返回列表 發新帖

請各位入來一看~~被蜂螫傷怎麼辦?你知道牠是誰嗎?

作者: 金剛 发表于 2012-6-12 15:10:23
4658 37
金剛 發表於 2012-6-12 19:04:34 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2012-6-12 18:48
小心D唔好再比佢叮倒丫~

儘量喇~~郊區地方好難避!我會加強我的觀察力,儘量一眼關七
celiaw 發表於 2012-6-13 10:22:55 |顯示全部樓層
你睇咗醫生未呀?  
malike 發表於 2012-6-13 10:34:02 |顯示全部樓層
我星期日剛剛亦中咗兩針, 無睇醫生, 今日已大部份消腫了, 祇間中有小小痕癢。
我想最好唔好用野芋葉, 前排中野芋, 痕癢咗兩個星期有多!
wendy_choy_hk 發表於 2012-6-13 11:01:00 |顯示全部樓層
今日好唔好d呀?

搽了蜜糖在患處,已消腫了,謝謝關心!!  發表於 2012-6-13 15:17
金剛 發表於 2012-6-13 15:14:54 |顯示全部樓層
celiaw 發表於 2012-6-13 10:22
你睇咗醫生未呀?

我無看醫生,上嗰兩次被針唔知喺咩蜂,喺同一個地方針,今次喺第三次被針,在另外一個地方的,知道被圖A的蜂針到~~

昨晚我搽了蜜糖在患處,原本腫得很犀利,今日已消腫很多了,只有一些痕癢~~今日已找食環署嘅人處理了蜂巢.
celiaw 發表於 2012-6-13 15:21:40 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-6-13 15:14
我無看醫生,上嗰兩次被針唔知喺咩蜂,喺同一個地方針,今次喺第三次被針,在另外一個地方的,知道被圖A的蜂 ...

都係搵人幫手好d...

~~要念經迥向!!  發表於 2012-6-13 15:25
金剛 發表於 2012-6-13 15:23:14 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-6-13 10:34
我星期日剛剛亦中咗兩針, 無睇醫生, 今日已大部份消腫了, 祇間中有小小痕癢。
我想最好唔好用野芋葉, 前排 ...

我搽了蜜糖在患處,已消腫了大部份,亦是一樣有些痕癢!

海芋有毒嘅部位在莖、根塊!

===========================

回覆點評

malike  海芋有毒嘅部位在莖、根塊???? 葉都有汁液架!!?? 應該有毒喎!  

是~~我嘅記憶話俾我知根莖嘅位置最毒

海芋有毒嘅部位在莖、根塊???? 葉都有汁液架!!?? 應該有毒喎!  發表於 2012-6-13 15:26
JENWU 發表於 2012-6-13 15:52:35 |顯示全部樓層
上唔到網幾日, 一上嚟就見你俾蜂針到, 你真係要一眼關八呀, 你果度mud都多架, 小心為上.....

剛回去~~見到有麻雀吃蜂嘅屍體!!還見到好靚嘅相思雀也在尋找食物!!  發表於 2012-6-13 18:02
celiaw 發表於 2012-6-13 16:09:11 |顯示全部樓層

金剛  ~~要念經迥向!!  發表於 半小時前

你念咩野經呀? 三皈依? 往生咒? 地藏經?

往生咒~~  發表於 2012-6-13 17:59
金剛 發表於 2012-6-13 18:35:54 |顯示全部樓層

=================================

回覆點評

mingfunming  人類的矛盾...   

所言甚是!!!這也是我的心底話~~也許我甚麼都看不見,但因為兩個蜂巢的位置一個在屋的窗外角落,我一開窗,牠們便會飛進來,而另一個蜂巢在屋外個邊厨房處,前日放雜物,被牠們針到,才知有個蜂巢!!好對唔住佢哋~~有業障就由我一個人承擔吧!!對唔住~~
我很自私.......

