議員(拉布)有無考慮公眾利益?

作者: jay嵐 发表于 2012-5-10 23:08:07
6853 71

議員連開會都唔夠人

然而議員又又又要加薪

各式各樣的部門缺乏責任心,多人發聲又點?

sammy 發表於 2012-5-10 23:26:33 |顯示全部樓層
甚麼公眾利益?
余若薇今天動議「休會待續」,即待處理更重要的民生議案後再繼續,但是誰否決的?
031504 發表於 2012-5-11 02:09:04 |顯示全部樓層
差不多10萬一個月,但請佢番去訓

佢平時都唔出席! 響度訓算比面啦  發表於 2012-5-11 10:30
八王爺 發表於 2012-5-11 06:44:58 來自手機 |顯示全部樓層
民選果啲做大戲,咁喺要啲錢裝身嘅
jellyfishy 發表於 2012-5-11 09:18:36 |顯示全部樓層
拉布呢個做法,讀 U 年代做學生會的人應該都試過了~  我當年社堂AGM,動不動都三十幾小時開會啦~ 大家唔明拉布用意啫.

點解會有拉布出現? 拉布係點來? 如果連立法會都攪到人人點頭做舉手機器, 呢個香港就唔會有言論自由, balance of power 係好重要, 政治就係既dirty 又必然要存在, 大家平常心啦~
jellyfishy 發表於 2012-5-11 09:31:46 |顯示全部樓層
英國有上下議會 (即係有錢人貴族是上, 普羅市民和專業人士是下), 都係一種 balance of power and balance of group interests, 以前下議院 (即平民一方) 經常用拉布方法逼上議院正視民意.

唔知我有無記錯, 如果有熟悉政治的朋友講解下就好了~ 我都想學習, 唔想做愚民,

香港親中乜都用"以和為貴" 做擋箭牌, 呢個係中國傳統亦係造成普羅市民乖乖受管的綿羊心態~  香港現在正處於政治氣候的轉型, 不同聲音會越來越多, 精彩過荷厘活猛片架~ 

講多樣,大家記唔記得十年前左右,香港的新聞還播著台灣政客在議會打交,掟東西,玩拉布等情況?台灣走進民選和總統大選,都用上十多年時間,現在台灣人和全世界都認同和贊賞它的進步. 其實香港現正在進化中,亂亂地,係正常既~ 

只要大家唔會咁易信政客,向綿羊思想say no, 做番個心水清既市民,香港就會越來越好.

我雖然讀書少,但係都唔想做綿羊。  發表於 2012-5-11 10:13
不過好多要立刻做嘅事就全部無做。小巿民等緊佢地嘅都等到死晒!只能講句為做福後人,現在救急的就犧牲了。  發表於 2012-5-11 10:13
gunbuster363 發表於 2012-5-11 10:29:07 |顯示全部樓層
咩公眾利益? 你地依家先肯關心自己的利益?
人地拉布都係為左你地好咋.....建制派幫中共抹殺緊你地的自由

成日開口埋口話浪費納稅人金錢
你有冇納一千幾百萬? 如果唔係就唔好咁自私啦

知唔知點解我話呢d人自私? 因為佢地仲講到好似d錢唔用會番番自己個袋咁
浪費左d錢好似損害左你的利益咁, 就響度叫苦連天, 話議員正垃圾
知唔知如果由得d卑鄙議案通過, 你的損失將會多過因為拉布而浪費的小小錢
明明為你最好的議員, 響呢d人眼中竟然係垃圾, 係人渣?

