<<家長指引>>@一睹棉花蟲真面目[5.12更新處理方法]

作者: 曖娜娜子 发表于 2012-5-11 01:13:15
17747 50

多謝 babycherry, george 2位嘅評分以及加精

[2012.05.12 update]

因為系第一次遇見"棉小姐", 就算第一晚折騰完畢都始終個心形住形住~ 瞓醒後(11號)上黎睇睇大家嘅留言, 更加覺得前一晚做得唔夠徹底~
恰逢佐治打黎電話關心情況及細心提點, 隨後我又短咗kelly攞多D經驗之後, 再次拉高衫袖動手了~
以下系集合咗兩位前輩嘅提點內容, 萬一以後大家遇到相同情況希望可以幫到大家~(當然~唔會遇到棉小姐系最好啦~ )

1. 將所有用具(cutter,剪刀)用火酒消毒 (預防被用具上原有嘅菌感染)
2. 將染蟲嘅泥倒掉, 用已消毒的剪刀剪去所有根, cutter切去爛葉,有花要cut花.(防止進一步感染惡化)(垃圾袋要第一時間密封丟掉)
3. 製作殺蟲劑: 水+火酒+洗潔精(極少量)+洗衣粉(極少量)  (棉花蟲的表面會分泌一層蠟質去隔開水分,而火酒能令其蠟質溶解,洗衣粉\洗潔精水可使它無法呼吸而死亡)
4. 將處理後嘅植株, 以及沖洗過後嘅盆放入3.中浸泡15分鐘後取出風乾, 之後換新泥入盆.(浸泡時可以將工具一並殺蟲消毒.)
5. 入盆後入溫箱(無冷氣的話要透氣)與家中其他植物分開擺放, 進入觀察期.

平日裡,都可用洗潔精+水輕噴葉面及葉底,達到防蟲效果, (1公升水滴入1-2滴洗潔精便可)

切記切記! 處理過程中所使用過嘅工具都要再用3.的殺蟲水浸泡才可處理其他植物,唯恐會殘留棉小姐之BB蛋~隨之帶給其它植株~

今天12號, 過了一晚, silvergalde meadows嘅莖全部啡咗 , cut咗4塊葉落黎插, 希望不要再爛~

[2012.05.10]

今天去旺角辦完事後就順道去花墟一轉, 因見花友們話繽X有20文花同苗兒, 於是想去睇睇~

在店逗留咗頗長時間, 最後帶咗3盆走~

返到家中見佢哋植料都水水的, 諗住擺一邊聽日先換泥, 但最後都心癢癢睇D斷葉唔過眼, 想要cut葉, 順便換泥~

唔換就可以早D瞓~ 但一切註定我要做夜貓~>0<

原本眼瞓嘅細胞, 喺抽出泥膽果一刻醒哂~

買三盆, 三盆都有棉花蟲, 而且一盆多過一盆~ 要斬頭~

睇下~ 養到D蟲蟲肥肥白白~
DSCN5912.JPG DSCN5948.JPG

DSCN5925.JPG DSCN5962.JPG

抆出下邊呢個泥膽時, 我頭皮發麻~ 戴住手套都手軟嘅感覺~ 真系唔識形容 >~<''
麻麻利利影完相去倒垃圾 @.@''
DSCN5919.JPG DSCN5964.JPG

原本對繽X印象唔錯~ 但點解我第一次幫襯你, 你就要俾咁大個驚喜我啊~ D花花開緊花都要被斬頭~ 真系凳佢哋痛+難受~~ T0T

評分

查看全部評分

HLAM 發表於 2012-5-11 01:41:51 |顯示全部樓層

真係咁可怕, 好多蟲蟲!!!
我都鍾意行繽x架, 早兩個月都買咗3盆, 好彩冇蟲蟲送...
見到你買咗盆 silverglade meadows 喎, 1個月前我買嗰盆(唔係繽x買) 逐塊葉咁爛, c咗了 T0T , 一直想買番. 繽x有得賣但有蟲, 怕怕啦!

silverglade meadows, 我返黎後上網check咗D圖,發現葉片同我買返黎嘅唔同呢, 好大機會貼錯名呀~ T^T

我以前嗰盆苗d葉好似深色d. 等佢大d開花時, 可能有驚喜呢!

