死後捐贈大體(改變主意,唔捐啦)

作者: andyman 發表于 2012-6-11 14:33:31
5757 21

我想他日死後, 捐出遺體作醫學教學用途,但都冇任何途徑去登記, 唔通真係只有寫遺囑..........

2012-06-12 昨天email 比hku 問遺體最後歸處, 竟然係沙嶺公墓, 諗住死後發最後的光,但人家用完就一手丟棄,換來一個沙嶺公墓編號。
哎...............都係捐器官算,起碼人地拿左你啲野,都會幫你縫番埋,得到應有的尊重。
八王爺 發表於 2012-6-11 15:20:29 |顯示全部樓層
寫咩都無用,最緊要親人俾。
親人唔俾,簽哂都冇人敢郁你.
回復

andyman 發表於 2012-6-11 15:34:04 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-6-11 15:20
寫咩都無用,最緊要親人俾。
親人唔俾,簽哂都冇人敢郁你.

我已經簽左捐贈器官咭, 都知會左家人, 我諗佢地都唔會咁迂腐架。
人死左, 身體只不過係費物一件, 幫到人,何樂而不為呢

讚同sylvia講法, 但我怕海, d灰要洒落花園度  發表於 2012-6-12 15:21
我久不久就會提我老公我死後將所有可用的器官都捐出去然後火化, 將灰洒落大海, 靈堂都唔要, 千萬千萬不要燒香和金銀衣紙, 一d 都唔環保 ~~  發表於 2012-6-11 15:55
總之到時唔由得你做主。簽咗乜都系要家人點頭才能做。  發表於 2012-6-11 15:38
回復

andyman 發表於 2012-6-11 16:17:05 |顯示全部樓層
to csw_sylvia 咁我都要時不時提下家人先得啦
回復

corina 發表於 2012-6-11 17:03:35 |顯示全部樓層
我都簽咗捐贈器官咭,不過到時真係唔係我主場......

要做下手腳,而家開始要感染下屋企人先得啦 >-<  發表於 2012-6-11 17:28
回復

獅頭魚 發表於 2012-6-11 17:38:49 |顯示全部樓層

謝謝你 ^-^  發表於 2012-6-11 18:45
回復

dick168 發表於 2012-6-11 19:21:27 |顯示全部樓層

遺體捐贈計劃對我地呢的老嘢嚟講就好過捐贈器官計劃,因為人老咗嗰的器官己經全部衰退無用,就算捐咗俾人地都係得啖笑!

如果真係幫到人就最好lar,可以廢物利用ar嗎!

至少仲有眼角膜  發表於 2012-6-28 10:08
係啦, 反正現在大部分人都是火化, 為何不肯捐出來幫人呢 ? 唔明 !! 我有時還會想, 少了些器官, 火化時會否快些, 用少些燃料呢 (又環保 d. ha ha....)  發表於 2012-6-12 09:15
唔會喎, 咩年紀都有用架。皮膚一定有用, 燒傷燙傷的人都用得着.  發表於 2012-6-11 20:39
回復

Ivy9030 發表於 2012-6-12 15:10:59 |顯示全部樓層
嘩! 你哋真係好大愛, 我暫時仲未敢接受.
回復

八王爺 發表於 2012-6-12 15:26:00 |顯示全部樓層
做咩樓主改變咗主意,唔捐呢?
想知道乜嘢原因?
家人唔俾?

我覺得不被尊重, 我原意捐出來諗住有益社會, 但無奈人地當呢件係垃圾,用完就掉 >.<  發表於 2012-6-12 16:19
回復

dick168 發表於 2012-6-12 18:01:09 |顯示全部樓層

你要番佢一定會交回俾你自己處理嘅,如果你唔要佢先至會安排入葬沙嶺公墓,吳使咁驚俾人當係垃圾咁掉咗架。

做咗一的事情出嚟,能夠令到別人有效益,目的已達、感覺非常開心。凡事心安理得,唔好計較回報,更加不要後悔付岀,你將會獲得金錢都買唔到之快樂。唔好改變主意,放心去做吧!我全力支持你。

大前題係佢地"不尊重"個死者呀,與其係咁,不如捐比啲知道咩叫尊重的人呀......  發表於 2012-6-12 18:25

評分

查看全部評分

回復

andyman 發表於 2012-6-12 18:38:13 |顯示全部樓層
以下是我去HKU的EMAIL :::至今未有再回覆

看了你的解答有一絲心寒, 以為你們會善待遺體, 畢竟先人貢獻出他最後的一點光,怎料沙嶺是他最後的歸處

,同街邊流浪者並無分別,最後得回一個編號, 悲哀..........深感不受尊重......

寄件人︰ akwan <[email protected]>
收件人︰ 小暈  
傳送日期︰ 2012年06月11日 (週一) 7:17 PM
主題︰ RE: 轉寄︰ 有關大體捐贈

是。但家人亦可選擇領回骨灰另作安置。
From: 小暈  
Sent: Monday, June 11, 2012 7:08 PM
To: akwan
Subject: 轉寄︰ 有關大體捐贈

想問有關大體捐贈最後去向,是否沙嶺公墓,麻煩解答。
回復

八王爺 發表於 2012-6-12 21:48:04 |顯示全部樓層
睇咗好心熻。

可以話我仲係 "唔化" ^^  發表於 2012-6-12 22:03
回復

gunbuster363 發表於 2012-6-13 12:06:11 |顯示全部樓層
唔駛咁傻WOR
佢地想劏尸姐, 咁無謂
唔駛幫佢地WOR

捐器官就真係幫到人

回復

andyman 發表於 2012-6-13 13:49:55 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2012-6-13 12:06
唔駛咁傻WOR
佢地想劏尸姐, 咁無謂
唔駛幫佢地WOR