最後記住一句: 高鐵669億 - 強姦民意 - 永不忘記

施主~~~ 飲番杯蔘茶先~ 風波裡的茶杯啊~  發表於 2012-5-11 10:37
jellyfishy 發表於 2012-5-11 10:38:58 |顯示全部樓層
講起高鐵669億, 我想起領匯, 呢個真係強姦左香港文化加抹殺本地小店生存空間~ 陰公~
gunbuster363 發表於 2012-5-11 10:47:01 |顯示全部樓層
>>講起高鐵669億, 我想起領匯, 呢個真係強姦左香港文化加抹殺本地小店生存空間~ 陰公~

呢個都係呀
之前咪有個阿婆告上法庭想阻止佢
點知d人就話佢阻住地球轉
阻住佢地發達

依家自食其果啦
無他ge, 香港人健忘, 自己講過同做過d乜, 好快就忘記
jellyfishy 發表於 2012-5-11 11:17:22 |顯示全部樓層
今年我成日講一個故事, 唔知大家有無興趣睇, 我話:

大家住在同一個村, 有日你發現d食水有毒, 但身邊人和村民個個都飲, 仲和你講: 無事架, 飲啦~
你會唔會飲呢d 水? 還是堅持唔飲? 你會點做?

dick168 發表於 2012-5-11 11:49:58 |顯示全部樓層
政府大把身家,用多小小錢唔係問題,玩得起也!無需担心,只怕泛民唔夠佢玩。奸爸爹、泛民!

d人話重選使左幾多億,其實有冇林過,d食飽等屎柯慨局長,政治助理等使左幾多人工,你睇下曾德成,林公公等做過d乜..........而加又開五屍十四局...  發表於 2012-5-11 12:39
藍烏龜 發表於 2012-5-11 12:12:53 |顯示全部樓層

小人不才,期盼賜教.
只係覺得用咁GA方法就可以幫到我地D小市民啦, 不如實際D啦,
人民生活緊迫,苦不堪言,水深火熱.還有咩心情講民主呀?
當權者無能!但都唔見都"拉布"者有可貢獻.
庸官不才!但"拉布"者仁德未見.
自以為字字誅璣.只是做SHOWN 一場.
滿以為為民請命,只是勞民傷財.
以為"眾人皆醉我獨醒".依愚生所見只是"酒不醉人人自醉"

你認為糊口緊要, 咁唔洗理民主, 到第時無左啦失去左啦先知民主係對我地生活幾咁重既...你唔好后悔..你后悔唔緊要, 但係係子孫受苦  發表於 2012-5-15 13:31
泛民不濟也不見得建制派好得去bin........政府更加不堪,成班友掛ju 自已利益,又何時真真正正有利民和幫助人自力更生措施  發表於 2012-5-11 12:33
共產黨話中國式的民主是要餵飽13億人囗.........有無人真糸林下,黠解中國會搞出13億人囗?糸bin 個做成咁呢? 人多好辨事...................  發表於 2012-5-11 12:31
苦不堪言,水深火熱.? 香港沒去到呢個地步,反而無民主的強國就出現官搶民地等等苦不堪言,水深火熱的情況~  發表於 2012-5-11 12:22
藍烏龜 發表於 2012-5-11 12:21:23 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-5-11 11:17
今年我成日講一個故事, 唔知大家有無興趣睇, 我話:

大家住在同一個村, 有日你發現d食水有毒, 但身邊人和村 ...

好一條提問:
這個問題如果去問四川災民可能有另一番見解.
當被困的災民等待救援隊來請救他們時,由不知要等到何時?
生命危在旦夕之時,不知到他們的選擇會如何????

這個是否我們生在這幸福富庶的城市人該想想的問題

災難情況和普羅民生應是兩個不同的討論~ 不過如果我係災民,我都唔會去飲毒水.  發表於 2012-5-11 12:25
sal.l 發表於 2012-5-11 12:22:03 |顯示全部樓層
拉布係因為版權法, 係因為替補機制~ 而家有問題係政府,佢地諗埋D 咁既野仲要拎上立法會, 仲要唔肯收返~ 97 到而家幾多呢D 咁既條例想過? 次次都係遊行, 上街先搞到過唔到~ 立法會一個人都係10皮~ 一個問責高官係佢既幾倍人工~ 點解一班幫緊市民既公眾利益既人竟然仲會有人鬧佢地, 而冇人鬧政府想立D 惡法???

