非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物版版聚—澳門篇

作者: george 發表于 2012-5-26 21:27:33
3173 30

今日很高興與澳門四大「苦」友:saolan, Dacy, Juna 和 laksaroti 在葡京賭場

上面的日麗酒樓聚首一堂   席間聽了不少趣事,例如種植用的「靚土」、「花婆」賣花的故事等等,希望下次紫版版聚你們都能來!多謝你們賞面撥冗,尤其 saolan 專誠在晃記買了我愛吃的肉切酥!但是你買這麼多,佐治吃罷應該「生飛滋」(口腔潰瘍)到喉嚨底呢!早已知道潘榮記的減蛋金錢餅好吃,但每次都大排長龍,所以惟有向隅了!今次終於可以一嚐,太感動了!

其實澳門是佐治頗喜歡的地方,每年總會去兩、三次,而每次到馬交,都會到最香餅家買蛋黃肉心杏仁餅(現在已經漲價到四十八圓一盒!),和全港澳唯一仍然用古法柴火煮蠔油,創辦於1902年榮甡蠔油莊買蠔油。這店位於新馬路盡頭,旁邊其實就是馳名省港澳新舊金山的李錦記,其美麗裝修對比榮甡的殘破,實在為這瓶蠔油添上無限唏噓感。

時間尚早,天色亦放晴,於是就走到下環街市附近的吳廷記,打算買香港已失傳的「冷糕」(「冷」就是「潮州人」的意思)的和炸紅豆餅來吃。但原來「冷糕」只秋冬有售,因為冷糕使用大量的糖作餡料,夏天售賣就會溶掉。不過仍有炸紅豆餅吃也是不錯的收穫吧!

如果下次組團訪問澳門花友,順道走走逛逛,亦是一個不錯的活動!

sam261 發表於 2012-5-26 21:33:42 |顯示全部樓層
小的去澳門都係食,食,食,食......

不過佐治福薄胃淺,每次只能輕嚐便要停止  發表於 2012-5-26 22:37
回復

Breeze 發表於 2012-5-26 21:38:41 |顯示全部樓層
唔怪得G超大甘Fit啦~~~~~~~~~~ 獨食難肥嗎~

但為何你有這麼多縞花都...  發表於 2012-5-26 22:38
回復

Juna 發表於 2012-5-26 21:58:35 |顯示全部樓層
G大大,連吳廷記都識,勁!榮甡蠔油做埋老伯一代咋,仔女唔願接手。
另外多謝版主的禮物。希望可以發揚光大
回復

george 發表於 2012-5-26 22:40:37 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2012-5-26 21:58
G大大,連吳廷記都識,勁!榮甡蠔油做埋老伯一代咋,仔女唔願接手。
另外多謝版主的禮物。希望可以發 ...

太傷心了,榮甡竟然後繼無人,一代老店最後落得黯淡收場
吳廷記是有一次香港某報章報導過的,不是阿蘇請放心
給你們的禮物,相信不消多久就能遍布全澳
回復

Breeze 發表於 2012-5-26 22:41:56 |顯示全部樓層
george  但為何你有這麼多縞花都...  發表於 2 分鐘前
我得好少好少縞花, 所以唔會都.....  
回復

Dacy 發表於 2012-5-26 23:05:50 |顯示全部樓層
嘩!連澳門唯一的一檔冷糕你都知道,唔知的話,仲以為你是在澳門長大的。
多謝G大專程來澳門和我們版聚,除了送禮物之外,還教了我們很多種花的知識,下次香港搞版聚,希望可以參加,相信應該會很開心的。
回復

george 發表於 2012-5-26 23:35:38 |顯示全部樓層
Dacy 發表於 2012-5-26 23:05
嘩!連澳門唯一的一檔冷糕你都知道,唔知的話,仲以為你是在澳門長大的。
多謝G大專程來澳門和我們版聚,除 ...

沒有教甚麼啦,Dacy你的堇齡亦不少 原來是唯一一檔,怪不得上次去會大排長龍。
回復

Juna 發表於 2012-5-27 01:06:31 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-26 22:40
太傷心了,榮甡竟然後繼無人,一代老店最後落得黯淡收場  
吳廷記是有一次香港某報章報導過的,不是阿 ...

你貴言
回復

ahhung68 發表於 2012-5-27 02:14:42 |顯示全部樓層
AV拉近了各地的友誼, 很感動!
回復

Katie 發表於 2012-5-27 08:48:09 |顯示全部樓層
原來除左種靚花,去澳門都要請教G大呀!
G大攪個"AV馬交旅行團"啦~
回復

Karly0706 發表於 2012-5-27 14:13:26 |顯示全部樓層
下次應該組團去澳門聚一聚啦~

甘吸引~ :p  發表於 2012-5-27 14:24
回復

maplejoe 發表於 2012-5-27 14:25:52 |顯示全部樓層
獨特美食真不錯!
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-5-27 15:22:03 |顯示全部樓層

e個版, 俾我認識左JUNA, 多些了解住係澳門師奶的生活~

淺過水喉水的生活  發表於 2012-5-27 16:04
回復

george 發表於 2012-5-28 09:39:03 |顯示全部樓層
Juna  淺過水喉水的生活

澳門鹹淡水交界一定多姿多采
回復

Juna 發表於 2012-5-28 09:56:42 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-28 09:39
Juna  淺過水喉水的生活

澳門鹹淡水交界一定多姿多采

有好多人的確係夜夜笙歌
回復

laksaroti 發表於 2012-5-28 10:21:31 |顯示全部樓層
估唔到George除了種花勁,攝影都有一手喎, D相影到好靚呀,特別係蠔油和十字架,別具情懷...
透過這次茶聚,很高興認識到Juna和秀蘭,更加要多謝Dacy帶我進入AV和花貓的世界,期間經歷過失望期,甚至想過放棄,但現在又重燃了那團火,希望我的AV快開心啦,到時可以和大家分享相片和賞花!

我都好高興認識你  發表於 2012-5-28 12:45
回復

laksaroti 發表於 2012-5-28 10:29:33 |顯示全部樓層
嘩,好有效率喎!

今早有点忙衣架上来,laksaroti 好高興認識您。  發表於 2012-5-28 14:27
回復

george 發表於 2012-5-28 10:30:27 |顯示全部樓層
laksaroti 發表於 2012-5-28 10:29
嘩,好有效率喎!

哈哈哈!
回復

saolan 發表於 2012-5-28 14:34:58 |顯示全部樓層

G大系吾會偏心嘅澳门花友冇出席版聚G大就親自過来,令我地好感動啊多謝您!
P.S. 金钱餅好食吗? 肉切酥食吾嗮不如搞分享啦

我想講好耐啦,其實 G 大係偏心你地呀!  發表於 2012-5-28 14:41
回復

12下一頁