請教!!!令她重新!!

作者: 蝶蝶 發表于 2012-6-9 13:32:40
1534 9
一年前佢好靚女黎ka.....(請看圖)
但係唔知點解種種下,只係識生葉,唔識生花,
仲要而家d葉好黃...買過開花肥...但係都係無辦法...

請各位幫下我....

Flower (640x478).jpg
Louky 發表於 2012-6-9 13:59:11 |顯示全部樓層
可能唔夠光,就會開不到花!我以前都種過你相中的花,她的葉生得很好,但是落了花肥也是出不到花。不過我還是好好的照顧她,大約半年後又再開花。加油!
回復

LAILAI 發表於 2012-6-9 14:15:40 |顯示全部樓層
種非洲紫羅蘭要先養好葉,不可只落開花肥,谷佢開到花就算~
而且,葉子不健康的話,便難以得到足夠的養份生長,更不會開花~

葉子變黃的原因可能是:
1)種植的位置過光
2)沒有使用葉肥(平均肥)
回復

carlala 發表於 2012-6-9 14:23:05 |顯示全部樓層
最好post近照,唔係好難用想像去答
買咗1年有冇換過泥?
放置地點唔夠光?
回復

sandylam 發表於 2012-6-9 17:26:26 來自手機 |顯示全部樓層
似我靚太喎!
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=93200

比葉我果個阿姐都係話呢隻花成日唔開花好難搞。但我由插葉開始種,半年就已經開花了。
先要掌握光度,薄肥多施,定期要換泥和修葉。先養好葉,然後提升光度,刺激花芽生長。
回復

Louky 發表於 2012-6-9 21:24:41 |顯示全部樓層
剛剛去書局睇書,佢都話可能泥土過酸或施肥不當也會令葉子變黃和不開花,所以你可試下換泥和如Sandy大大所講,我相信佢一定會開花的!
回復

蝶蝶 發表於 2012-6-11 17:58:02 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2012-6-9 17:26
似我靚太喎!
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=93200

係丫^_^我之前有睇過呀^_^

謝謝你地既幫忙呀~~~我再試一下^_^v
回復

蝶蝶 發表於 2012-6-16 10:16:02 |顯示全部樓層
現在還是黃黃的/o\
IMG_2943 (800x598).jpg
回復

jurassic 發表於 2012-6-16 10:45:16 |顯示全部樓層
我會把黃葉cut掉,  換泥,  之后每次都用溥肥, 試吓 到秋天應該會好靚的
要放在光的地方, 花盆不要太大,
回復

蝶蝶 發表於 2012-6-18 15:40:52 |顯示全部樓層
jurassic 發表於 2012-6-16 10:45
我會把黃葉cut掉,  換泥,  之后每次都用溥肥, 試吓 到秋天應該會好靚的
要放在光的地方, 花盆 ...

知道了,謝謝^_^
回復