呀~ 心水清~  發表於 2012-5-11 12:26
jellyfishy 發表於 2012-5-11 12:30:29 |顯示全部樓層
領匯事件就係喇,當年在立會反對領匯的政客,俾人話佢地阻住地球轉.
現在大財團利用領匯食人了,小市民才懂領匯的出現為乜? 係邊個推市民入”生活緊迫,苦不堪言,水深火熱.”之中? 
是不是眼前利益推市民入火坑呢?
藍烏龜 發表於 2012-5-11 12:32:23 |顯示全部樓層
藍烏龜 發表於 2012-5-11 12:12
小人不才,期盼賜教.
只係覺得用咁GA方法就可以幫到我地D小市民啦, 不如實際D啦,
人民生活緊迫,苦不堪言,水 ...

是否 苦不堪言,水深火熱.?
我唸真係要生活在那個景況的人才能明白,
香港其實都仲有人食唔飽!
我地唔去先送飯唔,但卻去送優惠卷.

派六千都吾去加開老人E療,社區照顅,等服務,哩d就糸更激發苦不堪言,水深火熱的茅盾  發表於 2012-5-11 12:50
藍烏龜 發表於 2012-5-11 12:39:06 |顯示全部樓層
我並無講過政府做得好,或覺得佢地做得合格,
我只係用我個人意見,回應主題"議員(拉布)有無考慮公眾利益?"

拉布先可以引起公眾關注, 絶對考慮到公眾既知情權同利益呀  發表於 2012-5-15 13:36
公眾利益就糸要惡法成死胎,要李角寶,霍振停坐足120小時,還返晒以前三點不露的時間  發表於 2012-5-11 12:45
gunbuster363 發表於 2012-5-11 14:33:41 |顯示全部樓層
藍烏龜你講緊的情況
一係只係中國內地(四川地震)
一係就係建制派搞出來的

你回應左乜主題?
要講實際, 要講開飯, 李卓人佢地幫我地力爭最低工資到33蚊
你有冇支持過佢? 定係其實你最支持廿蚊張?

唔好同我講咩大財團加價, 大把細鋪頭仲做緊廿幾三十蚊餐
絕對冇人迫你食大家樂呢d無良店舖

唔知你有咩回應呢?
gunbuster363 發表於 2012-5-11 14:40:52 |顯示全部樓層
藍烏龜 發表於 2012-5-11 12:32
是否 苦不堪言,水深火熱.?
我唸真係要生活在那個景況的人才能明白,
香港其實都仲有人食唔飽!

請你先列舉邊類人食唔飽
再容我逐一細想你是否正確
sal.l 發表於 2012-5-11 16:43:49 |顯示全部樓層

其實藍烏龜無錯~ 好多民生野係推遲左~
不過我想講責任不在泛民議員~
責任在拉布都唔肯收返草案,我地偉大既政府&建制派, 口講關心市民, 不過死都要撐到底, 老實佢地真係過D人都係會上街反佢~ 唔好浪費時間~
只要佢地肯放棄, 即刻雨過天晴~
應該咁講如果政府&建制, 覺得民生緊要過替補基制大可以押後二讀~ 唔需要用呢D 野恐嚇泛民~而家佢地咁做亦都証明所謂既建制派根本唔會理市民死活~
政府&建制而家好興斷章取義~ 上次冇集體總辭, 五區公投, 今日會有2017?? 不過呢政府只係講集體總辭浪費公帑~ 又唔講佢政策失誤浪費左幾多公帑~ 集體總辭補選D 錢都要計埋入去~ 因為係佢地政策失誤引致既後果~

次次話親浪費我就諗起維港巨星匯 =P  發表於 2012-5-13 01:36
淨糸十二局長及一斑廢柴助理巳經哂左吾少錢,呢班人有改善施政咩,有承擔失誤責任咩,政府在流感針一事就報銷數千萬  發表於 2012-5-11 21:16
1234下一頁