返回列表 發新帖

斑蘭葉一問

作者: KChong 發表于 2012-6-13 20:22:04
18991 36
Insomniacod 發表於 2012-7-4 14:19:16 |顯示全部樓層
Alfa House (中環 [email protected]) 和 Sum Kee Yuen (www.sumkeeyuen.com) 看到(但泰國斑蘭不是馬來西亞斑蘭). Shing Fat Coconut & Spices (灣仔 http://www.yp.com.hk/25727725/229733/en/) 有班蘭葉(但不是植物).

Sorry I'm not local so my Cantonese is bad.
回復

KChong 發表於 2012-8-26 12:18:14 |顯示全部樓層
new1 發表於 2012-7-1 15:11
繁殖:根出葉形,主葉旁若發小側芽,可小心地由基部切下其莖(有時已有根),然後種入土中繁殖。
http:// ...

new1 唔該晒!
但呢日發現葉低有一隻隻好小昆蟲, 我想應該係佢地令到葉面有白點的, 如果我將整棵斑蘭葉浸入水裡10個鍾, d蟲會缺氧,而死嗎?  

用水沖is better,|10 hr is too long  發表於 2012-8-26 23:14
回復

new1 發表於 2012-8-26 22:44:16 |顯示全部樓層
KChong 發表於 2012-8-26 12:18
new1 唔該晒!
但呢日發現葉低有一隻隻好小昆蟲, 我想應該係佢地令到葉面有白點的, 如果我將整棵斑蘭葉浸 ...

葉會不會浸太久水不太好?
回復

ABANGEL 發表於 2012-8-27 10:26:56 |顯示全部樓層
可以分d火種來我度,開枝散葉嘛。
回復

四少 發表於 2012-8-27 11:13:20 |顯示全部樓層
花墟 有唔少 斑蘭葉 (香蘭) 賣, 有唔同大小
回復

KChong 發表於 2012-8-27 19:31:27 |顯示全部樓層
KChong 發表於 2012-8-26 12:18
new1 唔該晒!
但呢日發現葉低有一隻隻好小昆蟲, 我想應該係佢地令到葉面有白點的, 如果我將整棵斑蘭葉浸 ...

會試下, 唔該!
回復

KChong 發表於 2012-8-27 19:33:02 |顯示全部樓層
new1 發表於 2012-8-26 22:44
葉會不會浸太久水不太好?

唔知呀, 再會上網找下資料.
回復

KChong 發表於 2013-1-18 13:07:44 |顯示全部樓層
棵斑蘭葉, 剪下剪下; 攪到下邊支徑好長, 怪怪地, 近葉個到有d新根出來,
可唔可以剪短支徑, 再種落泥呢? 請指教.
IMG_3775 (Small).JPG
回復

jack872184 發表於 2013-1-18 19:03:37 |顯示全部樓層
KChong 發表於 2013-1-18 13:07
棵斑蘭葉, 剪下剪下; 攪到下邊支徑好長, 怪怪地, 近葉個到有d新根出來,
可唔可以剪短支徑, 再種落泥呢? 請 ...

轉個深D的盆種會好D~
我5會剪短再種la,傷元氣ah ma~
回復

金剛 發表於 2013-1-20 13:37:13 |顯示全部樓層
KChong 發表於 2013-1-18 13:07
可唔可以剪短支徑, 再種落泥呢? 請 ...

勿剪短...依架天氣凍更加唔好搞佢,回暖對佢好d,佢會在莖底部長出很多小苗,到小苗長大些再移植,其實用盆種也可以種得好大棵,放半蔭位,通風位,佢唔怕濕,多淋水無坊,但佢不耐寒.....
回復

KChong 發表於 2013-1-20 18:31:24 |顯示全部樓層
唔該晒兩位!
回復

namtakrai 發表於 2013-2-19 23:20:21 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-1-20 13:37
勿剪短...依架天氣凍更加唔好搞佢,回暖對佢好d,佢會在莖底部長出很多小苗,到小苗長大些再移植,其實用盆種 ...

Thanks.  有人送了一盆給我. 我都唔識搞.
回復

KChong 發表於 2013-2-24 19:09:45 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-1-20 13:37
勿剪短...依架天氣凍更加唔好搞佢,回暖對佢好d,佢會在莖底部長出很多小苗,到小苗長大些再移植,其實用盆種 ...

依家莖底真的出了很多苗, 係咪苗大移植後, 母株重留唔留下? 上面d面遲早會剪晒來食, 無理由由得佢光禿禿架。
IMG_3776 (Small).JPG
回復

金剛 發表於 2013-2-25 19:42:51 |顯示全部樓層
KChong 發表於 2013-2-24 19:09
依家莖底真的出了很多苗, 係咪苗大移植後, 母株重留唔留下? 上面d面遲早會剪晒來食, 無理由由得佢光禿禿 ...

苗大就可以移植,注意泥土濕潤,母株當然要留,斑蘭Pandan可以生到很大棵,你嗰棵種咗幾耐呀? 你種多幾棵,唔好剪咁密,咪唔會光禿禿,仲有斑蘭是多年生植物,種到佢二三年後,莖幹部分會不停抽高,到嗰陣時可以將佢上半部完全剪掉,只留下下半部根莖,情況就好似你張相咁,等佢不斷冒出新芽
回復

KChong 發表於 2013-2-25 21:17:34 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-2-25 19:42
苗大就可以移植,注意泥土濕潤,母株當然要留,斑蘭Pandan可以生到很大棵,你嗰棵種咗幾耐呀? 你種多幾棵,唔 ...

種左都有幾年, 咁我依家等d苗大d再移植, 同將上半部剪左去啦! 唔該!

^^不用客氣  發表於 2013-2-27 19:12
回復

KChong 發表於 2013-3-16 17:52:04 |顯示全部樓層
D苗而家生得咁密, 唔知點分開?
IMG_3779 (Medium).JPG

未係時候分株,等d苗大棵出哂根先分  發表於 2013-3-16 18:18
回復

KChong 發表於 2013-3-16 18:27:52 |顯示全部樓層
KChong 發表於 2013-3-16 17:52
D苗而家生得咁密, 唔知點分開?

要加d肥嗎?
回復