請問d泥生晒青苔, 其實用唔用得呢?

作者: maijai 發表于 2012-6-7 14:49:46
2524 13

如果可以用蕃, 又可以點做呢 現在係d泥表面抓走己有3袋
dick168 發表於 2012-6-7 15:35:26 |顯示全部樓層
掉咗佢都可以,你想用番就要加的石灰撈雲佢堆埋入田中做綠肥,不過要等幾個星期後先可以種嘢。
回復

maijai 發表於 2012-6-7 16:17:56 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-7 15:35
掉咗佢都可以,你想用番就要加的石灰撈雲佢堆埋入田中做綠肥,不過要等幾個星期後先可以種嘢。 ...

唔該晒, 因今日清除好多雜草, 發現好多青苔, 剷走表面都有3袋, 因呢度掉泥要偷偷地弄走, 所以開post問吓 如果用石灰用幾多到? 可唔可以好似消毒泥咁, 放落大袋呢
回復

tomtomtom 發表於 2012-6-7 16:43:40 |顯示全部樓層
唔用石灰只曬泥唔知得唔得?石灰好似好難控制份量
回復

maijai 發表於 2012-6-7 17:22:03 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-6-7 16:43
唔用石灰只曬泥唔知得唔得?石灰好似好難控制份量

e, 無佐紫色棷菜 等多一陣, 睇吓有無人回, 再諗諗
回復

dick168 發表於 2012-6-7 17:28:53 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-6-7 16:17
唔該晒, 因今日清除好多雜草, 發現好多青苔, 剷走表面都有3袋, 因呢度掉泥要偷偷地弄走, 所以開post問吓: ...

用石灰嚟中和青苔植物中嘅酸性,3袋咁多我諗都要兩叁斤到石灰。
回復

maijai 發表於 2012-6-7 21:36:43 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-7 17:28
用石灰嚟中和青苔植物中嘅酸性,3袋咁多我諗都要兩叁斤到石灰。

唔該晒dlick168 長氣問多次, 做法可唔可以把青苔泥同石灰混合, 直至放入個大袋焗2個星期呢?
回復

tomtomtom 發表於 2012-6-8 06:29:55 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-6-7 17:22
e, 無佐紫色棷菜 等多一陣, 睇吓有無人回, 再諗諗

你度容易買石灰嗎?
回復

dick168 發表於 2012-6-8 07:38:28 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2012-6-7 21:36
唔該晒dlick168 長氣問多次, 做法可唔可以把青苔泥同石灰混合, 直至放入個大袋焗2個星期呢? ...

咁做即是堆肥法.
回復

maijai 發表於 2012-6-8 09:55:32 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-6-8 06:29
你度容易買石灰嗎?

石灰粉呢d好容易買, 我周圍都係農田, 家庭的差唔多都有種植, 種花, 去homecenter揾, 基本講得出都有, 只是見到你地講的花生麩粉(可能有, 要揾清楚個名), 中國菜就無, d價錢相比香港就貴好多, 如黄紙3張要290yen.
回復

maijai 發表於 2012-6-8 09:59:52 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-8 07:38
咁做即是堆肥法.

即係要露天放晒d泥做, 咁真係要諗諗, 偷偷地掉泥

堆肥唔一定要喺露天做,包住佢放埋一邊都可以有同樣效果。  發表於 2012-6-8 11:33
回復

小寶 發表於 2012-6-8 10:42:18 |顯示全部樓層
個人意見: 就咁炒番落泥入面, 唔洗做咁多野嘅. 如果真係要加石灰, 可以石灰加水淋落去就已經中和了.
回復

maijai 發表於 2012-6-8 11:07:33 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2012-6-8 10:42
個人意見: 就咁炒番落泥入面, 唔洗做咁多野嘅. 如果真係要加石灰, 可以石灰加水淋落去就已經中和了.  ...

其實本身d泥下面係粘土, 唔想再掘, 試過種草唔成功又自然生雜草 但, 係另一個角位已經把粘土換佐泥, 種更蕃茄, 如果等炒d蕃泥, 再用, 要等多幾個月, 如果包住d泥, 唔理都得, 跟dlick168做法都無問題, 現在只是堆埋, 有d亂咁
回復

maijai 發表於 2012-6-8 11:53:49 |顯示全部樓層
就是這樣的
P1010576 (640x480).jpg
回復