郵寄紫羅蘭䈎片問題

作者: homesweethome 發表于 2012-5-28 20:33:07
2139 10
我是第一次郵寄紫羅蘭䈎片,請問剪下䈎片風乾傷口後直接放入盒子內,還是需要特別處理呢?各花友,請賜教~
曖娜娜子 發表於 2012-5-28 20:40:52 |顯示全部樓層
要用濕嘅紙巾包住葉柄,然後用透明膠紙黏好來保持濕度~
回復

lok_1980 發表於 2012-5-28 20:47:30 |顯示全部樓層
可以的話加d野保持葉片個位固定會更好。
回復

小野貓 發表於 2012-5-28 20:56:10 |顯示全部樓層

就咁入盒後郵寄會死架~因為幾日時間才寄到人家信箱,還有可能信箱入口太細,郵件大就更有可能要到郵局領取

郵寄葉片我有以下步驟:
1.選葉片。切下葉片等傷口乾
3.沾濕棉花、紙巾或衛生紙,跟著包好葉柄的切口
4.再用膠紙或保鮮紙覆上已包好棉花、紙巾或衛生紙既葉柄切口既部份
5.放入膠盒
6.放入信封或用紙包好,確認寫好正確地址及貼上足夠郵票便郵寄

注意:
1.葉片的葉炳最好長一點,若花友收到後葉柄有任何閃失,可有再cut短的機會。
2.郵寄幾天沒有水份會乾死的,尤其係夏天,我會充份弄濕棉花、紙巾或衛生紙。
3.唔用膠紙或保鮮紙包好沾濕棉花、紙巾或衛生紙等既部份會好易甩脫,咁就好快死,最好能有東西可固定好葉片。
4.不要放入紙盒之類,紙盒遇水好易爛,同埋水份流失更快;另外亦容易破損及傷害了葉片,因為郵差叔叔很粗暴的。
5.夏天最好面交,若不可以,請星期一或二才好郵寄,否則遇上星期六日及公眾假期,郵遞遲了,葉片亦很易乾死。

希望幫倒你~

唔知其他花友仲有無其他方法呢!?

咁詳細...詆讚!!!但你是否part time 做包裝女工架!!!!  發表於 2012-5-29 16:54
小野貓係好抵讚既,又乖又勤力,叻叻!  發表於 2012-5-29 05:30
真係好詳細~ 小的未能評分,真的要比個"讚"您~  發表於 2012-5-29 00:28
小野貓,多謝你的詳細解答,我會照住做~ 另有一建議,可用錫紙覆上已包好棉花、紙巾或衛生紙既葉柄切口既部份,應該唔錯~  發表於 2012-5-28 23:36
密封袋保濕,足夠保護,寄出十日才收都無事,但又唔可以太濕,唔係又會爛葉。  發表於 2012-5-28 23:09

評分

查看全部評分

回復

george 發表於 2012-5-28 22:05:57 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2012-5-28 20:56
就咁入盒後郵寄會死架~因為幾日時間才寄到人家信箱,還有可能信箱入口太細,郵件大就更有可能要到郵局領取

...

詳細的解答,讚!

謝謝佐治大大加分~^^~我只係將我既方法同大家分享~  發表於 2012-5-28 22:13
回復

小野貓 發表於 2012-5-28 22:17:30 |顯示全部樓層

saolan  小野猫講解得好像詳细,讃!

多謝你丫...可惜你果度遠...夏天寄比你我都會好擔心~

Juna  你儲多啲我地一齊過來打刼

唔好打刧我丫...無乜貨...打刧其他花友啦...佐治大大都得架...(細細聲)佢收埋好多係佢辦公室~

saolan  多謝小野猫,夏天真系好可能浪费左赠葉者的心意。打刧G大好似遠左D啵。

咁你下次黎香港果時先,同埋可以順便打刧埋小B子

Breeze  你又知G大辦公室有好多花花嘅?!

細細聲)))我唔知架...我只係轉移緊視線~

你又知G大辦公室有好多花花嘅?!  發表於 2012-5-29 00:35
多謝小野猫,夏天真系好可能浪费左赠葉者的心意。打刧G大好似遠左D啵。  發表於 2012-5-28 22:54
你儲多啲我地一齊過來打刼  發表於 2012-5-28 22:21
回復

george 發表於 2012-5-28 22:18:43 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2012-5-28 22:17
saolan  小野猫講解得好像詳细,讃!

多謝你丫...可惜你果度遠...夏天寄比你我都會好擔心~

出手重一點,引她過來香港

ER...總之....跟初期回歸既感覺好唔同~O.O  發表於 2012-5-29 00:49
你誤會G 超大啦~ 佢其實........ :p  發表於 2012-5-29 00:33
佐治大大你變左啦...你平時唔會咁架><...  發表於 2012-5-28 22:33
回復

george 發表於 2012-5-28 22:41:31 |顯示全部樓層
小野貓  佐治大大你變左啦...你平時唔會咁架><...

近B者黑

甘都得!@_@ 我乜都冇做過播~  發表於 2012-5-29 00:36
近期B者系熱点。  發表於 2012-5-28 22:55
回復

nwss54510 發表於 2012-5-28 23:17:27 |顯示全部樓層
這個POST是以前花友們寫下的小小分享注意來丫, 希望對大家都有點幫助~

http://hkplants.com/thread-79818-1-1.html

當然有幫助~呢d都係大家既經驗~  發表於 2012-5-28 23:51
回復

小野貓 發表於 2012-5-28 23:53:32 |顯示全部樓層
homesweethome  小野貓,多謝你的詳細解答,我會照住做~ 另有一建議,可用錫紙覆上已包好棉花、紙巾或衛生紙既葉柄切口既部份,應該唔錯~

Juna  密封袋保濕,足夠保護,寄出十日才收都無事,但又唔可以太濕,唔係又會爛葉。

各施各法~有用就好~
回復

小野貓 發表於 2012-5-29 21:24:34 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2012-5-28 20:56

...

DORA,蕙蕙,ahhung68,土豆貓,babycherry

多謝各位大大加分
排名不分先後

Breeze  真係好詳細~ 小的未能評分,真的要比個"讚"您~
受竉若驚啦~園藝館陳豪讚我丫~~~

DORA 小野貓係好抵讚既,又乖又勤力,叻叻!
DORA 其實好多人都識~包括埋您囉~我只係快快手講左出黎之嘛~
我好鐘意STEP BY STEP咁講~大家有得參考~

Workingbee  咁詳細...詆讚!!!但你是否part time 做包裝女工架!!!!]
依家邊有咁多包裝女工丫...有我都想.反正有最底工資~BEE 您有無好介紹??

順便補充一下
注意:的2..郵寄幾天沒有水份會乾死的,尤其係夏天,我會充份弄濕棉花、紙巾或衛生紙

雖然是說充份弄濕...但是不能滴出水的~<==要注意啊~

Breeze  呢個世界做人真難~ 讚人都要比人反過來笑我~ >_<
茅d咁既樹~我都係讚緊您喎~小B子

呢個世界做人真難~ 讚人都要比人反過來笑我~ >_<  發表於 2012-5-29 21:27
回復