仲好冇誠意添呀, 都冇心再理我啦 , email都費事再覆...............唉...仲以為佢會比個比較好啲,令人舒服啲的回覆

唔好益佢地! 想捐,都係捐器官好過!可以幫到真正需要幫助的人延續生命,仲有意義,有什麼重要過生命。  發表於 2012-6-13 17:25
回復

andyman 發表於 2012-6-13 17:39:46 |顯示全部樓層
to: 獅頭魚
我已經同家人講左,死後要將所有有用的器官都悉數捐出,捐贈咭都放在銀包有十年啦。
回復

Pasu 發表於 2012-6-25 12:31:31 |顯示全部樓層
Dear Andyman,

感謝你的回覆!其實我家也有種金錢樹和虎尾蘭,有緣來到此網站,也是獲益良多,所以在這平台我還是以個人身份分享一下較適合。

上年九月,我與太太自費去了一個七天的台灣生死教育交流團,當作我們的週年紀念旅行(太太出奇地首肯),其中一天便是到訪慈濟大學醫學院考察和交流。這些經驗令我更清楚以「尊重」、「人性化」和「社會責任」的理念去實踐於中文大學的工作之中有多重要,但慈濟大學的做法除了理念值得參考和學習外,其宗教影響力、財政規模和政府的支持度,在台灣本土至西方的其他大學也難以比較,所以在香港的兩所大學醫學院在客觀條件上的確難以做到如慈濟般的安排。

我相信硬件上的不足,市民應該會體諒,但軟件上如「態度」和「教育理念」,大家是應該執著和精益求精。慈濟大學用了16年達成了他們今天的成果,而我也希望自己工作的地方在各方努力和推動下,在不久的將來為香港的遺體捐贈文化,為大家留下美好的成果。

從事與死亡有關工作8年了,遺體捐贈計劃在中大也推行了1年半。這是過程中的一點體會,也感謝你的名題,因為這裡令我想明白一般人對遺體捐贈的想法更多。

祝身體健康!

Pasu
回復

andyman 發表於 2012-6-22 22:20:39 |顯示全部樓層
Pasu 發表於 2012-6-22 13:18
Dear andyman,

你好!我是中文大學醫學院的防腐師,剛才於網上尋找遺體捐贈的資訊而路過此貼,相信大家對 ...

無意冒犯, 但請你查閱有關台灣大體捐贈及安排,你會體會香港與台灣對事件的不同做法,http://www.silent-mentor.tcu.edu.tw/q_a.html
請留意內文有關火化後骨灰之處理

ps: 請原諒我個人的執著。
回復

Pasu 發表於 2012-6-22 13:18:52 |顯示全部樓層
Dear andyman,

你好!我是中文大學醫學院的防腐師,剛才於網上尋找遺體捐贈的資訊而路過此貼,相信大家對遺體捐贈有很多疑問,所以我希望向大家分享一下。

對於每位醫學生來說,人體解剖是醫學訓練中,深入認識及了解人體結構的重要課程,從真實的人體結構中學習更是最佳的學習方法,而每位遺體捐贈者都是學生身邊一位默默無聲地付出和教導的老師,所以我們都尊稱遺體捐贈者為「無言老師」。

遺體捐贈者捐出死後的身軀作教學研究,不但讓醫學生學習專業的知識技術,更從捐贈者身上學會感恩,反思生命的可貴,讓捐贈者的生命藉著新一代醫護人員延續到更多病人身上,令日後更多病人及其家庭受惠。

當你嘗試於網上尋找「無言老師」此詞語,會有很多關於我們的報導,也可参考香港中文大學醫學院的遺體捐贈資訊網站。www.sbs.cuhk.edu.hk/bd/

最後我想回覆你關心的問題:

1) 本學院鼓勵捐贈器官救人為先,再視乎所捐贈的器官和數量而安排。捐贈遺體與捐贈器官的不同之處在於前者不受疾病和器官功能衰退影響,即使患病或器官失去功能,身軀仍可作教學及研究用途。

2)在醫科一二年級的第一堂解剖課之前,醫學生會先舉行一個簡單而莊嚴的靜默追思儀式,以感謝遺體捐贈者的無私奉獻。到學期最後兩課解剖課派發心意咭給每組同學寫下對「無言講師」的說話,再由職員在遺體入棺時把該組學生的心意咭放入棺木。

3)若遺體捐贈者願意,我們或會長期保留遺體製作標本教學,否則,我們必把整個先人遺體放好於棺木,代我們向食環署支付火化費用和安排火化程序後,由食環署通知家人領回骨灰安葬,由先人過身至領回骨灰若兩年,只是無人認領的遺體才送到公墓。

若遺體捐贈者有特別需要,可聯絡我們查詢(中大解剖實驗室 3943 6816)。

祝身體健康!

Pasu
回復

andyman 發表於 2015-10-7 20:25:37 |顯示全部樓層
對不起, 番舊帳了, 近日睇番啲舊文, 番看一下網上資料, 看到了中文大學對無言老師貨題,作出了改變, post 上來給大家參考。

http://www.sbs.cuhk.edu.hk/bd/BD_web_3.html

評分

查看全部評分

回復

andyman 發表於 2015-10-12 16:08:58 |顯示全部樓層
多謝claudiatang加分。

中文大學對捐贈大體安葬安排的改變, 實在令人舒服很多, 覺得受尊重了, 被人棄之敝屣感覺一掃而空。
回復

12下一頁