我的室內蘭院

作者: jo_jo 發表于 2012-6-9 01:24:02
26373 142
花籠皇子 發表於 2012-11-13 16:10:14 |顯示全部樓層
真系嘆為觀止。好野!
回復

siubox 發表於 2012-11-13 21:09:37 |顯示全部樓層
點解要淋咁多粒鐘?
回復

jo_jo 發表於 2012-11-13 22:58:05 |顯示全部樓層
siubox 發表於 2012-11-13 21:09
點解要淋咁多粒鐘?

因為呢度有 over 700 盆花
回復

ylee 發表於 2012-11-14 09:32:48 |顯示全部樓層
jo_jo 發表於 2012-11-13 22:58
因為呢度有 over 700 盆花

嘩!嘩!嘩!犀利
回復

siubox 發表於 2012-11-14 20:42:20 |顯示全部樓層
加埋換料、施肥未好甘!
回復

jo_jo 發表於 2013-1-23 20:50:30 |顯示全部樓層

Phal. mannii fma flava x Phal. lobbii fma flavabia
Phal. mannii fma flava x Phal. lobbii fma flavabia-a 22 Jan 2013.jpg
Phal. mannii fma flava x Phal. lobbii fma flavabia-b 22 Jan 2013.jpg
Phal. mannii fma flava x Phal. lobbii fma flavabia-c 22 Jan 2013.jpg

Phal. Hybrid 16-a 22 Jan 2013.jpg
Phal. Hybrid 16-b 22 Jan 2013.jpg
Phal. Hybrid 16-c 22 Jan 2013.jpg
Phal. Hybrid 16-d 22 Jan 2013.jpg
Phal. Hybrid 16-e 22 Jan 2013.jpg
Phal. Hybrid 16-f 22 Jan 2013.jpg
Phal. Hybrid 16-g 22 Jan 2013.jpg

Phal. Hybrid 20-a 22 Jan 2013.jpg
Phal. Hybrid 20-d 22 Jan 2013.jpg
Phal. Hybrid 20-e 22 Jan 2013.jpg
Phal. Hybrid 20-b 22 Jan 2013.jpg
Phal. Hybrid 20-c 22 Jan 2013.jpg

Haraella retrocalla
Haraella retrocalla-a 22 Jan 2013.jpg
回復

vaniza小馬 發表於 2013-1-23 22:47:20 |顯示全部樓層
想問呢道有幾大呀~? 有冇一間普通睡房size
回復

jo_jo 發表於 2013-1-24 00:09:22 |顯示全部樓層
vaniza小馬 發表於 2013-1-23 22:47
想問呢道有幾大呀~? 有冇一間普通睡房size

冇,3尺半 X 8尺咋
回復

ilulissat 發表於 2013-1-24 00:25:29 |顯示全部樓層
jo_jo 發表於 2012-6-29 01:08
Den. christyanum

你棵 Schoenorchis fragrans 開得好正,樓主請問夏天是否要全天開冷氣?
回復

ilulissat 發表於 2013-1-24 00:30:22 |顯示全部樓層
樓主有無養象耳玩下?
回復

jo_jo 發表於 2013-1-24 00:49:19 |顯示全部樓層
ilulissat 發表於 2013-1-24 00:30
樓主有無養象耳玩下?

多謝,Schoenorchis fragrans 唔難種,我放佢喺加仔一齊種,每年花期都起2菖花。
夏天每日開冷氣 18-20 hrs
象耳要好大隻先會開花,我冇位
回復

oscar 發表於 2013-1-24 05:50:57 |顯示全部樓層
一張床咁大可以有咁多花,真好正!
回復

BATISTA88 發表於 2013-1-24 11:00:37 |顯示全部樓層
HIHI~想問下樓主上板種的蘭花的澆水方法..?氣根會痴實塊板生既,因為我板種的氣根唔會甘...
回復

jo_jo 發表於 2013-1-24 11:49:39 |顯示全部樓層
BATISTA88 發表於 2013-1-24 11:00
HIHI~想問下樓主上板種的蘭花的澆水方法..?氣根會痴實塊板生既,因為我板種的氣根唔會甘... ...

成塊板拿去花洒下冲

THX^^  發表於 2013-1-24 11:53
回復

八王爺 發表於 2013-1-24 11:53:05 |顯示全部樓層
一直都覺得咁多花友中,JOJO最錫D花花,創造環境,花花好開心,好健康!

no la, 我最錫D 貓貓呀 XD  發表於 2013-1-24 20:25
回復

hiatus 發表於 2013-1-24 14:22:13 |顯示全部樓層
养的好干净,市场兰也好漂亮啊~ 猫猫最抢镜
回復

jo_jo 發表於 2013-1-25 01:36:42 |顯示全部樓層
BATISTA88 發表於 2013-1-24 11:00
HIHI~想問下樓主上板種的蘭花的澆水方法..?氣根會痴實塊板生既,因為我板種的氣根唔會甘... ...

最好自已上版,我覺得將水苔夾喺棵花同塊版中間 D 根會生得好好多,以前將 D 水苔包住哂 D 根先上版,最後 D 根爛咗好多先再出新根

明白,明白...我都有試呢個方法^^  發表於 2013-1-25 09:52
回復

Fleur 發表於 2013-2-7 15:18:57 |顯示全部樓層
請問用邊隻肥料呢?可否分享施肥心德呢?
回復

jo_jo 發表於 2013-2-8 02:56:06 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2013-2-7 15:18
請問用邊隻肥料呢?可否分享施肥心德呢?

Fleur, long time no see, how's your cats?

冇乜心得 ~ 淨係每3個月落D鳥肥,花墟有售 ~ 藍色包裝,$10 包,以前 Leo 都有賣嗰隻

蚊嗎? 我有用其他有機肥,有啲惹蚊同有味....  發表於 2013-2-16 00:26
回復

billylam9 發表於 2013-2-8 22:06:51 |顯示全部樓層
冇牌既o_o
樓主記得曬d名?
回復