緝毒犬遭人道毀滅 – 杏花村嶺南中學

作者: KATY 發表于 2012-5-30 09:37:44
1661 11
全港首隻、亦是唯一一隻引入在學校「掃毒」的三歲半緝毒犬Honey,早前遭「僱主」柴灣嶺南中學「開除」趕出校,兼職養狗的員工無奈帶走Honey。在無人收留下,緝毒犬已遭人道毀滅。

兼職養狗的學校職工莊鴻鳴(55歲),在杏花邨嶺南中學訓導處當德育輔導員,他說09年12月向校方提出校園抗毒訊息,引入緝毒犬計劃,自費到美國警犬培訓基地,購入雌性緝毒犬Honey回港緝毒兼看門。
平日Honey鮮有在校內現身,多數下課後巡查,學生都知緝毒犬存在。Honey服役兩年,未撿半點毒品。嶺南中學校長羅燦輝指,Honey是阿莊私人擁有,近20萬元開支全由莊支付,一人一狗住在學校宿舍。
今年初校方檢討計劃,認為成效不大,要讓Honey離開校園,其間學生問卷調查雖有90%贊成留下Honey,最終狗狗於上周六被逐出校門。
愛護動物團體動物地球總幹事黃繼仁直斥涉事學校「打完齌唔要和尚」做法卑劣,白白讓Honey被人道毀滅手法殘忍,質疑他們無向本港多個志願動物機構求助,竟讓一條生命去送死。

http://m.sharpdaily.hk/detail.ph ... &category=daily
KATY 發表於 2012-5-30 09:45:42 |顯示全部樓層
點解校長羅燦輝要咁做?
怎可視動物只如一件機器
校長羅燦輝, 我覺得你很可恥, 不配管理教育, 不配為校長, 不配為人

唔好只話校長,養狗和帶狗入學校的狗主有更重責任。狗是莊鴻鳴養的!  發表於 2012-5-30 11:47
回復

KATY 發表於 2012-5-30 10:34:36 |顯示全部樓層
你d學生好乖, 兩年來都緝不出毒品
但這不等如這犬沒用處

一隻3歲半正值壯年的狗,你們沒給牠第二次生命的可能,就白白被你(羅燦輝校長)送死

香港有這樣的學校,有這樣的校長
很可悲
回復

Springonions 發表於 2012-5-30 10:42:38 |顯示全部樓層
香港有很多收留狗隻的志願機構, 為什麼要拿去人道毁滅呢?  費解, 費解
回復

八王爺 發表於 2012-5-30 11:48:26 |顯示全部樓層
狗雖被校趕走,主人為何不跟狗一起走?
主人不想再養狗?因為學校唔要?

大家要知道,狗不是學校的,是主人的。
主人究竟有冇愛過隻狗?
回復

KATY 發表於 2012-5-30 12:24:16 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-5-30 11:48
狗雖被校趕走,主人為何不跟狗一起走?
主人不想再養狗?因為學校唔要?

o岩 !
兩個人, 校長羅燦輝, 德育輔導員莊鴻鳴都有責任.
回復

dick168 發表於 2012-5-30 15:39:29 |顯示全部樓層
冇話可說
回復

KATY 發表於 2012-5-30 20:16:07 |顯示全部樓層
回復

msfion 發表於 2012-5-30 23:24:16 |顯示全部樓層
回復

八王爺 發表於 2012-5-31 12:35:31 |顯示全部樓層
今日見報,無事了。
阿莊先生唔該做人醒少少,害大家虛驚一場。
佢唔知點做輔導員!
回復

Sergio 發表於 2012-5-31 12:51:29 |顯示全部樓層

其實我唔係太buy學校那套, 兩年前要緝毒便買隻狗回來, 兩年後發覺d學生很乖又為了save cost便決定不要隻狗, 好似好不負責任, 有事鍾無艷無事夏營春.  狗是有生命的, 當你買佢回來佢的生命已交托了你, 什可以話要便要, 話唔要便不要, 完全沒想過隻狗的感受, 佢要重新習慣新生活, 習慣新主人, 所有野也要從新學習.  依間學校真是會教壞學生, 教壞佢地不負責任.  講真照顧一隻狗所費不是太多, 既然你不再需要佢緝毒, 你咪當佢是學校內的一隻給同學參觀或欣賞的動物囉, 再唔係用佢來看門口也可以.  唔可以因為不再需要佢緝毒便唔要佢呀!  只是將佢工作的性質改變吧!  

有時啲上層個腦就是死板,唔曉轉!下面啲職員又唯唯諾諾。  發表於 2012-5-31 12:54
回復

Sergio 發表於 2012-5-31 13:06:31 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-5-31 12:51
其實我唔係太buy學校那套, 兩年前要緝毒便買隻狗回來, 兩年後發覺d學生很乖又為了save cost便決定不要隻狗, ...

我覺得佢地是自私行為的表現, 不懂得愛惜生命, 又如何教學生唔好吸毒愛惜生命呢?  真是好感慨!  講一套做一套!  
回復