to make chai yourself at home. This is what you will need:

1 1/2 cups of water  1.5杯水

1 1/2 inch stick of cinnamon 肉桂條 1支 (短)

8 cardamom pods 荳蔻8粒

8 whole cloves 丁香8支

1/4 inch fresh ginger root (sliced thin) 薑片少許

2/3 cup of milk 奶2/3杯

6 teaspoons sugar 6茶匙糖

3 teaspoons of Darjeeling Tea leaves 紅茶茶葉 ( 佢話用大吉嶺茶, 都OK GE )

Place water, cinnamon, cardamom, cloves, and ginger in a pot and bring to a boil.
把肉桂, 豆寇, 丁香, 薑片,水一起放進煲裡加熱至滾起

Cover and lower heat to low setting and simmer for 10 minutes.
蓋上煲蓋, 用慢火煮10分鐘

Add milk and sugar and again bring to simmer.
加入奶, 糖, 繼續慢火煮

Next, add the tea leaves, remove from heat and cover.
加入茶葉, 離火

Let steep for 3 minutes and strain. Enjoy!
3分鐘後可用

--------------------------------------------------------------------------------------

BTW, 我覺得將D香料磨料晒可能唔使煮.....就咁用熱都可能OK
但未試過

八王爺 發表於 2012-6-18 15:56:40 |顯示全部樓層
咁啲味似唔似呢?
回復

gunbuster363 發表於 2012-6-18 16:09:19 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-6-18 15:56
咁啲味似唔似呢?

我未整呀!

屋企得丁香, 薑, 奶, 茶

差肉桂同豆寇

我發覺CHAI TEA LATTE姐係MASALA LATTE印度拉茶
未飲過正宗印度拉茶不知道和STARBUCK的有什麼分別

MASALA LATTE巧正...不過我都唔知正唔正宗,我係尼泊爾飲。老公飲到想買大量當地茶葉番黎...  發表於 2012-7-20 08:51
回復

八王爺 發表於 2012-6-18 16:19:37 |顯示全部樓層
豆蒄不易買到,肉桂我家中常備。

灣仔春園街或上環買到,平過city super,上環平過灣仔。  發表於 2012-6-19 14:48
回復

gunbuster363 發表於 2012-6-18 16:22:59 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-6-18 16:19
豆蒄不易買到,肉桂我家中常備。

cite super有掛...? 我係怕佢40蚊一樽仔姐

去專賣香料的地方買會平 d, eg. 香港在灣仔, 九龍在新田地街  發表於 2012-6-19 09:59
好以三十幾蚊,未到四十。因為聖誕很多,用來做薑餅。  發表於 2012-6-18 16:24
回復

gunbuster363 發表於 2012-6-18 16:28:27 |顯示全部樓層
以前去過油麻地近駿發花園果頭有條街有間鋪有賣D 香料
不過油麻地, CITE SUPER都不是我回家必經
要遲D先買了
回復

gunbuster363 發表於 2012-6-25 10:47:44 |顯示全部樓層
我整左啦
D份量可能要調查下

我用左2包SPENDA當糖, 甜度OK
用左2包DARJEELANG 茶包, 照佢指示落左茶葉就離火
感覺茶味不夠

不過都幾好味
煮緊D香料果陣勁香~
回復

八王爺 發表於 2012-7-19 09:43:08 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2012-6-25 03:47
我整左啦
D份量可能要調查下

唔知調好味未呢?

回復

gunbuster363 發表於 2012-7-20 00:10:58 |顯示全部樓層
我想upload d相
但呢個傻系統up相只可以195kb
勁煩lor

你發相去我郵箱,我代你貼圖。[email protected]  發表於 2012-7-20 07:47
回復

cklife 發表於 2012-7-20 08:57:40 |顯示全部樓層

如果照gunbuster36講CHAI TEA LATTE等於MASALA TEA....

咁要睇買番黎既香料有無加功過...如果係原柆...可能有D香料要烘下先出到香味...

係網上搵到MASALA TEA既香料配方,有家有興趣可以試下..

(印度媽媽配方)
•     Soanf (Fennel Seeds) 大茴香籽 - 100 gram
•     Laung (Cloves) 丁香 - 25 gram
•     Black Elachi (Black Cardamon) 黑豆簆仁 - 6 粒
•     Cardamon 小豆蔻 - 30 gram
•     Black Pepper 黑胡椒 - 10 gram
•     Cinnamon 肉桂皮 1枝
•     Bay Leaves 月桂葉 少許

100G好多WOR~  發表於 2012-7-20 14:12
回復

gunbuster363 發表於 2012-7-20 10:49:52 |顯示全部樓層
你發相去我郵箱,我代你貼圖。[email protected]  發表於 3 小時前

謝謝不用了
其實我只係有少少不滿姐
回復

gunbuster363 發表於 2012-7-20 11:00:53 |顯示全部樓層

材料:
牛奶, 紅茶, 肉桂條, 豆寇(綠色果D), 丁香(黑色一支支果), 薑少許
豆寇要用手MEET開果夾放出種子

用清水煮沸材料後小火煮10分鐘

加入奶再小火煮3分鐘(無圖)

然後加入茶葉, 按個人喜好調整時間

過濾後完成

圖中的制成品係第一次煮, 落茶葉果時係離火的
之後再煮我會煮耐D, 煮紅少少佢多番D葉味

見到灶君爺爺個寶座添!  發表於 2012-7-20 11:32
回復

八王爺 發表於 2012-7-20 11:33:28 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2012-7-20 04:00
材料:
牛奶, 紅茶, 肉桂條, 豆寇(綠色果D), 丁香(黑色一支支果), 薑少許
豆寇要用手MEET開果夾放出種子

我覺得有D奇,落咗奶之後才落茶葉,咁樣D茶葉好難出味。
回復

gunbuster363 發表於 2012-7-20 14:10:53 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-7-20 11:33
我覺得有D奇,落咗奶之後才落茶葉,咁樣D茶葉好難出味。

印度佬教咁煮架

因為咁樣整先唔會茶還茶奶還奶

如果咁煮就會完全滲入去D奶度
回復

cklife 發表於 2012-7-20 18:06:49 |顯示全部樓層

gunbuster363  100G好多WOR~

整埋一樽...每次用攞少少出黎嘛...無理由飲一次去磅一次嘛...

我收集既網上做法︰
做法1︰
1.     將水燒開,放入香料以小火者3-4分鐘。
2.     放入茶葉,續煮5分鐘、熄火2分鐘。
3.     加入糖和牛奶,開小火再煮2分鐘左右即可。
4.     過濾後趁熱飲。

做法2︰
1.     先將香料包煲滾,再慢火浸十分鐘
2.     加入茶葉浸多兩分鐘,加入奶及糖(奶與茶1:1)
回復