大家係超市買野要計清楚

作者: yukyo 發表于 2012-5-30 00:52:08
1701 11
琴日去全港最大旣超市,pizza話做promo HKD49 到收銀處變 HKD64,就黎到期旣果汁話promo HKD23,到收銀處變 HKD45。唔止係喱間,另一間都成日係咁。
菜妹 發表於 2012-5-30 01:25:58 |顯示全部樓層
可以要求CHECK價錢牌, 就算打錯價錢超市都要以牌價賣俾你,理行合約協議.
超市,萬0 都會肯咁做, 有法律規定佢地要跟牌價出售.
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-30 09:02:40 |顯示全部樓層
樓主當時有無即刻向職員查問 ?
回復

Karine 發表於 2012-5-30 09:15:40 |顯示全部樓層

我試過好多次,兩間大超市都有,攞住件貨同收銀去睇價錢牌,佢地會扣返錢。但睇小眼都唔得。因為嗰間鋪管理不善呢就會慣性,除非換左經理。

唔止超市,好多食店都亂收錢
回復

yukyo 發表於 2012-5-30 09:59:46 |顯示全部樓層
我而家係超市過機時都會釘住,即刻講。因為試過好幾次(有5,6次)俾左錢先check單,好麻煩。D餐廳都係。上星期係尖東食甜品,同朋友爭俾錢,不小心又俾佢收多7蚊
回復

Karine 發表於 2012-5-30 10:54:01 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-5-30 09:59
我而家係超市過機時都會釘住,即刻講。因為試過好幾次(有5,6次)俾左錢先check單,好麻煩。D餐廳都係。上 ...

餐廳收多錢既機會率底 d , 因為多數 set +10,好難比佢地發揮, 酒樓呢, 就一定要睇到實, 飯分分鐘計多幾碗,

我地住新界, 外國既親戚返來, 想食 d 老字號野而佢地仲記得既, 多數會選沙田 x x 食大大隻乳鴿同豆腐花, 咁係半地度半番鬼既情況下, 多數都會爭比錢, 咁大機會唻啦, 士仔又點會放過呢, 將做得悶悶地, 中午偷食左既豆腐花加落你張單度, 加餸比老婆既乳鴿又可以加落你張單度.... 發揮空間多的是咯 ~

在我眼中, 亂收錢既黑店, 我會每次都 check 單, 由我比錢既兩次都加料 ~ 落張單度 ~

年半無再去

agree。大家小心!  發表於 2012-5-30 11:06
回復

八王爺 發表於 2012-5-30 12:52:56 |顯示全部樓層
我哩區好好多,可能真系區區的經理唔同。
我試過昨日買,被收貴咗。今日再買收番正價,於是同經理講,
尋日我問過收銀,佢話個價啱,仲親自走去貨架。咁我當自己睇錯照俾。
結果,我今日再買,平咗!
於是經理立刻扣番尋日收多我嘅錢,連單都唔使睇!
我去的是「八街」PK。

如果你地感到有問題,其實責任在經理,要投訴。
收銀有時太忙,根本唔知價錢牌嘅價格。唔好怪錯人。
但我例出黎嘅CASE,明顯個收銀懶,冇CHECK 就話CHECK咗,
拒絕我嘅申訴! 幸好最終沒有蝕底!

嘩咁好!我唔會嬲D收銀員,但唔想俾D超市多賺,提醒大家!  發表於 2012-5-31 10:30
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-30 21:28:07 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-5-30 10:54
餐廳收多錢既機會率底 d , 因為多數 set +10,好難比佢地發揮, 酒樓呢, 就一定要睇到實, 飯分分鐘計多幾碗 ...

好多年前初初出嚟做嘢,出咗糧同班同學去長沙灣老XX上海菜館食飯慶祝大家脫離待業行列。當時叫咗個紅燒元蹄,又大碟,又好味,讚不絕口。但埋單時由原來 700 幾變成 900 幾,問侍應點解,佢話:『見你地人多,幫你地加大咗個元蹄』但其實得6個人,碟元蹄食剩一半。當時年紀細,面皮薄,死死地氣比錢走,激氣到而家

大家開心,美味,回憶應是美好的。不要為少少錢一生懷怨。放開些!  發表於 2012-5-31 10:41
回復

Karine 發表於 2012-5-31 08:56:00 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-5-30 21:28
好多年前初初出嚟做嘢,出咗糧同班同學去長沙灣老XX上海菜館食飯慶祝大家脫離待業行列。當時叫咗個紅燒元 ...

算啦~都有過開心快樂既時光嘛,嗰陣時人人食得開心又增進了人生經驗(雖然係激氣經歷),唔好唔開心。唔值。

有冇每次飲聚時攞返呢單野出唻"回味"

回 tomtomtom : 咁既服務態度緊係執啦

冇特別唔開心嘅,間嘢執咗好耐啦。而家用嚟教女,要識講唔好 :)  發表於 2012-5-31 10:32
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-31 10:55:28 |顯示全部樓層
多謝關心,其實只係而家諗起會激氣吓
回復

csw_sylvia 發表於 2012-5-31 11:24:49 |顯示全部樓層
試過在超市送貨時打碎了一支紅酒 (加大裝), 到超市要求補回時因加大裝已無貨, 只可補回一支普通裝 (我們已不介意), 但那個收銀用了些很 stupid 的計算方法, 既然要我們再補 $10. 我們當然唔肯, 因錯在它們的公司, 我們已補少了貨 (由原來的加大裝只可換回普通裝, 少了 extra 的 33 %), 講了很久那個收銀還是不明, 最後好在有另一個男職員過來幫手才搞定, 說是它們內部的問題, 唔好意思.

收銀員有時真的惹人生氣!  發表於 2012-5-31 12:52
回復

freda 發表於 2012-6-1 18:36:02 |顯示全部樓層
之前試過買向8街買d有黃色貼紙既減價貨...d收銀睇唔到就過機變正價..如果唔係睇返張單都唔知..但係收返個差價又要等..
仲有...有次買枝黃色貼紙既減價豆漿..明明無過期點知..一開...由liquid變左半liquid...點知原來變壞左囉..真係超無奈..
回復