懒人循環堆肥

作者: dick168 发表于 2012-5-29 11:20:04
3911 14

“今次堆肥下次用”我的懒人堆肥法,首先在田中間掘一條長深坑(坑要低過地面數吋深),然後每天把的廚餘放落去,放少許泥土在上面蓋著,直到成條田坑塡滿為止,跟著把塊田堆回原貎,再放的土木灰及石灰上去淋的水,等两三日就可以種嘢上去(生長其間當然要追肥喇)。每次收成後重覆以上動作,咁樣上次堆落的肥料已經俾你掘番岀嚟用,如此循環落去,個塊田的泥土將會越嚟越肥鳥。

整容前

整容後

評分

查看全部評分

malike 發表於 2012-5-29 11:30:32 |顯示全部樓層
好方法!
jeffreyngcm 發表於 2012-5-29 11:35:31 |顯示全部樓層
方法非常好, 不過要住係幅田附近先得
malike 發表於 2012-5-29 11:36:51 |顯示全部樓層
塊田又要够大.
dick168 發表於 2012-5-29 11:47:17 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-5-29 11:36
塊田又要够大.

我毎塊田都係約八呎剩四呎,其實大小照做可也。
malike 發表於 2012-5-29 11:53:24 |顯示全部樓層
如果每日堆疊, 要有三、四塊八呎剩四呎約田, 好多人無架.
dick168 發表於 2012-5-29 19:42:45 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-5-29 11:35
方法非常好, 不過要住係幅田附近先得

假如你唔係住在幅田附近,急凍咗的厨餘放徦再攞去咪得囉。
cklife 發表於 2012-5-29 20:20:59 |顯示全部樓層
我係每次既廚餘放入密封小桶內...只要見到桶底有液體時(個桶透明),就立刻倒左佢,咁就唔會好臭。
我一個星期先落一次田,都係咁做....

d肥水唔好倒, 植物好like架!!!  發表於 2012-5-30 00:09
tomtomtom 發表於 2012-5-29 22:03:49 |顯示全部樓層
我都係咁做,不過冇咁神心個個星期带去,都係差不多要收成飜土前幾個星期先收集厨餘,埋一個星期左右後落種。
cklife 發表於 2012-5-30 09:01:34 |顯示全部樓層
回覆︰[小寶  d肥水唔好倒, 植物好like架!!!]

早期出黎既水,係廚餘本身水份,同埋初部發酵既液體....巧酸架....
倒咁多酸水落田...泥會唔會變酸架?

我記得屋企廚餘堆肥,開頭一星期既水都係用黎通渠架喎....
網上資料話,如果想用果D水施肥,要加糖落水吽過先用得呀...

所以我多數倒左佢....有時放左西瓜皮落去,第二日就好多水...明顯係西瓜水,唔係肥水囉...

agree  發表於 2012-6-3 15:03
csw_sylvia 發表於 2012-5-31 10:54:21 |顯示全部樓層
想請教 :
土木灰 - 是否即是燒植物後的灰 ?
石灰 - 是否即是五金鋪的福粉 ?
dick168 發表於 2012-5-31 11:28:12 |顯示全部樓層
csw_sylvia 發表於 2012-5-31 10:54
想請教 :

耕田佬用的熟石灰嚟中和泥土 ph 值,裝修佬用的福粉嚟整牆壁。

熟石灰在五金舗買廿五蚊廿五公,可以買散裝貴好多。

請問熟石灰在那裡可買到和價錢若干 ?  發表於 2012-5-31 14:03
new1 發表於 2012-6-3 15:04:10 |顯示全部樓層
csw_sylvia  請問熟石灰在那裡可買到和價錢若干 ?  發表於 3 天前
5金鋪
yky_farm 發表於 2012-6-5 18:45:42 |顯示全部樓層

搵過好多五金鋪都無,下面果啲我幫襯過 -
上環干諾道西8號陳萬合、大埔靖遠街17號糧食行 - 熟石灰 $5約一斤
花墟、黃三興 - 園藝石灰 $5x 至 $6x 2kg

>dick168 我去過好多區問過好多間都無,去建築材料鋪又無,喺街見到裝修師傅問,佢哋話應該係福粉,攪到我頭都大埋,見$5一包即刻買。我睇書話1平方米用100克,我得田仔,25kg有排用唔完。等我有大田,我就唔怕買咁多。

熟石灰在五金舗賣廿五蚊一包25kg,可以散裝買但貴好多架。  發表於 2012-6-5 20:01
malike 發表於 2012-6-5 21:48:14 |顯示全部樓層
咦, 幾位各自提供的價錢差距好大喎!