三月荼聚分享成續表

作者: MilkMilk 發表于 2012-5-7 15:07:46
2908 13
各位園友三月茶聚至今已一個月有多, 大家分享回來的植物有成績未呀?
MilkMilk 發表於 2012-5-7 15:36:51 |顯示全部樓層

由 fnv234 分享回來嘅香草 :

圖片 A, B, C & 香蜂草

(忘記了A, B, C 的名字, 可否幫忙配對?)

1. 法國羅勒
2. 俄勒岡(Picture A)
3. 甜萬壽菊

(Picture A) 俄勒岡

A

A

(Picture B) 甜萬壽菊 / 法國羅勒

B

B

(Picture C) 甜萬壽菊

C

C

香蜂草

香蜂草

香蜂草

謝謝!
回復

MilkMilk 發表於 2012-5-7 15:43:50 |顯示全部樓層
由 CKLife 分享回來嘅香草 : 紫蘇

紫蘇

紫蘇

由 孖吉 分享回來嘅香草 : 甜羅勒

回復

ht333147 發表於 2012-5-7 23:01:08 |顯示全部樓層
MilkMilk 發表於 2012-5-7 15:36
由 fnv234 分享回來嘅香草 :

圖片 A, B, C & 香蜂草

只確定第一盆是俄勒岡

Thank You ht333147  發表於 2012-5-8 09:11
回復

fnv234 發表於 2012-5-8 20:34:38 |顯示全部樓層
B法國羅勒
C甜萬壽菊
A係我比你嘅?感覺有D似普列薄荷,你聞下有冇薄荷味?
回復

ht333147 發表於 2012-5-8 23:20:29 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-5-8 20:34
B法國羅勒
C甜萬壽菊
A係我比你嘅?感覺有D似普列薄荷,你聞下有冇薄荷味? ...

法國羅勒看來似百里香
回復

fnv234 發表於 2012-5-9 00:19:32 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-5-8 23:20
法國羅勒看來似百里香

百里香散同幼長好多
呢隻係分枝多,生得密,有少少似棵樹咁
回復

MilkMilk 發表於 2012-5-9 09:40:31 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-5-9 00:19
百里香散同幼長好多
呢隻係分枝多,生得密,有少少似棵樹咁

Thank You fnv234

我好鍾意今期嘅香草, 生長得好快和好靚, 尤其是法國羅勒, 它的球形形態好吸引
回復

noel_tt 發表於 2012-5-17 12:17:18 |顯示全部樓層

17-05 謝謝edo分享的玫瑰, 有两個花蕊啦. 唔知會係什麽色呢?

18-05今朝看到是紅色,
回復

cklife 發表於 2012-5-21 06:46:27 |顯示全部樓層

我都報告下....先報告我種死左既

魚腥草...一放落田無耐就死左....應該係之前缺水....後來水浸而死...

金蓮花原本係屋企生得好好既...又係一落田無耐就死左...

第二次種死....芳香萬壽菊...番到屋企...就慢慢從莖部開始變死枯死...同上次死法一樣

種死兩次....再去花墟買一盆番黎..打算落田種試下

依三棵唔記得係咩既小苗...放埋香堇菜一齊種....種種下唔見左...唔知幾時死...

甜菊又種死....唉...又去花墟買三棵...放落田睇下..

玫瑰開完花放左落田,暫時OK...遲D搵個位比佢落地

香堇菜無乜點理都生得幾好,應該好粗生。

奧勒岡好似仲健在

係BILLY打刼番黎既薄荷...唔知點解....無多幾好...依家又唔大又唔死...唔知佢想點..

又係BILLY打刼番黎既九層塔...佢度種味道輕好多,我種種下就似番街買D味...好重味...結果..唔想食,唯有殺左佢。

~~花草示現無常觀  發表於 2012-5-28 19:56
回復

orik 發表於 2012-5-28 19:40:46 |顯示全部樓層
睇左CK嘅報告,我先冇咁傷心…芳香萬壽菊、甜菊、薄荷、洛神花都種死左
芳香萬壽菊死因-冇換盆,去旅行番黎發現缺水死
甜菊插枝死因-唔知(插枝拎到番去乾哂/根部軟哂)
薄荷-呢個冇計,紅蜘蛛喺小苗度出現…但有一棵掟出戶外哂,俾雀仔啄過都死唔去,真係同草唔同命!
洛神花-好細心咁用發芽盒,出芽100%,但因為環境濕度,出幾多棵死幾多棵,之後分別用膠袋逐步降濕/直接落黎唔用膠袋(但有網,用以防雀),兩棵成功生存(直接落泥果棵生得好d)
回復

fnv234 發表於 2012-5-28 20:03:48 |顯示全部樓層
芳香萬壽菊同薄荷都係鐘意晒同多水架
我都係放喺出面西斜晒住,不過就要注意缺水
回復

orik 發表於 2012-5-28 20:46:23 |顯示全部樓層
我發覺我有虐待植物嘅傾向…盡量減少喜光植物嘅光照需求,可能我想向室內無天然光種植嘅方向發展。
芳香萬壽菊同甜菊都已經陣亡,唯有等有機會再種過…(明明芳香萬壽菊同洛神花可以做好朋友,換盆嘅時候得番洛神花一枝,好不寂寞…)
薄荷我知道佢好飲得…因為我有兩株水種緊,每日睇住佢飲左幾多水…
回復

fnv234 發表於 2012-5-28 21:01:03 |顯示全部樓層
orik 發表於 2012-5-28 20:46
我發覺我有虐待植物嘅傾向…盡量減少喜光植物嘅光照需求,可能我想向室內無天然光種植嘅方向發展。
芳香萬 ...

芳香萬壽菊我仲有,你要唔要D?
回復