見住佢哋喺度拱下拱下..真系好核突呀~ silverglade meadows, 我返黎後上網check咗D圖,發現葉片同我買返黎嘅唔同呢, 好大機會貼錯名呀~ T^T  發表於 2012-5-11 18:56
kelly 發表於 2012-5-11 07:35:28 |顯示全部樓層
斬頭後有否用洗衣粉或洗潔精+火酒成棵浸過

按照你教我嘅完工喇~ ^3^  發表於 2012-5-11 18:55
用漂白水得唔得?  發表於 2012-5-11 08:53
DORA 發表於 2012-5-11 08:15:22 |顯示全部樓層
值得慶幸既係你即晚檢查+換泥,除左消毒,要暫時隔離,以策萬全!

真系慶倖昨天的手多多呀~ 多謝提醒~ 已經將佢哋隔離開了~ 單獨入了溫箱~  發表於 2012-5-11 18:58
sunsunsun 發表於 2012-5-11 08:21:25 |顯示全部樓層
繽Xd av 成日都有呢個問題, 佢呢間野係冇做好滅蟲, 買番屋企一家要換泥, 小心小心

經過呢次我有D驚呀~ 如果得一盆有蟲都會好D, 盆盆都有買有送~ 我真系無乜信心再去買呢~lol  發表於 2012-5-11 18:59
sandylam 發表於 2012-5-11 08:37:43 |顯示全部樓層

花仔通常我返到屋企就換泥。
因為那些係花舖買既花仔無蟲送都有毒泥附送。
盆花要死,我都無計。
我係安全第一!

下次如果你又驚又想等花仔適應先換泥,你可以用透明袋膠袋套起花仔,再分開隔離。
我有時買左花未得閒換泥都會咁做。

hihi, '透明袋膠袋套起'->請問個膠袋是密封的嗎?d花會唔會焗c ??  發表於 2012-5-11 22:16
好好的建議呀~ 我以後再買花又唔可以立即換泥時都會試下用你呢個方法~  發表於 2012-5-11 19:02
LAILAI 發表於 2012-5-11 10:28:18 |顯示全部樓層
其實好耐之前BUN FUN 的花已經有這個問題~
就係D花成日有蟲!!要小心!!

發叔都有Silverglade Meadows,no. 448
Lyon's Party Flirt 係個靚靚的半迷你~

盆盆都有買有送~ 我真系無乜信心再去買呢~lol 謝謝你嘅資料, 如果,如果, 唔好彩meadows & party flirt生存唔到, 我就去發叔度~ 呢兩隻嘅花我都好鐘意呀~  發表於 2012-5-11 19:04
babycherry 發表於 2012-5-11 10:58:50 |顯示全部樓層
我覺得...其實唔係邊間花店既問題, 我相信間間都會有贈品送比大家
只要自己安全點,保險點...那怕棉花蟲附送

cherry, 但我真系接受唔到盆盆都有買有送呀~~ 開第一盆反應"咦~", 第一盆"哇~", 第三盆".........."  發表於 2012-5-11 19:07
kelly 發表於 2012-5-11 11:02:26 |顯示全部樓層

kennytaki  用漂白水得唔得?  發表於 1 小時前

棉花蟲仲有個名叫水蠟蟲,蟲的表面會分泌一層蠟質,隔開水分
火酒能令其蠟質溶解,洗衣粉\洗潔精水使它無法呼吸而死亡
至於漂白水有殺菌功效,溶解臘質酒精應該work d

解釋得非常清楚, 易明~ kelly你喺我心目中又再加分了~ ;P  發表於 2012-5-11 19:07
多謝k大教導  發表於 2012-5-11 14:04