你諗往生咒迴向比佢哋, 比起其他人, 巳經好好多!  發表於 2012-6-14 10:03
人類的矛盾...  發表於 2012-6-13 19:18
faylo 發表於 2012-6-13 21:28:03 |顯示全部樓層

處理蜂巢的方法,首先是保護裝罝,有紗的帽,手套
買一大扎香,梆在一枝棍上,點著香,製造大量煙,煙有驅蜂和麻醉蜂的作用,當你薰佢地時,部份蜂會飛走,而留下的攻擊性大減,當薰了一段時間,便可用膠袋將蜂巢取下.
我教了鄰居如此做,巳安全地取走兩個蜂巢

有蜂巢嗰個地方,處理個蜂巢後,走了嘅蜂幾天內會再回去,要小心!  發表於 2012-6-14 18:12
金剛 發表於 2012-6-14 17:49:37 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-6-13 21:28
處理蜂巢的方法,首先是保護裝罝,有紗的帽,手套
買一大扎香,梆在一枝棍上,點著香,製造大量煙,煙有驅蜂和麻醉 ...

有花友同我講前日就係咁做~~但我告訴他,我無保護衣,而食環暑嘅人又在我農場附近工作,我一講俾佢哋知,

他第一日時間已叫人來為我處理蜂巢!!

最佳的處理方法! :)  發表於 2012-6-14 17:53
sammy 發表於 2012-6-14 18:15:55 |顯示全部樓層
胡蜂毒素有幾種,除了神經毒,可以是溶血毒或破壞器官毒,很危險。李甯漢教授話服用南通蛇藥片(或季德勝藥片)及用搗碎藥片外敷。南通蛇藥片在內地很有名的, 但是有人知道香港有賣嗎?
tomtomtom 發表於 2012-6-14 18:18:16 |顯示全部樓層
食環處人員是先噴藥殺死d蜂?
金剛 發表於 2012-6-14 18:36:08 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2012-6-14 18:15
胡蜂毒素有幾種,除了神經毒,可以是溶血毒或破壞器官毒,很危險。李甯漢教授話服用南通蛇藥片(或季德勝藥 ...

我查過此藥成份:七葉一枝花、蟾蜍皮、蜈蚣、地錦草等。但透露嘅成份通常都唔係全部~

香港有無得買我唔知....我可以問吓師姐同師兄,佢哋讀中藥會瞭解多d
金剛 發表於 2012-6-14 19:05:24 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-6-14 18:18
食環處人員是先噴藥殺死d蜂?

可以咁講~~

他首先要確定蜂巢位置,然後穿上全身保護裝備:帽子、膠口罩、膠手套、長身保護外套、塑膠長靴

第一個蜂巢,因為在竹籃旁邊,位置較高,所以他將竹籃放在地上,d蜂有部份飛來飛去,跟住他就用藥噴灑個蜂巢到,d蜂好快就死哂(滿地蜂屍)

然後他就將個蜂巢放在垃圾袋裡,再用水清洗地下....第二個蜂巢在窗邊,他在附近找了一個發泡膠箱放在窗外下面(即蜂巢位置下面)

以便噴灑藥後,將個蜂巢棄置入發泡膠箱內.....

(因為我沒有穿上保護裝備,需要保持一段距離,但我全程有用相機拍照下來)

攪掂左就好啦~^^~  發表於 2012-6-14 20:54
sammy 發表於 2012-6-14 20:20:36 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-6-14 18:36
我查過此藥成份:七葉一枝花、蟾蜍皮、蜈蚣、地錦草等。但透露嘅成份通常都唔係全部~

香港有無得買我唔知 ...

希望有人知啦, 其實呢隻藥仲可以治蛇毒o架, 我行開山所以好想知
金剛 發表於 2012-6-15 19:20:45 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2012-6-14 20:20
希望有人知啦, 其實呢隻藥仲可以治蛇毒o架, 我行開山所以好想知

內地會有得買~~香港可以問吓d大間中成藥店