K. Digitaliflora蟲蟲種植方法請教~~ (蟲蟲分享BY蕙蕙)

作者: phyllistyw 發表于 2012-5-8 00:15:07
4296 11
各位大大, 我係第一次用蟲蟲種, 唔係好識. 想請教下
收到蟲蟲之後, 我就成條打橫放入盆, 因為唔係好識分頭用同尾 (其實有無分GA呢?)
而家佢出左D葉仔, 但係O係個盆邊 (如圖), 我洗唔洗掘返起佢放返中間呢? 咁樣對佢有無影響? 我打橫放係咪錯左呢?

george 發表於 2012-5-8 00:33:36 |顯示全部樓層
如常種植即可,待小苗長大至有搖搖欲墜之情況,可把頂芽剪下再重新種植
回復

Juna 發表於 2012-5-8 00:34:25 |顯示全部樓層
個盆好似細左啲喎,換個大啲,將葉仔放中間就可以。
回復

phyllistyw 發表於 2012-5-8 00:37:25 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-8 00:33
如常種植即可,待小苗長大至有搖搖欲墜之情況,可把頂芽剪下再重新種植  ...

thank you George大大~~ 無問題咁我就放心喇!
回復

phyllistyw 發表於 2012-5-8 00:44:08 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2012-5-8 00:34
個盆好似細左啲喎,換個大啲,將葉仔放中間就可以。

個盆唔夠大咩???!!!!   咁應該用幾多吋既盆呢? 而家呢個係2吋

第一次所以好緊張佢
回復

yanfung 發表於 2012-5-8 01:19:21 |顯示全部樓層
照種住先,等佢大d,換盆果時先放中間,如果你想條莖粗壯d就如george 大說的,再加上充足既陽光。
打橫放打直放都可以,打橫放就有機會出多d苗
回復

Juna 發表於 2012-5-8 07:08:26 |顯示全部樓層
phyllistyw 發表於 2012-5-8 00:44
個盆唔夠大咩???!!!!   咁應該用幾多吋既盆呢? 而家呢個係2吋

第一次所以好緊張佢  ...

我這款都係蕙蕙俾架,橫放,我用4吋盆 一齊努力
回復

george 發表於 2012-5-8 08:48:33 |顯示全部樓層
Dear Phyllis, 花友們和我的意見,都是建議做法,可作參考,種花沒有「唯一」的方法,
不怕失敗,多試多種,定能找出合適你的方法 共勉!
回復

phyllistyw 發表於 2012-5-9 14:52:17 |顯示全部樓層
George大大, Juna, yanfung
好多謝你地既意見, 第一次對住條蟲蟲, 我真係束手無策
有你地既意見同支持, 我安心好多, 會加倍留意佢既生長情況再考量作合適改動
回復

ringring1968 發表於 2012-5-9 18:50:48 |顯示全部樓層

俾埋栽培手記條 link 佢啦。  發表於 2012-5-9 19:56
回復

ringring1968 發表於 2012-5-9 21:47:33 |顯示全部樓層
Juna  俾埋栽培手記條 link 佢啦。  發表於 1 小時前
http://web.igarden.com.tw/magazi ... =823&serial_m=3

謝謝  發表於 2012-5-9 22:19
回復

phyllistyw 發表於 2012-5-10 13:47:14 |顯示全部樓層
ringring1968 發表於 2012-5-9 21:47
Juna  俾埋栽培手記條 link 佢啦。  發表於 1 小時前
http://web.igarden.com.tw/magazine/show_one.php?s ...

thank you~ ringring1968 and Juna
對我勁有用呀!!!
回復