評分

查看全部評分

kelly 發表於 2012-5-11 11:04:24 |顯示全部樓層
每次拆開泥膽見到呢位敵人,都不其然衝口而出講一個字

真係要講句頂呱呱~ XD  發表於 2012-5-11 21:58
我覺得果一個字系-----> "hi~~" XDD  發表於 2012-5-11 19:00
「願聞其詳 XD」  發表於 2012-5-11 11:13
waiting 發表於 2012-5-11 11:04:55 |顯示全部樓層
oh! 真係BUN BUN大贈送...
好彩你有檢查喳, 萬幸~萬幸~

經過呢次我有D驚呀~ 如果得一盆有蟲都會好D, 盆盆都有買有送~ 我真系無乜信心再去買呢~lol  發表於 2012-5-11 19:08
Breeze 發表於 2012-5-11 11:11:06 |顯示全部樓層
睇相, 個泥瞻有甘多藍色粒粒, 應該係藥~
所以可能佢地原本係知有問題, 但殺唔切就比你買左啦~

如果情況真系如你所講, 佢哋又衰咗D, 明知有事都要擺出黎賣俾人 .\_/.  發表於 2012-5-11 19:09
nwss54510 發表於 2012-5-11 12:26:52 |顯示全部樓層
BUN BUN野... 我從來都唔敢光顧呢@@"

經過呢次我有D驚呀~ 如果得一盆有蟲都會好D, 盆盆都有買有送~ 我真系無乜信心再去買呢~lol  發表於 2012-5-11 19:09
BABY752 發表於 2012-5-11 13:24:11 |顯示全部樓層
好恐佈喎!?我都有响BUN BUN買左三盆小苖呀!!
有兩盆換左泥淨係見到有粒黑色野行過囉..
剩底個盆都係換一換泥好..

個D白色一PAT PAT個D係毒泥定係咩黎架?
kelly 發表於 2012-5-11 13:45:23 |顯示全部樓層
BABY752 發表於 2012-5-11 13:24
好恐佈喎!?我都有响BUN BUN買左三盆小苖呀!!
有兩盆換左泥淨係見到有粒黑色野行過囉..
剩底個盆都係換一 ...

Bun bun 邊得咁揼本比d毒泥過你呀 白色一pat pat 果d 喺蟲蟲嘅sweet home同佢d baby 嚟~
證明bun 泥可靠無毒,否則奌可以養到d蟲蟲又肥又白呢

無毒有機肥蟲!!  發表於 2012-5-11 14:07
iciiicream 發表於 2012-5-11 13:50:29 |顯示全部樓層
我係繽繽買既苗, 返黎噴過biokill 後都無發現有事, 好彩~

冇事就好呀~^^ 不過之後要以防萬一,小心小心呀~  發表於 2012-5-11 19:10
george 發表於 2012-5-11 13:51:58 |顯示全部樓層
iciiicream 發表於 2012-5-11 13:50
我係繽繽買既苗, 返黎噴過biokill 後都無發現有事, 好彩~

biokill 絕對不能殺死棉花蟲
iciiicream 發表於 2012-5-11 14:04:31 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-11 13:51
biokill 絕對不能殺死棉花蟲

托賴AV 未發現有棉花蟲~但公司盆大岩桐(從繽繽購入) 曾經中招, 之後keep 住每日噴一次biokill 落泥, 好好彩蟲蟲從此絕跡, 可能我用念力趕走左佢
george 發表於 2012-5-11 14:07:13 |顯示全部樓層
iciiicream 發表於 2012-5-11 14:04
托賴AV 未發現有棉花蟲~但公司盆大岩桐(從繽繽購入) 曾經中招, 之後keep 住每日噴一次biokill 落泥, 好好 ...

但願如此!
kennytaki 發表於 2012-5-11 14:08:33 |顯示全部樓層
所以一家要換泥,仲要加料

可以加D咩料呀?  發表於 2012-5-12 18:26
123下一頁