國內花友揭露香港黑店

作者: jy121121 发表于 2012-5-23 17:11:44
8945 46
今天在國內一論壇中看到一消息揭露香港一黑店,內容如下:

终于见识了啥叫奸商~~~

今天去逛了下香港花墟。。唉。。价格越来越贵了
让我没有了再去逛的兴趣了,价格贵就算了

还有拿生姜充当惠比须的
请相信我,这几个绝对是生姜,我看过摸过闻过了,就差没咬上一口了。。
保证没有看错
实打实的就是生姜

这个标了价,小块一点,卖80港币
老板写着惠比小黑。。
今天去逛了下香港花墟。。唉。。价格越来越贵了
让我没有了再去逛的兴趣了,价格贵就算了

还有拿生姜充当惠比须的
请相信我,这几个绝对是生姜,我看过摸过闻过了,就差没咬上一口了。。
保证没有看错
实打实的就是生姜

这个标了价,小块一点,卖80港币
老板写着惠比小黑。

看樣子,好像是"山x啦",真刁香港的臉,孔雀丸標價1000,值嗎?

marieru25 發表於 2012-5-23 17:22:12 |顯示全部樓層
100%係「山x啦」、果日我都見呢幾盆野、仲諗~~薑都有人種既。

仲見幾個男人睇睇下、有興趣咁。
藍烏龜 發表於 2012-5-23 17:29:17 |顯示全部樓層
係呀, 好耐之前己經見過賣HKD100  寫"惠比唔笑"
RIO 發表於 2012-5-23 17:41:27 |顯示全部樓層
之前見佢賣艷日輝多頭既要$300啊, 搶錢~
sal.l 發表於 2012-5-23 17:46:36 |顯示全部樓層
同老闆都吹過下水~ D 薑係玩野ONLY~
如果你問佢咩黎, 我都聽過佢同D 客講返呢D 係泥薑~
如果咩都唔識走去邊都買野都會比人呃~
黑店?? 佢D 野有時係幾貴, 不過未至於黑~  
有時都有平野買~
victor926 發表於 2012-5-23 18:41:40 |顯示全部樓層
我都經常去這店睇野,之前是寫惠比唔笑的.如今寫惠比小黑80!
有點那個了!
最近也一很小小的黑羅沙要2300港元!
但有陣時有些牡丹又會好平,
總知這店我每次都只是睇,無買野.

我也見到.....2300...... 真係太過份....  發表於 2012-5-24 02:29
malike 發表於 2012-5-23 19:27:09 |顯示全部樓層
呢間店的老闆專門玩弄傻瓜客人, 你睇番茄牌標價$100. 真離譜!
sam 發表於 2012-5-23 19:39:54 |顯示全部樓層
'參薯'賣二百幾都試過!無言!
wong 發表於 2012-5-23 21:15:06 |顯示全部樓層
山X啦不嬲都係黑店 專賣垃圾 又貴質素又差態度又衰 孔雀丸$1000  斷崖$1400 果棵垃圾艷桐草種都咁核突賣1000 我買棵野生品相靚佢10倍都唔洗 真係當人白痴

wong 發表於 2012-5-23 21:19:43 |顯示全部樓層
sam 發表於 2012-5-23 19:39
'參薯'賣二百幾都試過!無言!

人地粉葛都賣兩舊 參薯街市比較少賣二百幾都算係咁
2468 發表於 2012-5-23 23:32:11 |顯示全部樓層
走火入魔
sam261 發表於 2012-5-23 23:49:50 |顯示全部樓層
惠比小黑~~~
panda8666 發表於 2012-5-24 03:01:04 |顯示全部樓層
同佢買野....真係要好小心....

果舊小黑.....早幾個星期第一次見的時候係1000大元架......

我見到有幾個女仕好想買.....

太黑了...
Juna 發表於 2012-5-24 09:26:03 |顯示全部樓層
上個月我來香港時都見到, 我仲以為係自己唔識野, 誤認係薑 無記錯係 120 至150
藍烏龜 發表於 2012-5-24 10:24:11 |顯示全部樓層
我哥哥成日走去這間店吹水,
老闆同佢講好多貨係客人寄賣的, 所以一訂好貴(有點離譜)
唔會減價. 但如果是他們的貨,都可以有小小價講,
但佢地一舨開價都比其他店舖高好多,
講價都無用, 我都只係睇.SORRY 無幫襯過.
malouis 發表於 2012-5-24 10:31:01 |顯示全部樓層
明碼實價, 願者上釣.
比起真正既黑店, 真係小巫見大巫.
gunbuster363 發表於 2012-5-24 10:37:07 |顯示全部樓層
唔識咁多
每次去都係望下only
個主人當d花係寶, 開得特別貴
佢自己慢慢欣賞lor
lvemoe 發表於 2012-5-24 12:11:16 |顯示全部樓層
番茄都賣100, 一舊連泥連盆的薑, 賣80,
比街市有更好的服務噃

我唔知間野係邊, 但相信個老細係為興趣多過生意喇
純粹攪下笑, 等大家開開心心咁係隔離買花.....

哈哈, 可能係咁, 過隔離買會更開心  發表於 2012-5-24 12:19
八王爺 發表於 2012-5-24 12:22:03 |顯示全部樓層
因為有太多人盲目地追崇某些品種,才導至被奸商圖利。

有關恵比XX,那間店擺咗好耐。有多舊「薑」在展示。
但其中也有真的「恵比須笑」細的。這樣魚目混珠,實在是有欺騙之嫌。
就算向客解釋,明顯就有「唔問就是抵被騙」的坑人陷阱。
如同一些海味店呃大陸客的做法,可以向消費者委員會告佢。

支持  發表於 2012-5-24 14:08
jy121121 發表於 2012-5-24 13:57:56 |顯示全部樓層
sal.l 發表於 2012-5-23 17:46
同老闆都吹過下水~ D 薑係玩野ONLY~
如果你問佢咩黎, 我都聽過佢同D 客講返呢D 係泥薑~
如果咩都唔識走去邊 ...

做生意不能在名稱上愚目混珠,博客人唔識嘢,這種生意手法不可取
123下一頁