學下種 【瓶仔】之 續集【死亡邊緣】

作者: 太陽鳥 發表于 2012-5-21 21:31:29
2711 16

昨日行開 "花墟" 見到 【瓶仔】@30...,大家知道正確名稱嗎?

它種植方法容易嗎?

※ 希望各位賜教 ※

June _ 2 的【瓶仔30】

它發生什麼事呢!?

所以我就剪

請各位"大大" 望下診 !!!

Katie 發表於 2012-5-22 00:08:20 |顯示全部樓層
搭單~
我都想問下點可以令D瓶子草粗壯D?
佢地雖然生左好多新枝出唻,但係全部都好奀滋呀!
回復

紙箱人 發表於 2012-5-22 10:33:58 |顯示全部樓層
瓶子草可以暴曬
回復

malouis 發表於 2012-5-22 11:15:34 |顯示全部樓層
似係白網紋瓶子草, Sarracenia leucophylla.
可以曬, 曬左瓶蓋瓶口瓶頸會出多d白色及紅色, 唔怕凍, 落雪都得. D泥好濕都得, 最簡單係盆底碟浸住水, 無水再加.
好粗生好易種, 如果種室內就要得閒轉下盆既方向, 以免D瓶向光打斜生長.
回復

bilbil 發表於 2012-5-22 13:12:05 |顯示全部樓層
this should be a hybrid~
most of the Sarracenia are very easy plants,
if strong light + damp medium can be provided.
回復

紙箱人 發表於 2012-5-22 16:15:32 |顯示全部樓層
腰水視乎光照情況! 缺光爛根都唔小 ! 反而全水插照散光 , 青BB又唔死得!
回復

太陽鳥 發表於 2012-5-22 21:47:28 |顯示全部樓層
紙箱人:malouis:bilbil:

這幾幅相,已照燈幾小時,已見 d "血筋" 慢慢 透出來,今朝已放上天台曬的了(後補相片)。

謝謝你們的意見,我暫時覺得我可以種"上手"的,都是 "豬籠" 及 "瓶仔", "蓳"& "夾" 都不太順利。

希望各位 多多 鞭策 住

回復

Katie 發表於 2012-5-22 22:47:19 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-5-22 21:47
紙箱人:malouis:bilbil:

這幾幅相,已照燈幾小時,已見 d "血筋" 慢慢 透出來,今朝已放 ...

同意"堇"真係好難種...
死左都唔知咩事......
我profile張相就係佢ge遺照......

不過"毛"都好易養wor~
推薦你一齊中毒

咁要更換profile張相啦 >_<  發表於 2012-5-25 00:22
回復

太陽鳥 發表於 2012-5-23 00:13:53 |顯示全部樓層
Katie 發表於 2012-5-22 22:47
同意"堇"真係好難種...
死左都唔知咩事......
我profile張相就係佢ge遺照......

Katie: 【毛毛】我都種過,那盆在 "花園街1號Ah 姨" 買的,

她說有人寄賣,那盆毛毛種在透明膠  "豉油瓶 " 內 ka,我見得意所以種下囉!

那時不知種毛,要用"蒸餾水",所以毛毛好快做了 毛仙人
回復

Katie 發表於 2012-5-24 11:11:05 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-5-23 00:13
Katie: 【毛毛】我都種過,那盆在 "花園街1號Ah 姨" 買的,

她說有人寄賣,那盆毛毛種在透明膠  "豉 ...

我放左一jar種子入我盆毛毛度~
如果你想玩而我D種子又有發芽ge,俾D BBBB你~~
回復

紙箱人 發表於 2012-5-24 11:22:38 |顯示全部樓層
種本地毛啦!  好好種又靚! 深記好多時賣既毛係"愛麗絲" 怕熱既!
回復

太陽鳥 發表於 2012-5-24 22:40:30 |顯示全部樓層
  Katie & 紙箱人:

謝謝你們對我的"大方" 及 想我轉 "毒", 我的家居氣溫、光線,比較啱種 "瓶",

枉 費你的 "毛毛" 就不好了

我今日摘的,炎夏將至,送 D 視覺上的香氣給你們, 祝"好運" "健康"

白蘭 , 咁多會好濃烈喎!  發表於 2012-5-25 08:22
係唔係好香o個隻花?  發表於 2012-5-24 23:59
很多產呢! ^.^  發表於 2012-5-24 23:43
回復

太陽鳥 發表於 2012-5-25 20:46:10 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-5-24 22:40
Katie & 紙箱人:

謝謝你們對我的"大方" 及 想我轉 "毒", 我的家居氣溫、光線,比較啱種 ...

那白蘭樹 有成3層樓高ka,很多產,咪拿梯 去摘嚕!

這麼多,濃到暈,唔好 side 送給鄰里一齊 "香"
回復

ericyueh 發表於 2012-5-26 01:10:15 |顯示全部樓層
好容易種, 植料一定保濕, 新長的瓶越新越大, 重會開綠色的花.
回復

太陽鳥 發表於 2012-6-4 01:22:02 |顯示全部樓層
已加了新相。。。
回復

紙箱人 發表於 2012-6-4 11:49:18 |顯示全部樓層
重有生機既 ,  浸水去晒D泥 , 睇下根部有冇枯萎既部份 , 去除爛根死葉 , 沖乾淨 !
植料 用水苔 或  混合泥(疏水) ! 睇原盆既泥好濕 疏水不足 , 會爛根!
(另 水種亦得 , 同樣去除爛根死葉 , 沖乾淨後 , 用個水種既容器 , 植株只浸根部 , 照散光 !  如陽光照射到貯水既容器 , 須加遮蓋 , 避免水溫升高! 參考!
回復

太陽鳥 發表於 2012-6-4 20:55:33 |顯示全部樓層
紙箱人 發表於 2012-6-4 11:49
重有生機既 ,  浸水去晒D泥 , 睇下根部有冇枯萎既部份 , 去除爛根死葉 , 沖乾淨 !
植料 用水苔 或  混合泥( ...

紙箱人: 我會試下的,費時多隻 " 瓶仙人 "
回復